Så varmt at alt unntatt ullundertøyet må av på vei opp til toppen Lønahorgi på Voss i påsken. (Foto: Ronald Toppe)
Så varmt at alt unntatt ullundertøyet må av på vei opp til toppen Lønahorgi på Voss i påsken. (Foto: Ronald Toppe)

Aprilrekordene smeltet vekk

På Sørlandet, Østlandet og Finnmarksvidda er det ikke målt høyere apriltemperaturer siden målingene startet på 1860-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Oslo var den gamle varmerekorden for april fra 1921. Nå er den 90 å gamle rekorden på 8,9 grader slått, den nye er på 9,4 grader. Karasjok, som har målinger helt tilbake til 1876, slo sin gamle varmerekord fra 1894.

Les: Varmeste april noensinne

Mildt ...

Sommerlig på Huk i Oslo 2. påskedag. (Foto: Heiko Junge / Scanpix)
April var uvanlig mild i nesten hele landet.

Middeltemperaturen endte et sted mellom fire og seks grader over normalen østafjells og på Finnmarksvidda. Også i Longyearbyen på Svalbard var det uvanlig mildt, hele seks grader over normalen.

Vestlandet, Trøndelag og mesteparten av Nord-Norge hadde det også mildt med temperaturer stort sett i overkant av tre grader over normalen.

Disse stedene ble det ikke satt rekorder. På Vestlandet var april 2009 stort sett litt varmere enn i år, mens de fleste steder i Trøndelag og i Nord-Norge hadde det litt varmere i april 2004.

... og vått

Det har vært lite snø i fjellet østpå i vinter, og i påsken var det nesten bart mange steder. (Foto: Paul Kleiven / Scanpix)
April var også uvanlig våt i det meste av landet. Fra Hordaland og nordover til Troms kom det flere steder dobbelt så mye nedbør som normalt.

Østafjells lå i le for nedbøren som kom inn fra vest, og fikk stort sett litt mindre nedbør enn normalt.

Lavtrykk

I første halvdel av april var det lavtrykk fra Atlanterhavet som preget været. De kom inn i Norskehavet, og dro videre mot Nord-Skandinavia. Vinden lå på sør og vest, og det ga mye nedbør nord på Vestlandet og i Nord-Norge.

Østlandet lå i le for Langfjella, og fikk mye pent vær. Lokal fønvind fikk temperaturen ekstra høyt opp.

Her kan du lese om fønvind

Full storm

Vinden tok med seg deler av taket på Killingrud ungdomsskole 8. april. (Foto: Heiko Junge / Scanpix)
Fredag 8. april kom det et lite intenst lavtrykk fra vest og inn over Trøndelag. I fjellet kom vinden opp i full storm fra nordvest, og selv i lavlandet på Østlandet blåste det kuling.

I kastene var vinden oppe i storm styrke, og veltet trær og ødela tak.

Les: Uværet lammer halve Norge

Knallpåske

Påsken var uvanlig sein i 2011. Mange var for lengst ferdig med vinteren, og mer opptatt av hagestell og båtpuss enn snø og ski.

Les: Rekordsein påske lager problemer

Det fantastiske været gjorde feriedagene fantastiske i Sør-Norge. Årsaken var at lavtrykkene flyttet seg nordover fra midten av april.

Det ga plass til et høytrykk, som kom inn i Nordsjøen og etter hvert dekket store deler av Midt-Skandinavia. Påsken startet finest på Øst- og Sørlandet, men utover i påskeuken bedret været seg både på Vestlandet og i Trøndelag.

maanedsgrafikken_april11
Sør for Stad og Dovre ble påsken 2011 den varmeste som er registrer. Mange steder i Sør-Norge steg temperaturen til over 20 grader.

Les: Lettkledde briter feiret årets siste skidag i Hafjell

De høye temperaturene og den sterke solen tæret sterkt på det lille som var igjen av snø østafjells. I indre strøk på Vestlandet var det uvanlig mye snø i fjellet, og skiføre hele påsken.

Det dårligste påskeværet var det Nord-Norge som fikk. Påsken startet med regn og snø, men også der bedret været seg i selve påskehelgen.

Varmt i hele måneden

Høytrykket ble liggende i ro over Sør-Skandinavia, og varmen holdt seg ut april i Sør-Norge. Den høyeste temperaturen ble målt i Kongsberg med 23,5, men det som likevel var mest uvanlig var at middeltemperaturen mange steder på Vestlandet og østafjells var høyere enn normalt alle de 30 dagene i april.

I tillegg var det uvanlig mange dager med over 20 grader, Nesbyen hadde for eksempel hele åtte dager med over 20 grader.

Slik var april 2010: Mildt eller kaldt? Meteorologene er ikke helt enige.
Slik var april 2009: Varmeste april på 100 år
Slik var april 2008: April med en forsmak av sommer