Lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg fra Dr. Hexebergs klinikk er en svoren tilhenger av lavkarbodietten.

Hun mener at fettrik mat er gunstig for oss. Man blir mett og får et mer stabilt blodsukker. Samtigid unngår man karbohydratrik mat, lite næringsrik mat som gjør oss fetere.

Svar på nettprat

05.05.2011 Kl. 09:25

Lurer på hvorfor asiatere kan spise ris i bøtter og spann , og fortsatt være radmager ?? man skal jo IKKE spise ris ??

Før hurtigmaten inntok Asia spiste mange av dem mye karbo og lite fett. Asiaterne har en regel om å spise seg bare 80% mett. De overspiser ikke. De vet at det tar tid før mettheten inntrer. Dessuten har de ikke hatt overflod av mat og bøndene har vært svært fysisk aktive. Nå øker fedme og diabetes i Asia som i vestlige land - fordi de spiser mer hurtigmat med raske karbo, brus mmm. Kombinasjonen mye karbo og mye fett fører til fedme. Det er den mest ugunstige kosten.

05.05.2011 Kl. 09:21

Jeg er kronisk syk og rører meg lite.. synes det med dette kostholdet er litt spennende.. Har også forsøkt med gikk ikke ned i vekt. syntes jeg spiste mye fet mat.. Kan det hende jeg spiste alt for mye? Kuttet ut alt med sukker i.

En "typisk" frokost for meg var.. to skiver med lavkarbobrød, med smøreost og skinke, egg og paprika.. eller 2 skiver ost, stekt i micro. oppå der hadde jeg en skive pålegg smøreost og "pynt"

middag. uten karbohydrater..og gjene egg, majones "brød" etc til mellommåltider.

Er dette et kosthold som jeg som "stillesittende" kan bruke?? Har så lyst å slippe å jojo slanke meg. og har heller ikke lyst å droppe all mat.. er nemlig glad i mat :-)

Ville absolutt anbefalt det til deg som er kronisk syk. Du blir godt ernært på denne maten noe som er viktig ved sykdom. Men hvis du stort sett sitter så trenger ikke kroppen mye mat og du må spise deretter. Porsjonene må være små. Trenger du volum på tallerkene så kan du spise rikelig med grønnsaker som vokser over jorden.

05.05.2011 Kl. 09:20

Jeg har prøvd å følge dine råd. Den første mnd. gikk jeg ned bare 0,2 kg. Den siste mnd har jeg gått ned 1.3 kg. Hva gjør jeg feil?

Hvis man er veldig overvektig går man som regel raskt ned i vekt på lavkarbo. Hvis det er snakk om få kilo går det mye saktere. Kroppen vår ønsker å ha litt fett på lager - det gir trygghet. Hvis man går ned 1 kilo på 1 mnd kan det bli 12 kilo på et år. Tenk litt langsiktig. Trives du på kosten så er det viktigere enn at du går raskt ned i vekt. Noen har vanskeligere for å gå ned i vekt enn andre - slik er det bare. Er du stresset bør du vurdere om det er noe du kan gjøre med det. Medisiner kan ha betydning. Sjekk at du ligger lavt nok på karbohydratene - gå inn på diett.no og gjør litt beregninger. Prøv evt å spise litt mindre porsjoner hvis det er mulig uten å være mye sulten

05.05.2011 Kl. 09:19

Kroppen min produserer for mye insulin - vekten har jevnlig gått opp de siste årene. Er lavkarbo kuren forsvarlig for meg

Absolutt kosten for deg. Den eneste måten å få ned insulin på er å spise færre karbohydrater. Insulin er et fettlagringshormon og hemmer fettforbrenningen. Dette er ingen kur, men en livsstil du bør fortsette med hele livet

05.05.2011 Kl. 09:18

Lavkarbo er fanastisk! Jeg har fått et bedre humør og fungerer bedre sammen med familien min. Jeg har mer overskudd til sønnen min, og til mannen min! :)

Jeg har alltids pist lett, lite fett, trent mye etc.. Men aldri greid å komme i mål!

Takk til lavkrabo!! :D

Fint å høre. Det er de tilbakemeldingene jeg daglig får på klinikken også

05.05.2011 Kl. 09:18

Hei. Har fulgt lavkarbo en stund, og har gått ned 7 kilo. Veldig fornøyd med det. Føler meg mindre oppblåst og mindre sulten. Men savner llitt poteter ellere ris til middag. Har brukt most blomkål og boccoli istedenfor, men er litt lei. Fins det et annet alternativ?

Det finnes mange alternativer - anbefaler feks boken Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter. Der er det 10 forslag til tilbehør. Frisk med lavkarbo er på facebook - der diskuteres oppskrifter og mye nyttig info legges ut.

05.05.2011 Kl. 09:15

Jeg har brystkreft. La på meg ca 18 kg. Fikk diabetes. har begynt med lavkarbo. jeg har fått bedre verdier når det gjelder diabetes og kolesterol. en kreftlege sa at jeg ikke skulle leve på diett, men ikke hvorfor. Er det noe i vegen for at jeg kan gå over til denne "livsstilen".

Ville absolutt spist lavkarbo. Kreftceller lever av sukker - det er ikke nødvendig å mate dem med det de liker. Det at du har diabetes er jo et utrykk for at du ikke tåler mye karbohydrater -før het det sukkersyke som er et mye bedre navn. De fleste blir symptomfrie av diabetes type 2 når man holder inntaket av karbohydrater lavt nok - så lavt at blodsukkeret er normalt. Husk blåbær med fløte - blåbær er rike på antioxidanter.

05.05.2011 Kl. 09:16

Hva anbefaler du å spise på lavkarbokost, hvis man har lyst på noe litt søtt? Sliter litt med dette, særlig på kveldene.

Det finnes masse oppskrifter på nett og i bøker. Som søtning ville jeg brukt Sukrin som ikke tas opp, ikke stimulerer insulinproduksjonen og som er et naturlig stoff - man tisser det bare ut. Man får mye godt ved å bruke nøtter, fløte, smør, egg, mørk sjokolade og Sukrin :) Husk bringebær med fløte

05.05.2011 Kl. 07:05

Jeg begynte på Lavkarbo ved hjelp av deg for snart 3 år siden, og gikk ned ca 10 kg på godt 3 mnd. Men så sklei det ut mer og mer,traff han som ble min samboer og det ble mer og mer "feil"mat. Og vekta ko tilbake,sammen med slapphet,"tung" følelse i kroppen og alt anet som følger med en kropp som ikke er i form. Starta opp igjen ved juletider, men har ikke gått ned en kg! Har flere bøker,dine,Skaldemann, Dahlquist m.m. Men har av en eller annen grunn ikke gitt opp enda. Men har du noen forklaring på at jeg ikke har gått ned noe som helst når det gikk så greit sist? Har ikke så høyt aktivitetsnivå nå,men det aleine kan vel ikke gjøre utslaget? Da er det jo trening og ikke kosten som er årsaken? Er med i KOS og var på kurs der i vinter.

Det kan være ulike årsaker. Stress er en viktig bremse for vektnedgang. Det å slanke seg mange ganger skaper også problemer - utrygg kropp. Jeg ville bare fortsatt på lavkarbo hvis du føler deg vel på det og evt øke aktivitetsnivået noe. Spis deg bare passe mett, ikke spis hvis du ikke er sulten. Reduser evt. noe på porsjonene, men ikke slik at du er sulten halve dagen - da klarer du ikke å fortsette. Hvis du spiser veldig mye fett kan du evt redusere noe - du har nok fett på kroppen og ønsker jo å bruke noe av dette. Lykke til.

05.05.2011 Kl. 07:02

Hei! Jeg sliter utrolig mye med luft i magen, etter jeg har spist. Det oppstår nesten hver gang etter jeg har spist og er både veldig ubehagelig og illeluktende. Jeg trener mye og spiser derfor mye karbohydrater, men jeg har begynt å lure på om det er dette som kan skape så mye luft i magen? Jeg vurderer å begynne på LCHF fordi jeg føler at dette kanskje vil bli bedre, men jeg vet at det tar en stund og omstille kroppen, og at man kan gå ned i vekt, osv, så er veldig usikker. Tror du dette kan være en løsning på problemet mitt. Hilsen jente 17 år.

Hei

Omtrent alle som begynner på lavkarbo blir kvitt luft i magen og fordøyelsesproblemer generelt - det er min erfaring. Trapp ned på karbohydratene slik at du ikke får bivirkninger i form av slapphet, hodepine ol. Finn det nivået som passer for deg. 50-70 gram per dag kan være et mål hvis du er fysisk aktiv og slank. Erstatt karbohydratene med naturlig fett.