birgitte kallhovd (Foto: TV 2)
birgitte kallhovd (Foto: TV 2)

Birgitte (47) ble syk av kolesterol-medisin

Som 50.000 andre nordmenn fikk hun plagsomme bivirkninger.

Nesten en halv million nordmenn medisineres for høy kolesterol. Det er en økning på 47 prosent siden 2004. Mange opplever store plager på grunn av medisinene. Et mer bevisst forhold til kaffe kunne redusert problemet, mener en ernæringsprofessor.

Klappet sammen

Tobarnsmoren Birgitte Kallhovd har siden 2008 prøvd fire forskjellige medisiner for å ned kolesterolet. Samtlige forsøk har endt med kraftige bivirkninger.

– For åtte uker siden ble jeg veldig dårlig. Jeg klarte ikke gjøre mer og jeg klappet rett og slett sammen, sier Kallhovd til TV 2 Nyhetene.

47-åringen er langt fra alene. Ifølge Dagens Medisin går en halv million av oss nordmenn på medikamenter for å få ned kolesterolet. Det er en økning på hele 47 prosent siden 2004. Omlag 50.000 opplever plager i etterkant.

– Bør heller endre kosthold

Farmasøyt Kirsten Myhr mener norske leger overser bivirkningsrisikoen og er for ukritiske når de skriver ut statiner.

– Man bør først prøve seg med livstilsendringer som å endre kosthold, trene mer og slutte å røyke. Jeg tror det er viktig å prøve det før man tar en pille, sier Myhr.

– For kjapp med å medisinere

Birgitte Kallhovd fikk aldri opplysninger fra sin lege om at hun kunne få bivirkninger. Nå vil hun endre kostholdet og droppe medisinene totalt.

– De setter oss pasienter litt for raskt på medisiner istedet for å se på kostholdet vårt. Jeg kommer ikke til å gå tilbake til medisiner, jeg tør ikke. Jeg er blitt redd, så jeg velger heller diett, sier Kalhovd.

Kaffe kan være årsaken

Et av tiltakene som vil hjelpe henne er å endre kaffevaner. For kaffe er faktisk en av årsakene til at mange har høye kolesterolnivåer. Fettstoffer i kaffen påvirker nemlig kolesteroldannelsen i kroppen.

– Hvis du har du har et kaffekonsum på fem til seks kommer om dagen, hvilket ikke er uvanlig i Norge, så kan du ha en økning på 30-40 prosent i kolesterolnivået, sier ernæringsprofessor ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon til TV 2 Nyhetene.

Det er spesielt ufiltrerte kaffetyper som kokekaffe og presskannekaffe som er kolesterolverstingene.

– Tror du det er god nok bevissthet om dette?

– Jeg tror det er mange som ikke er klar over dette, til tross for at fenomenet har vært kjent i flere tiår, sier Devon

Filteret er redningen

Høyreleder Erna Solberg varmer seg gjerne opp med en kaffekopp. Men hun er nøye med å velge riktig type.

– At kokekaffe gir kolesterol har jeg visst i mange år, men traktekaffe gjør det ikke. Derfor drikker jeg stort sett bare det, avslører Solberg.

Flere kaffedrikkere burde være like bevisste som Solberg, mener ernæringsprofessoren. Og man trenger ikke å drikke mindre kaffe, så lenge den er filtrert.

– Papiret i filteret binder fettstoffene og da har du løst problemet, konkluderer Devon.

Se intervjuet med ham i videovinduet under.

515373