Reporter Tom Rune Orset har brukt vanlig støvsuger hjemme i flere år, men kjøpte seg robotstøvsuger av typen Samsung Navibot SR8855 før jul.

Samsung Navibot har vunnet flere tester, og var samtidig en av de rimeligste på markedet. På Elkjøp kostet den 3400 kroner i begynnelsen av april. Hvis en robotstøvsuger kan gjøre at vi får mer tid til andre ting, er den verdt prisen, mener Tom Rune.

Støvsugeren stoppet

Navibot har 38 sensorer, videokamera på toppen og to mikroprosessorer som analyserer rommet. Likevel krever den at du gjør en del forarbeid før den kan gjøre en god jobb.

Gulvet bør være ryddig og stolene bør løftes opp på bordet. I tillegg bør gardiner og ledninger fjernes.

Les også: Tusenvis av nordmenn har kjøpt støvsuger til 32.000 - de er lurt, mener eksperten

Måtte til reklamasjon

Tom Rune har brukt robotstøvsugeren hjemme i tre måneder.

Én gang kjørte den seg fast under en lenestol. En annen gang kjørte den seg fast på et langhåret teppe. Etter et par ukers bruk fikk hår i børsten støvsugeren til å stoppe.

Etter to måneder sluttet hele støvsugeren å suge opp støvet, og Tom Rune måtte levere den til reklamasjon.

Se også: Fikk leiligheten tilbake full av brukte kondomer, dop og tyvegods

Støvsugeren må rengjøres

Støvsugeren begynte etter hvert også å virre rundt nokså usystematisk. Sensorene er vare for støv, og du må passe på å holde dem rene med en klut.

Støvsugerrobot kan ha noe for seg for eksempel på et kjøkken dersom du ikke har møbler der. Da sørger den for å holde rommet smulefritt til en hver tid, uten at du behøver å gjøre noe.

Men til så snever bruk blir prisforskjellen til et støvbrett stor, mener Tom Rune.

Les også: Du risikerer skøytebane i stua og foss i trappa

Beklagelig

Finn Kristoffer Larsen, nordisk salgsdirektør for hvitevarer i Samsung, synes Tom Runes opplevelse av Navibot er beklagelig.

– Først og fremst vil jeg si det er beklagelig at denne journalisten hadde så negativ opplevelse med dette produktet. Vi har tusenvis av fornøyde kunder, og jeg kan med hånden på hjertet også videre anbefale dette produktet, for her dreier det seg åpenbart om et defekt produkt, sier Larsen til TV 2 hjelper deg.

Se også: Har du heksesot i huset ditt?

Stor fordel

Vi spør Larsen om det ikke er like greit å ta fram støvsugeren selv, siden robotstøvsugeren ikke klarer teppet og man må sette opp hinder for robotstøvsugeren.

– Nei, den største fordelen med dette produktet er at man kan gjøre rent når man ikke er hjemme selv, og det er en kjempestor fordel som våre forbrukere ser i dag. Vi har også mange fordeler i forhold til eldre mennesker som synes det er slitsomt å støbvsuge, sier Larsen.

– Man har enkelte begrensninger med disse type støvsugerne, og som vi ser her kan man ha problemer med langhårede tepper, og da er en tradisjonell støvsuger kanskje et alternativ.

Har du prøvd robotstøvsuger? Si din mening i kommentarfeltet

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter