Illustrasjonfoto
Illustrasjonfoto

Dette vil du ikke vite om rattet ditt

Og enda verre er det faktisk i bagasjerommet. Les mer her:

Du har sikkert opplevd det du også – noen ganger kjennes bilrattet litt klamt og ekkelt. En nylig utført analyse av bilratt i tilfeldig valgte biler viser at det i gjennomsnitt er 280 forskjellige bakterier for hver kvadratcentimeter. Det er med andre ord all grunn til å vaske hendene etter endt kjøretur.

Det er forskerne på Queen Mary University i London som opplyser dette. For å sette det hele i perspektiv, opplyser de at det på offentlige toalettseter finnes ca 32 bakterier for hver kvadratcentimeter. Tro det eller ei...

Den vanligste bakterien på bilratt er av arten bacillus cereus som lever av ris, pasta og poteter. Den kan forårsake matforgiftning om den inntas av mennesker. En annen bakterietype vi finner mye av er arthrobacter, som lever av menneskehud.

Bakterier elsker biler

De fleste bakeriene som ble funnet i bilene er heldigvis ufarlige for mennesker, men det finnes bakterier som potensielt kan være skadelige også.

Biler er et perfekt sted for bakterier og yngle. Særlig gjelder dette biler hvor eierne ofte spiser og søler med drikke og matrester bak rattet, og ikke er så nøye med vask og støvsuging. Forskerne ved Queen Mary University anbefaler å vaske bilen like ofte som man vasker huset man bor i innvendig.

Undersøkelsen viser videre at kun en tredjedel av britene vasker og støvsuger bilen innvendig mer enn en gang per år. Ingen tørker jevnlig av rattet.

Bagasjerommet er enda verre

Rattet var imidlertid ikke det stedet på bilen med flest bakterier.

Det var bagasjerommet, som har en bakterietetthet på 400 for hver kvadratcentimeter. Det vil si godt over ti gangeren av et sete på et offentlig toalett. Med andre ord - det er ingen grunn til å hoppe over bagasjerommet når du først er i gang med vårvaskingen av bilen...

Del med dine Facebook-venner

Les også: Slik får du den fineste bilen i gata