auksjon (Foto: Faksimile Mr123.com/Forbrukerombudet)
auksjon (Foto: Faksimile Mr123.com/Forbrukerombudet)

Nederlag for Forbrukerombudet - fikk ikke medhold fra Kulturdepartementet.

– Vi mener det ville hjulpet norske forbrukere best hvis øresauksjoner hadde blitt ulovlig.

TV 2 hjelper deg har tidligere rettet søkelyset mot såkalte tiøresauksjoner, og Forbrukerombudet som mener at auksjonsformen faller inn under lotteriloven.

Les også: Forbrukerombudet vil stenge omstridte auksjons nettsider

Ikke medhold

Kulturdepartementet er ikke enig med Forbrukerombudet. Deres konklusjon er at tiøresauksjoner ikke fallen inn under lotteriloven.

– Når det gjelder såkalte øresauksjoner, mener departementet at slike konsepter synes å ligne mer på et forbrukerhold med sterkt element av kjøp og salg, enn et tradisjonelt tilbud om å delta i et lotteri, skiver avdelingsdirektør i Kulturdepartementet, Bengt O. Hermansen, i et brev til Forbrukerombudet.

Forbrukerombudet har tidligere ytret et ønske om å stenge nettsidene, men etter Kulturdepartementets vurdering blir ikke dette tilfelle.

Les også: Millionsmell for tiøresauksjoner

Skuffet forbrukerråd

– Vi mener det ville hjulpet norske forbrukere best hvis slike auksjoner hadde blitt ulovlig, så det er litt trist at vi ikke fikk medhold hos Kulturdepartementet. Når det er sagt, retter vi oss selvsagt etter Kulturdepartementet sine avgjørelser. Det er de som gjør den siste lovgivingen, sier Forbrukerombud Gry Nergård til TV 2 hjelper deg.

Forbrukerombudet har tidligere sendt inn saken til Kulturdepartementet, men fikk heller ikke da medhold.

– Denne gangen hadde vi funnet frem til et par nye momenter som vi håpet ville endre avgjørelsen til Kulturdepartementet, men slik ble det ikke, forteller Nergård.

Se også: Norsk øresauksjon beskyldes for å lure kunder

– Basert på dyktighet

Markedsdirektør i nettstedet som driver tiøresauksjonen Mr. 123, er godt fornøyd med utfallet av saken.

– Departementet tok den rette avgjørelsen. Tiøresauksjoner er basert på dyktighet, ikke flaks, sier Markedsdirektør i auksjonssiden Mr. 123, Mikko Ollikkala til TV 2 hjelper deg

God butikk

Det omstridte auksjonskonseptet går ut på at de som byr må betale en budavgift for hvert bud de legger inn. For hvert bud øker auksjonsprisen med 10 øre. Budavgiften er vanligvis på to til ti kroner.

Tall TV 2 hjelper deg fikk tilgang til i fjor, tyder på at konseptet er god butikk for eierne av auksjonen. Firmaene bak nettsidene Bidit og Sommerauksjonen tjente over 67 millioner kroner i året, bare på sine budabonnenter.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter