ØKNING: Flere nordmenn har blitt smittet av gonoré og syfilis. En betydelig andel av dem som blir smittet i denne gruppen er hivpositive fra før. (Foto: COLOURBOX)
ØKNING: Flere nordmenn har blitt smittet av gonoré og syfilis. En betydelig andel av dem som blir smittet i denne gruppen er hivpositive fra før. (Foto: COLOURBOX)

Flere smittet av gonoré og syfilis

Antall personer som ble smittet av gonoré og syfilis økte i Norge i fjor. Økningen er størst blant homoseksuelle menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fersk statistikk fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser en markant økning i smitte blant menn som har sex med menn. De fleste blir smittet i forbindelse med tilfeldig sex i Oslo, men smitten er økende også i resten av landet, og særlig i storbyene.

Tyder på ubeskyttet sex

En betydelig andel av dem som blir smittet i denne gruppen er hivpositive fra før. FHI sier den høye forekomsten av syfilis- og gonorésmitte blant hivpositive tyder på at de er mye ubeskyttet sex mellom menn som har testet positivt for hiv. Instituttet mener seksuelt aktive menn som har sex med menn bør tilbys jevnlig undersøkelse og eventuell behandling for seksuelt overførbare sykdommer.

Både for homofile og heterofile påpeker FHI at smittekilden skal spores opp når smitte er påvist.

Les også:Ny type gonoré oppdaget

Svak økning blant heteroseksuelle

Selv om det har vært en svak økning i antall gonorétilfeller blant heteroseksuelle, påpekes det at nivået fortsatt er lavt. Flertallet av mennene blir fortsatt smittet i utlandet, mens kvinner først og fremst blir smittet i Norge. Det er svært sjelden syfilis påvises blant heteroseksuelle, men instituttet sier et utbrudd blant ungdommer i Trondheim i fjor vinter er en påminnelse om at man må være på vakt. (©NTB)