Hus Abbottabad og Osama bin Laden (Foto: AP)
Hus Abbottabad og Osama bin Laden (Foto: AP)

Slik drepte spesialsoldatene Osama bin Laden

Et amerikansk helikopter skal ha blitt skutt ned under angrepet som endte med at Osama bin Laden ble skutt i hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en dramatisk tale sent søndag kveld fortalte president Barack Obama verden at al-Qaida-lederen Osama bin Laden er drept og at USA har liket.

Obama sa i talen at bin Laden ble funnet i en villa i Abbottabad, et par timer nord for Pakistans hovedstad Islamabad, etter nitid etterforskning, og at amerikanske spesialstyrker drepte ham søndag og tok vare på liket for å kunne bevise at han er død.

Fire helikoptre

Amerikanske myndighetskilder sier til nyhetsbyrået AP at det var CIA som lokaliserte hvor Osama bin Laden oppholdt seg. Deretter angrep elitesoldater fra antiterrorgruppen Navy Seal Team Six med fire helikoptere.

Bin Laden skal ha blitt skutt i hodet under en skuddveksling etter at sikkerhetsvaktene besvarte ilden.

JUBLER: Amerikanerne jubler etter nyheten om at Osama bin Laden er død. (Foto: JASON REED/Reuters)

– Sønnen drept

Tre voksne menn, inkludert én av bin Ladens sønner, skal også ha blitt drept i angrepet. Pakistanske myndigheter og et øyenvitne hevder at et av de amerikanske helikoptrene skal ha styrtet etter at det ble truffet av ild fra bakken, men dette har ikke blitt bekreftet fra amerikansk hold.

Bin Ladens sikkerhetsvakter skal ha skutt med rakettdrevne granater fra taket av villaen da de amerikanske helikoptrene nærmet seg.

Ga personlig klarsignal

Ifølge president Obama skal ingen sivile eller amerikanske soldater ha blitt skadet i operasjonen. I sin tale var presidenten sparsommelig med flere opplysninger rundt operasjonen, men bekreftet at han personlig hadde gitt klarsignalet.

AVBRØT GOLFRUNDE: President Barack Obama avbrøt en golfrunde søndag og er her på vei tilbake til Det hvite hus, trolig for å ha et av de siste møtene for operasjonen som drepte Osama bin Laden. (Foto: Susan Walsh/Ap)

Det hvite hus opplyser at presidenten hadde minst ni møter med militærtopper i løpet av søndagen, mens det skal ha vært CIA-sjef Leon Panetta som var i direkte kontakt med spesialstyrkene under operasjonen.

Jubel og applaus

Panettas konferanserom i CIAs hovedkvarter i Virginia hadde blitt omgjort til en kommandosentral, forteller kilder til nyhetsbyrået AP. Da de søndag ettermiddag lokal tid fikk bekreftelsen på at bin Laden var død skal konferanserommet ha blitt fylt med jubel og applaus.

HJERNEN BAK: Avtroppende forsvarsminister Robert Gates (t.v.) gir CIA-sjef Leon Panetta en klapp på skulderen under korrespondent-middagen i Det hvite hus lørdag. (Foto: JASON REED/Reuters)

Kun en håndfull militærtopper var informert om operasjonen.

Den pakistanske tv-stasjonen Geo TV har vist bilder av det som skal være stedet der operasjonen fant sted. På bildene ser man flammer stige til værs fra en bygning som ligger kun 100 meter fra en militær treningsleir i den nordvestlige byen.

Se video fra stedet der angrepet fant sted. Artikkelen fortsetter under.

Oppdaget i august

CIA oppdaget eiendommen helt tilbake i august da de holdt en al-Qaida-kurér under oppsikt. De enorme sikkerhetstiltakene som omringet villaen skal ha gjort CIA sikre på at det kunne skjule seg en betydelig skikkelse bak murene, men de var usikre på hvem.

Det er verken internett- eller telefonlinjer inn til eiendommen, og beboerne brant avfallet istedenfor å la søppeltømmerne hente den.

LEDET OPERASJONEN: CIA-direktør Leon Panetta var i direkte kontakt med spesialstyrkene under operasjonen som drepte Osama bin Laden. President Barack Obama ga personlig klarsignalet for operasjonen. (Foto: Scanpix (TV 2-montasje))