Verdens nordligste bryggeri har lansert en nettside hvor formålet er å kartlegge og bevare norsk bannskap. De ønsker også å bidra til bedre og sunnere banning.

Vil rydde opp i faenskapen

Markedssjef i Mack Bryggeri, Thomas Eskildsen, mener at banning er en viktig del av det norske språket, og det gjelder ikke bare Nord-Norge.

Her kan du se nettsiden med ekte norsk banning.

– Vi ønsker å vise at mangfoldet når det gjelder banning er stort. Det er mer kreativt enn hva mange tror, sier Eskildsen til tv2nyhetene.no.

De frykter at engelske ord er i ferd med å ta over for de norske. Dette ønsker de å endre.

LES OGSÅ: Banneforbud på amerikansk TV strider mot grunnloven

Intensjonen er at det skal komme inn bidrag fra hele landet slik at man kan få se de lokale variasjonene. Siden ble lansert bare for et par dager siden, men har allerede fått inn mellom 500–600 bidrag.

Det er en kjent sak at nordlendinger har et stort repertoar når det kommer til bannskap, men Eskildsen håper at også søringene vil bidra.

– Foreløpig er det klart flest bidrag fra Nord-Norge, men vi håper og tror at så snart flere vet om siden, så vil folk fra hele landet sende inn sine varianter.

LES OGSÅ: Arnfinn Muruvik Vonen ny direktør i Språkrådet

Kultur

Eskildsen sier siden ble lansert fordi de ønsker å bidra til å bevare en viktig del av norsk kultur.

– Er banning kultur?

– Språkbruk er kultur, og banning er en viktig del av språket.

LES OGSÅ: Nynorsk i ferd med å forsvinne fra skolebøkene

Får støtte

Vakthavende filolog hos Språkrådet, Marit Hovdenak, gir Eskildsen støtte i at dette er kultur. Hun mener også at dette er ganske så uskyldig.

LES OGSÅ: Nordmenn er best i engelsk

– Når det blir gjort på denne måten så blir det jo tatt ut av sammenhengen. Det blir ikke brukt mot noen. Dette er jo mer en ordbok i banning, sier Hovdenak til tv2nyhetene.no.