LOT SEG LURE: Mange medier verden over lot seg lure da det ble sendt ut et falskt bilde av liket til Osama bin Laden. (Foto: HO/Afp)
LOT SEG LURE: Mange medier verden over lot seg lure da det ble sendt ut et falskt bilde av liket til Osama bin Laden. (Foto: HO/Afp)

Dette bildet lurte verdenspressen

Et falskt bilde av Osama bin Ladens lik ble offentliggjort gjennom de store bildebyråene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter meldingen om at Osama bin Laden var drept, satt verdens medier i høyspenn for å få tak i de første bevisene for at den fryktede terrorlederen var død.

Grabb fra TV-sending

Da det dukket opp et bilde av det som tilsynelatende var liket til Osama bin Laden på den pakistanske TV-stasjonen Express-TV, var nyhetsbyråene og bildebyråene raske til å ta en såkalt videograbb fra TV-bildene. Ikke lenge etter lå det ute på byråer både via Reuters og Assosiated Press som et ekte bilde av bin Ladens lik.

Mange medier hev seg over bildet. Ekstrabladet i Danmark. Den seriøse avisen Politiken, Nettavisen i Norge og mange andre medier publiserte bilde i den tro at det var ekte. Også NRK viste bildet i sine morgensendinger mandag.

Se video: Dette satte i gang jakten på bin Laden

Dårlig kvalitetssikring

Vanligvis er det stor troverdighet knyttet til Reuters og Assosiated Press (AP), men på internett var det mange årvåkne mennesker. Det twitterbaserte byrået BNO News hånlo over den dårlige kvalitetssikringen fra gigantbyråenes side. Det viser seg at et kjapt googlesøk på bin laden avslørte at bildet ble brukt allerede i 2009, og skal være en forfalskning som ble laget i 1998.

Litt senere trakk imidlertid AP bildet tilbake, og forklarte avgjørelsen med at det ikke var mulig å bekrefte at det var ekte.

Drept i militæroperasjon

Osama bin Laden ble drept i en amerikansk militæroperasjon nord i Pakistan etter langvarig etterretningsarbeid. Han skal ha blitt drept ved et skudd til hode som følge av en skuddveksling mellom amerikanske spesialsoldater og bin Ladens sikkerhetsvakter.

Også en av sønnene til bin Laden skal ha blitt drept i angrepet.

Les også: Slik drepte spesialsoldatene Osama bin Laden