Kroniske sykdommer oppleves ofte som veldig alvorlig hos pasienten. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Kroniske sykdommer oppleves ofte som veldig alvorlig hos pasienten. (Foto: Illustrasjonsfoto)

– Jeg trenger sårt mer energi til og holde ut dette livet

Se hva ergoterapeut Ingvild Kjeken svarte på nettprat om leddgikt og fibromyalgi i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ergoterapeut Ingvild Kjeken mener det først er viktig å få stilt en diagnose, deretter komme i gang med behandling.

– Når man har funnet rett behandling så er det ofte nødvendig med tilpasset trening, sier Kjeken.

I tillegg til behandlingen er pårørende ekstra viktig.

– Når man får diagnosen kronisk syk så opplever pasienten det som meget alvorlig. Da er det ekstra godt å ha med seg en som kan ta notater og støtte den syke, sier ergoterapeuten.

Se hele intervjuet med ergoterapeuten i videovinduet nederst i artikkelen!

Svar på nettprat

03.05.2011 Kl. 08:32

Hei.

En gang i uken tar jeg kraftige medisiner mot kronisk sykdom (leddgikt). Dette gjør at jeg ofte er dårlig dagen derpå. Hvordan kan jeg, samboer og ikke minst jobb takle at jeg er nærmest er fast syk samme dag hver uke?

Hei,

Det beste er å planlegge i forhold til det. Hvis du har mulighet kan det være lurt å koble inn bedriftshelsetjenesten der du jobber, og sammen med dem og din leder diskutere hvordan dere kan legge opp arbeidsuken slik at dette får minst mulig negative konsekvenser for deg og arbeidsplassen din.

Det samme gjelder med samboeren din – at dere setter dere ned og sammen prøver å finne ut hvordan dere skal innrette dere for å takle de vanskelige dagene på en best mulig måte.

Lykke til – hilsen Ingvild

02.05.2011 Kl. 18:56

Fikk vite at jeg hadde begynnende leddgikt i 2007, og prøvde to typer medisiner som jeg ikke tålte. I ettertid har magen min vært i ulage og de siste 4 årene har jeg overhodet ikke vært bra. Har vært mye sykmeldt, men det er ikke hjelp å få noe sted. Nav presser meg og legen gjør ikke stort. Har sagt at jeg gjerne vil finne ut om det er fibromyalgi jeg har, men hvor skal jeg få hjelp? Har ikke råd til private leger. Nå må jeg begynne å jobbe i 50 % ellers så får jeg ikke sykepenger, fordi jeg ikke har en diagnose. Og jeg har sagt til legen min at det ikke går og jeg er fortvilet. Trenger gode råd.

Hei,

Dersom du synes du får lite hjelp hos fastlegen din kan du vurdere å skifte til annen lege for å få en ny vurdering.

Vennlig hilsen Ingvild

03.05.2011 Kl. 08:59

Hei!

Hvordan kan man få blitt med på slikt pårørendekurs?????

:=)

Hei,

Gå til fastlegen din og be om å bli henvist til mestringskurs på Revmatismesykehuset på Lillehammer. Du kan også gå inn på hjemmesidene til sykehuset, der ligger det god informasjon om hvordan du skal gå fram for å kunne delta.

Vennlig hilsen Ingvild

03.05.2011 Kl. 08:41

Hei jeg er kronisk syk i knærne med store artrose og er 40 småbarnsmor. Det jeg lurer på om det finnes mestringskurs med å leve daglig med smerte i Trøndelag. Vet ikke hva slags forbund som er tilknyttet artrose.

Hei,

Norsk Revmatikerforbund er et forbund for alle som har en revmatisk sykdom, også de som har artrose. De har også egne informasjonshefter om artrose, som du kan bestille på hjemmesidene deres www.revmatiker.no

Jeg vet ikke om de har mestringskurs for folk med artrose i Trøndelag, men du kan jo enten gå inn på nettsidene til St. Olavs Hospital og sjekke, eller ringe revmatologisk avdeling ved sykehuset og spørre.

Ellers har demmestringskurs på Lillehammer, som man kan søke uansett hvor i landet man bor.

Lykke til – hilsen Ingvild

03.05.2011 Kl. 08:40

Kan man få leddgikt i ung alder? I så fall hvilke symptomer skal man ha? Jeg knekker i alle ledd hele tiden, og noen ganger låser det seg, hvis jeg ikke får knekt opp og stadig vondt ...

Hei,

Man kan dessverre få leddgikt i ung alder. Å "knekke" i ledd er ikke det samme som å ha leddgikt, men hvis du er engstelig for om du har det kan det være lurt å oppsøke en lege for å få det undersøkt.

Hilsen Ingvild

02.05.2011 Kl. 21:41

Vi har ei jente på 1,5 år som har fått leddgikt. Hvilke rettigheter har vi som foreldre?

Hei,

Det kan være lurt av dere å be om å få snakke med en sosionom neste gang dere er med barnet deres til kontroll hos revmatolog. De kan mye om dette og kan veilede dere med hensyn til rettigheter.

Men barnet deres har rett til å ha med seg en forelder når hun/han er hos lege og under sykehusinnleggelser, og dere har da rett til at en av dere er sykemeldt for å kunne følge barnet deres.

Mvh. Ingvild

02.05.2011 Kl. 19:29

Jeg har protese i stortåen. Sparker stadig borti ting. Har fått veldig vondt i den nå, da jeg sparket borti ett brekkjern som lå på gulvet. Kan protesen være ødelagt? Går det an? Hvis tåen er brukket leger den seg selv?

Hei,

Den beste måten å finne ut av om det har skjedd noe med protesen eller om tåen er brukket er å gå til lege og bli undersøkt ordentlig, eventuelt å ta et røntgenbilde.

Lykke til – hilsen Ingvild

02.05.2011 Kl. 18:33

Hei. Jeg fikk diagnosen fibromyalgi for noen uker siden. Jeg verker her og der i ledd og muskler. Men det verste er at jeg har mistet så mye av energien min, og at kroppen ikke klarer og slappe av som før, veldig spent i hele kroppen. Har gått på sarotex 20mg på kvelden. Kan det være at man kan ha leddgikt selv om det ikke viste det på blodprøve, har kun sjekket det en gang på blodprøve. Finnes det noen tabletter som kan gi meg mer energi, jeg sliter med og få alt til å gå rundt, som jobb, unger, møter, rydde, vaske, mat, lekser og følge opp ungene på ting. Har vært 100 prosent sykemeldt 12 uker og nå startet på 50 prosent. Tror jeg kan klare 50 prosent nå men fortsatt veldig sliten etter jobben, jeg er renholder. Føler det heller ikke bedre og gå hjemme hver dag heller men jeg trenger sårt mer energi til og holde ut dette livet. sliten, trøtt og alt blir et ork.

Hei,

Situasjonen du beskriver er velkjent. Når det gjelder diagnose kan du gå til fastlegen din, og be om å bli henvist til revmatolog for å få en ny vurdering.

Når det gjelder å få hverdagen med fibromyalgi til å gå rundt kan du prøve å samle familien og snakke med dem om hvordan man kanskje kan omfordele litt på oppgaver og ansvar slik at ikke du drar lasset alene. Da er noe av kunsten å prøve å få dem til å komme med egne forslag, og være litt fleksibel i forhold til hvordan oppgaver skal utføres.

Å gå på mestringskurs kan være nyttig – på Revmatismesykehuset på Lillehammer tilbyr de kurs for pasienter med fibromyalgi – her kan man treffe andre, dele erfaringer og lære av hverandre, og pårørende er også invitert til å delta.

Ellers finnes det dessverre ikke noen "mirakelpille" som løser problemet, det som kan bedre situasjonen er som regel å gjøre mange små grep, som samlet kan gi deg litt mer kontroll over hverdagen.

Lykke til – hilsen Ingvild

03.05.2011 Kl. 08:35

Jeg har EDS, hvordan få partneren til å ta det seriøst, og faktisk tro på det. Det er sjeldent og ikke nødvendigvis synlig.

Hei,

Kan du invitere partneren din til å være med neste gang du er hos legen din? Sjekk med legen at det er ok, og be så ham eller henne om å si litt kort om sykdommen din og hvordan den arter seg.

Lykke til – hilsen Ingvild

03.05.2011 Kl. 00:56

Hei. Jeg er en jente på 25 år, som har ett spm.

I september 2010 fikk moren min plutselig kraftige smerter i hendene, beina og knærne.

Hun fikk disse smertene da hun kom tilbake på jobb etter fellesferien. Etter time hos fastlegen, ble hun videresendt til Diakonhjemmet, der det ble konstatert at hun hadde fått leddgikt. Hun går nå til behandling og har tilrettelagt trening. Mitt spm. er: Er leddgikt arvelig og vil jeg eventuelt kunne utvikle det? Andre i familien og bakover i slekta på begge sider har/har hatt leddgikt.

På fritiden spiller jeg klarinett i ett janitsjarkorps og er under utdannelse til blomsterdekoratørfaget. Når jeg driver med disse to tingene, merker jeg ofte at jeg får smerter i hendene, beina og ryggen.

I høst og i vinter (2010) jobbet jeg i en

arbeidstreningsbedrift gjennom nav, hvor vi bla. annet satt å pakket godteri for apotekene. Denne type arbeide likte ikke hendene mine, så måtte ta en del Paracet for å i det hele tatt kunne klare jobben (dersom jeg ikke tok noe, ble smertene altfor uutholdelige i løpet av en hel dag).

Tok dette opp med fastlegen min, men hun kunne ikke komme med noen løsning på problemet. Så eneste løsning ble at jeg bare jobbet der til 1 januar i år.

Er for tiden arb. ledig.

Håper på noen gode tips og råd fra dere.

Hei,

Selv om det er en arvelig komponent i leddgikt, er det ikke slik at man er sikker på å få sykdommen selv om andre i familien har det. Det beste man kan gjøre er å planlegge livet ut fra at man fortsatt skal være frisk, men samtidig ta litt hensyn til de erfaringene man gjør seg. Så prøv å finn en utdanning og en jobb hvor du kan variere belastningen og fortsett å gjør de tingene du har glede av.

Lykke til – Ingvild

03.05.2011 Kl. 08:31

Hva med oss som har fibromyalgi, det er vel også en kronisk sykdom? Føler at man ofte blir uglesett når man sier at man har den diagnosen, mens leddgikt er en såkalt "godtatt" kronisk sykdom, jeg lurer på hvorfor det er sånn? for det å ha fibromyalgi er veldig belastende for den som har dette.

Hei,

Mange som har fibromyalgi opplever nok det samme som deg. Det er ingen tvil om at å ha fibromyalgi er belastende for dem som har det. En av forskjellene på leddgikt og fibromyalgi er at leddgikt kan påvises via blodprøver, leddundersøkelser og billeddiagnostikk (som røntgenbilder og ultralydundersøkelser), og det er dermed mulig å stille en sikker diagnose. Når det gjelder fibromyalgi er det ingen slike såkalte "objektive" tegn, og det er derfor vanskeligere å være sikker på diagnosen.

Med hilsen Ingvild

03.05.2011 Kl. 08:24

Hallo! Er fibromyalgi en kronisk sykdom, revmatologisk sykdom? Diagnosen fikk jeg fra revmatolog og slitter litt med hjelpe middler og andre ting fra Nav. er 35 år og er sykemeld ca. 5- 6 md. i året. Går til fysioterapi og akupunktur. Kommunen som jeg bor i har ingen tilbud til oss med fibro. Hva kan jeg gjøre mer? Takk

Hei,

Fibromyalgi regnes som em revmatisk sykdom.

På Lillehammer sykehus har de egne mestringskurs for pasienter med fibromyalgi. Du kan kanskje be legen din om å henvise deg til et slikt kurs?

Lykke til – hilsen Ingvild

Her kan du se hele intervjuet med ergoterapeut Ingvild Kjeken i God morgen Norge.

514993