Obama sa i talen at bin Laden ble funnet i en villa i Abbottabad, nord for Islamabad i Pakistan etter nitid etterforskning, og at amerikanske spesialstyrker drepte ham og tok liket for å kunne bevise at han er død.

Tre andre voksne menn skal også ha blitt drept i angrepet søndag. Den ene av dem skal være bin Ladens sønn, melder nyhetsbyrået AP. Hvilken sønn det er snakk om er ikke offentliggjort, men sønnen Hamza skal være et kjent medlem av al-Qaida.

Pakistansk etterretning

Obama sa at han i august i fjor ble informert om at det fantes et nytt spor etter bin Laden, og at han i forrige uke ga ordre om en operasjon for å finne og drepe bin Laden.

Obama understreket at Pakistan og pakistansk etterretning var behjelpelig med å finne bin Laden, og at han har ringt president Zardari.

Hør hele Obamas dramatiske tale

Væpnet sammenstøt

Han sa at det var et væpnet sammenstøt da spesialstyrkene gikk til aksjon mot villaen i Abbottabad. Ingen amerikanere ble drept, og USA hadde vært svært nøye med at ikke sivile ble ofret under operasjonen.

– Hans død markerer ikke slutten på vår kamp. Det er ingen tvil om at al-Qaida vil forsøke å angripe oss igjen, sa Obama.

Les Fredrik Græsviks blogg: Så var han død. Men er krigen over?

Angrepet på New York

Osama bin Laden var hjernen bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Det innledet USA og de alliertes kamp mot terror, og invasjonen i Afghanistan.

Men bin Laden har ikke bare terrorangrepet mot World Trade Center på samvittigheten. Han har stått bak gjennomføringen av en rekke terrorangrep i regi av al-Qaida. Også i ikke-vestlige land.

Les også: Dette satte i gang jakten på bin Laden

Det har siden desember 2001 en rekke ganger vært spekulert på at Osama bin Laden skal være død. Men gang på gang har det dukket opp nye lydopptak eller videoer av bin Laden hvor han kommenterer aktuelle hendelser.

(©NTB/TV 2)