UOVERSIKTELIG: Loppemarkeder er ofte overfylte og uoversiktelige, men har du falkeblikk kan du sikre deg godbiter ingen andre har. Få med deg våre tips til hvordan du gjør loppiskupp.
UOVERSIKTELIG: Loppemarkeder er ofte overfylte og uoversiktelige, men har du falkeblikk kan du sikre deg godbiter ingen andre har. Få med deg våre tips til hvordan du gjør loppiskupp.

Loppemarked: Slik gjør du loppiskupp

Dior-sko, Mulberry-vesker og enestående, antikke kjoler? Ja, det er mulig å finne det på et loppemarked nær deg.

Sesongen for loppemarkeder er i full gang. Kanskje har du allerede sikret deg en godbit på et av landets mange skoleloppemarkeder? Hvis ikke er det flere helger igjen av sesongen, og du har gode muligheter for å finne en lekker vintage-veske, et par designersko eller en gammel blondekjole som ingen andre har.

LES OGSÅ: Vintage i Göteborg: Disse godbitene er bare noen timer unna

Her er våre beste loppistips:

Mye å spare på posesalg

Selv om det naturlig nok er en fordel å stille seg i kø lørdag morgen for å sikre seg godbiter mange vil ha kloa i, kan det også være lurt å vente til søndag ettermiddag hvis du virkelig vil få mye for pengene. På dette tidspunktet ø

FULLT: Plaggene henger gjerne tett i tett, så det kan være lurt å ta seg god tid for å finne skattene.
FULLT: Plaggene henger gjerne tett i tett, så det kan være lurt å ta seg god tid for å finne skattene.
nsker arrangørene å kvitte seg med så mye som mulig før de pakker sammen, og de fleste har posesalg. Det er altså gode muligheter for å sikre seg en rekke plagg, sko, vesker og annet tilbehør for 50 eller 100 kroner.

Husk kontanter

Noen av de største loppemarkedene i hovedstaden stiller med bankterminal, men dette er unntaksvis. De aller fleste steder er det fortsatt kontanter som gjelder på loppemarkeder. Selgerne blir ekstra glade om du har mynter, så de slipper å løpe rundt for å veksle. Og så dét er sagt: Det er pinlig å prute noe ned til en tier, for så å betale med en 500-lapp.

Hva trenger du egentlig?

En fantastisk 50-tallskjole, et par råkule plattåsko, en vintage slengbukse fra Levis; alt dette er fantastiske kupp hvis det passer til din stil og personlighet. Men hvis det ikke gjør det, og plaggene bare kommer til å støve ned inntil du muligens skal selge det på Finn.no om noen år, da er det ikke verdt å kjøpe. Tenk nøye gjennom hva du trenger, hvilke plagg som vil passe deg og hvor mye penger du har tenkt å bruke, før du setter i gang med loppisrunden. Hvis ikke, kan du plutselig ha svidd av flere tusen på en loppissesong, med det resultat at skapene er fulle, mens du fortsatt ikke har noe å ha på deg.

LES OGSÅ: Her får du noe som ingen andre har

Ta en ekstra kikk

Det kan fort bli litt utmattende å være på loppisrunde; høyt lydnivå, trengsel, kø, masse folk og masse klær! Men hold deg rolig, og ta en kikk der andre går forbi. Det kan være i en kasse under et bord eller underst i kleshaugen. Husk at det ikke er noen automatikk i at det er de fineste plaggene som henges opp i ribbeveggen i gymsalen eller plukkes ut til auksjonen. Ting skjer fort, det er store mengder varer og mange tilfeldigheter, og det kan du snu til din fordel.

Prøv før du kjøper

Jakker, kåper, sko og annet tilbehør er det ikke noe problem å prøve selv om andre ser på. De fleste loppemarkeder setter også opp store speil, slik at du kan se etter om drømmeblazeren virkelig satt så godt på deg som du håpet. Det er kjipt å komme hjem og finne ut at jakken du betalte 100 kroner for ikke passet deg likevel (ok, så er ikke 100 kroner en formue, men det blir penger av det om du gjør samme feil flere ganger).

Se godt på plagget

Du har ingen garanti for at plaggene du finner er hele og rene. Se godt etter om kjolen, buksen eller jakken har svetteflekker, hull, rifter eller om de lukter rart. Mange ting går av i vask eller rens, men dessverre ikke alt. Koster

KØ: Vil du sikre deg en godbit ingen andre har, må du være villig til å stå i kø. Her fra Lysejordet Skoles loppemarked denne våren.
KØ: Vil du sikre deg en godbit ingen andre har, må du være villig til å stå i kø. Her fra Lysejordet Skoles loppemarked denne våren.
plagget fem kroner, kan du jo ta sjansen. Men vær forberedt på at taftkjolen fra 1960 muligens må sys om til en sofapute...

Er det ekte?

Hvem drømmer vel ikke om å finne en ekte Chanel, Dior eller Louis Vuitton-veske på loppemarked? Hjertet dunker gjerne litt ekstra hardt når vi graver dypt i haugen av tilbehør og finner en veske med en velkjent logo. Men det er en god idé å se godt over produktet før du kjøper. Nedturen blir så stor når du kommer hjem, og det viser seg at LV-logoen forsvant inn i en ujevn søm på en veske som mest sannsynlig hadde sitt opphav i Kina og ikke Frankrike. Kjenn og lukt på skinnprodukter, gå over sømmene for å se at de er jevne og hele, sjekk fôr, logoer og se etter serienumre før du finner frem lommeboken.

Vask hendene

Du må regne med å få litt møkk på fingrene når du bruker helgen til å grave i hauger med gamle klær. Ta gjerne med deg antibac, og husk å vaske hendene godt når du kommer hjem. Klær som ikke kan vaskes legger du i fryseren et par dager, slik at du kan være sikker på at du ikke har dratt uvelkomne gjester med deg hjem.

Hvordan finner jeg ut når det er loppemarkeder?

Ta en titt på loppemarkeder.com, loppemarked.info og i din lokalavis. I Oslo er det Aftenposten som tradisjonelt har vært fora for annonser om helgens loppemarkeder.

Og helt til slutt: Ikke møt opp på loppemarked iført Dior-solbriller, Louis Vuitton-veske og ekspert-attitude: Da blir prisene fort deretter!