Gro Hammerseng (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Gro Hammerseng (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Gro Hammerseng krever at trenere er åpne om homofili

– De som ikke klarer det bør slutte som trener.

Gro Hammerseng er klar i sin tale når det gjelder trenere som ikke klarer å være åpen om homofili og homofobi.

– Det burde være et krav om at trenere alltid skal kunne snakke åpent om homofili og jobbe mot dårlige holdninger. Hvis vedkommende ikke klarer det på en tilfredsstillende måte, synes jeg ikke personen skal få lov til å være trener, sier hun.

Kjempet for åpenhet

Det er en kjent sak at Gro Hammerseng er lesbisk, og hun har lenge kjempet for å alminneliggjøre homofili.

Hennes kjærlighetsliv har blitt mye omtalt i pressen. Over hele verden blir hun hedret for sin åpenhet om legningen sin, og det at hun har vist følelser offentlig har ofte vært i sentrum for heder.

Gjennom sitt verv i styret for håndballkvinnene i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) har hun vært en forkjemper for at organisasjonen skal sette i gang et eget prosjekt mot homofobi.

Magasin mot homohets i idretten

Nå har Norges Idrettsforbund utgitt et magasin mot homohets i idretten. Bladet, som er distribuert til alle 12.000 idrettslag i Norge, skal være til inspirasjon og hjelp for ledere og trenere.

Gro synes det er viktig å belyse homofili i forbindelse med idretten, og håper bladet kan bidra til at alle som driver med idrett i Norge, får vite at de kan være akkurat den de er.

– Ingen form for diskriminering må tolereres og ungdom må være trygge på at treneren deres er en person som kan prate med dem om alt og som støtter dem uansett. Ingen unge mennesker skal gå rundt og være redde for å bli utstøtt. Idrett skal være gøy, sier hun til magasinet.

Hyller sine trenere

Selv om ingen av hennes trenere opp gjennom årene noen gang tok opp homofili som et eget tema, sier hun at de har hatt mye å si for at hun har blitt åpen og trygg. Hun er glad hvis hun kan hjelpe andre ved å selv være åpen om temaet.

– For meg er det det alminneligste i verden, men jeg skjønte at temaet ikke var den alminneligste ting i verden for alle andre. Når jeg får vite at det betyr noe for ungdom å se at det er fullt mulig å være kjent idrettsutøver og leve åpent homo, og at man ikke er rar eller unormal fordi man elsker en av samme kjønn, så er det god grunn nok til å være åpen, sier Gro.

Gir råd

Gro mener det er ingen unnskyldning å ikke ta opp temaet fordi noen kanskje regner med at «det er en selvfølge at det er greit», og at det er viktig at temaet tas opp i fellesskap før det oppstår en mobbesituasjon. I bladet gir hun råd til trenere som vil jobbe med temaet. Hovedbudskapet er åpenhet.

– Det viktigste med å være en god trener, er å være interessert i ungdommene. Vise at du er en de kan være trygg på. En god trener bør kunne snakke om diskriminering av alle typer og alltid ha i bakhodet at noen kan være homo.