Gaddafi tilhengere hadde søndag samlet seg utenfor bygningen der Gaddafis yngste sønn og tre barnebarn skal ha blitt drept i et Nato angrep i Tripoli lørdag kveld.  (Foto: Mahmud Turkia/AFP)
Gaddafi tilhengere hadde søndag samlet seg utenfor bygningen der Gaddafis yngste sønn og tre barnebarn skal ha blitt drept i et Nato angrep i Tripoli lørdag kveld. (Foto: Mahmud Turkia/AFP)

Tror Natos mål er å ta livet av Gaddafi

Det er liten tvil om at Natos egentlige mål i Libya er å bli kvitt Muammar Gaddafi, mener forsker Svein Melby.

– Den offisielle argumentasjonen er at de beskytter sivilbefolkningen, men det er veldig sannsynlig at det egentlige målet for NATO er å fjerne Gaddafi, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.

Men dette kan ikke Nato innrømme, siden FN-resolusjonen operasjonen er basert på, ikke gir mandat til noe regimeskifte.

LES OGSÅ: Faremo vil ikke si om Gaddafi-sønn ble drept av norske bomber

– Uryddig og hyklersk

– Det er uryddig og smått hyklersk å ikke si rett ut at man er ute etter å velte regimet, når veldig mye man gjør, tyder på at man er ute etter å likvidere Gaddafi, mener Melby.

Gaddafis yngste sønn og tre barnebarn skal ha blitt drept i et Nato-angrep i Tripoli lørdag kveld.

LES OGSÅ: Tviler på at Gaddafis sønn er død

Ifølge libyske myndigheter var Gaddafi selv i bygningen som ble truffet, noe som kan tyde på at den libyske lederen var målet for oppdraget.

Bekreftes av biskop

Den romersk-katolske biskopen i Tripoli, Giovanni Martinelli, bekrefter til en italiensk TV-stasjon at Muammar Gaddafis yngste sønn er død.

TV-bilder viser Martinelli og flere andre religiøse ledere foran tre lik drapert i stoff og flagg. Gaddafis sønn, Seif al-Arab skal ifølge libyske myndigheter ha blitt drept i et NATO-angrep natt til søndag.

– Jeg bekrefter at lederens sønn er død, sier biskopen.

Martinelli ber NATO, FN og verdenssamfunnet om å stanse bombingen i Libya.

– Jeg ber dere, vær så snill, i respekt for smerten ved å miste en sønn, om å utføre en menneskelig gest mot lederen, sier Martinelli, som har bodd i Libya i mer enn 30 år.

Ifølge biskopen har Gaddafi blitt beskyttet av kristne i Libya.

Man kan sikkert finne mange argumenter for å kvitte seg med Gaddafi, men det ville være folkerettslig problematisk å drepe ham, mener Melby.

Libysk ambassadør utvises

Den libyske ambassadøren til Storbritannia blir utvist, sier utenriksminister William Hague etter at den britiske ambassaden i Tripoli ble angrepet søndag.

Ifølge Hague har den libyske ambassadøren Omar Jelban nå status som «persona non grata», altså at han ikke lenger er ønsket i London. Jelban har fått 24 timer på seg til å forlate landet.

– Jeg fordømmer angrepene på den britiske ambassadens eiendom i Tripoli, i likhet med angrepene på andre lands diplomatiske delegasjoner, sier Hague.

Det skal også ha blitt observert røyk fra den italienske ambassaden i Tripoli søndag, sier vitner.

Ifølge Wien-konvensjonen er Gaddafi-regimet forpliktet til å beskytte diplomatiske delegasjoner i landet.

– Regimet har nok en gang brutt sine internasjonale forpliktelser, sier Hague.

LES OGSÅ: Russisk kritikk av Nato-angrep i Libya

(©NTB)