VAKRE: Kates brudekjole er slående lik kjolen Grace Kelly bar da hun giftet seg i 1956. Collage: Kjersti Skar Staarvik
VAKRE: Kates brudekjole er slående lik kjolen Grace Kelly bar da hun giftet seg i 1956. Collage: Kjersti Skar Staarvik

Alt om brudekjolen: Se, så like de er

Kates brudekjole er slående lik Grace Kellys kreasjon fra 1956.

Så fikk vi endelig se brudekjolen. Kate Middleton gikk til alters i en drøm av en kjole, designet av Sarah Burton for Alexander McQueen. Kreasjonen var en vakker kjole med lange ermer og overdel i blonder, som får tankene til å gå til kjolen Grace Kelly bar da hun giftet seg med daværende Prins Rainier i 1956.

Selv om valget av designer var både modig og velkomment, var det langt fra noen overraskelse at selve brudekjolen ikke var spesielt kontroversiell. Kates brudekjole er et designmessig nikk til kjolen Grace Kelly giftet seg i i 1956. Som seg hør og bør på 1950-tallet var kjolen dydig; høyhalset og tilkneppet. I motsetning til Graces kjole hadde Kate en dyp v-hals, ikke ulik den Kronprinsesse Letizia bar da hun giftet seg med Felipe i 2004.

BLONDER: Kjolen er utført i franske Chantilly-blonder og engelske
 Cluny-blonder på både overdel, skjørt og underskjørt. Skjørtet, laget
 i elfenbensfarget og hvit silke, er designet for å etterlikne en utsprunget
 bloms
BLONDER: Kjolen er utført i franske Chantilly-blonder og engelske Cluny-blonder på både overdel, skjørt og underskjørt. Skjørtet, laget i elfenbensfarget og hvit silke, er designet for å etterlikne en utsprunget bloms
Kates brudekjole var utført i elfenbensfarget silketyll, med lange ermer og et nesten tre meter langt slep. Kjolen er utført i franske Chantilly-blonder og engelske Cluny-blonder på både overdel, skjørt og underskjørt. Skjørtet, laget i elfenbensfarget og hvit silke, er designet for å etterlikne en utsprunget blomst.

Kate bar en tiara fra Cartier fra 1936. Det eksklusive smykket ble kjøpt av hertugen av York til hans hertuginne (senere dronningmoren, dronning Elizabeth, red.anm.) tre uker før han overtok tronen som konge.

LIK UTRINGNING: Da Kronprinsesse Letizia giftet seg med Felipe
 i 2004 hadde hun en lignende utrining som Kate. Også blondesløret kunne
 minne om den spanske kronprinsessens. (Foto: Abd Rabbo-Hounsfield-Klein-Mous,
 © TS)
LIK UTRINGNING: Da Kronprinsesse Letizia giftet seg med Felipe i 2004 hadde hun en lignende utrining som Kate. Også blondesløret kunne minne om den spanske kronprinsessens. (Foto: Abd Rabbo-Hounsfield-Klein-Mous, © TS)

Sarah Burton for Alexander McQueen

Det har lenge vært spekulert i om det var Alexander McQueen-huset som skulle designe Kates brudekjole, men motehuset selv har konsekvent tilbakevist ryktene.

I dag ble det imidlertid klart at det var Alexander McQueens arvtaker, Sarah Burton som fikk det ærefulle oppdraget. Sarah Burton var designer Alexander McQueens høyre hånd, og spilte en nøkkelrolle i etableringen av merket. I 2010 viste Burton sin første Alexander McQueen-kolleksjon under eget navn under moteuken i Paris.

Et symbol på det moderne kongehuset

Valget av Alexander McQueen-huset vil mest sannsynlig bli tatt godt i mot av en samlet moteverden, både som et symbol på det moderne kongehuset, og som en hyllest til designeren som tok sitt eget liv i februar i fjor. Alexander McQueen anses som en av de største moteskaperne i nyere historie. Han er kjent for sine eventyrlig vakre og feilfrie estetiske kreasjoner, men også for sin modige, kontroversielle og avantgardiske design med klare referanser til sex, fetisjer, religion, politikk og død.

KONTROVERSIELLE MCQUEEN: Alexander McQueen er kjent for sin
 innovativ, avantgardisk og kontroversielle design. Den ikoniske designeren
 tok sitt eget liv i fjor.
KONTROVERSIELLE MCQUEEN: Alexander McQueen er kjent for sin innovativ, avantgardisk og kontroversielle design. Den ikoniske designeren tok sitt eget liv i fjor.

Arvtakeren Sarah Burton, som har jobbet med superstjerner som blant andre Michelle Obama, Naomi Campbell, Lady Gaga, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett og Björk, er kjent for sine innovative, romantiske og feminine kjoler. Hennes tidligere kolleksjoner har vært kjennetegnes av kvalitet og eksklusivitet i form av blant annet japansk silke, samt dominerende elementer som fjær og rysjer. Til tross for sin særegne signatur som designer, er Burton også inspirert av Alexander McQueens sterke kontroversielle referanser. Derfor er valget av motehus et aldri så lite kontroversielt valg av et ellers konservativt britisk kongehus.

LANGT SLEP: Kates kjole har blonder laget ved The Royal School
 of Needlework. Kreasjonen er elfenbensfarget og slepet er nesten tre
 meter langt.
LANGT SLEP: Kates kjole har blonder laget ved The Royal School of Needlework. Kreasjonen er elfenbensfarget og slepet er nesten tre meter langt.

Designeren ble holdt hemmelig

Helt siden bryllupet mellom prins William og Kate Middleton ble annonsert i november i fjor, har det vært spekulert i hvem som skal designes Kates brudekjole.

I tillegg til motehuset Alexander Mcqueens Sarah Burton ble britiske designere som Jasper Conran, Stella McCartney, Philippa Lepley, Jenny Packham og Daniella Issa Helayel blant kandidatene ifølge ryktene.

Buckingham Palace erken bekreftet eller avkreftet ryktene om brudekjolen, men har hele tiden stått fast ved at designeren ikke skulle bli avdekket før selve bryllupsdagen.

DESIGNET KATES KJOLE: Designer Sarah Burton for Alexander McQueen-huset
 fikk det ærefulle oppdraget å designe Kates brudekjole. Burton var Alexander
 McQueen høyre hånd, og er nå motehusets kreative leder.
DESIGNET KATES KJOLE: Designer Sarah Burton for Alexander McQueen-huset fikk det ærefulle oppdraget å designe Kates brudekjole. Burton var Alexander McQueen høyre hånd, og er nå motehusets kreative leder.

Hadde flere kjoler

Kate Middleton skal ikke ha tatt noen sjanser på at detaljene rundt brudekjolen ble lekket ut før bryllupet, og hadde derfor, i følge Daily Mail, hele tre kjoler av tre ulike designere i produksjon til den store dagen. Det er ikke uvanlig at de kongelige har flere alternativer til brudekjole, i tilfelle bilder av kjolen lekker ut i forkant av den store dagen.

Også Diana hadde også flere kjoler i produksjon da hun giftet seg med prins Charles i 1981. Ekteparet Elizabeth og David Emanuel, som designet Dianas brudekjole, skal ha laget en kopi av den opprinnelige kjolen, i tilfelle noe skulle hende med den første brudekjolen. Dianas brudekjole ble, på lik linje med Kates, holdt hemmelig frem til den store dagen. Kjolen skal, i følge Fashionetc.com, ha blitt oppbevart i en safe, og nysgjerrige journalister skal ha blitt lurt med falske stoffrester.

– Kate burde få bedre stil

Ikke alle var like entusiastiske i forhold til å skulle designe Kate Middletons brudekjole. Vivienne Westwood eliminerte seg tidlig som et alternativ da hun under moteuka i London tidligere i år proklamerte at hun synes Kate burde få seg bedre stil, skriver Telegraph.co.uk.

– Folk spør meg hvor hun skal få brudekjolen sin fra - hun skal definitivt ikke få den fra meg, uttalte den eksentriske designeren.

Vivienne Westwood er imidlertid ikke fremmed for å designe brudekjoler - hvem husker vel ikke den storslåtte kreasjoner Sarah Jessica Parker, i rollefiguren «Carrie» hadde på seg da hun skulle gifte seg med «Mr. Big» i den første «Sex og singelliv»-filmen.

Ekspertene regnet med klassisk variant

PÅ CATWALKEN: Alexander McQueen er kjent for sine storslåtte
 kreasjoner, ofte inspirert av sex, fetisjer, religion, politikk og død.
PÅ CATWALKEN: Alexander McQueen er kjent for sine storslåtte kreasjoner, ofte inspirert av sex, fetisjer, religion, politikk og død.
Blant potensielle designere har huset Alexander McQueen, Sophie Cranston og designeren av Kates favorittmerke, Issa, Daniella Helayel, vært nevnt.

Norske bryllupseksperter har holdt en knapp på at den kommende prinsessen skulle velge en stilren og klassisk variant.

– Jeg tviler på at det blir noe særlig utringning, for som kongelig er det jo regler å forholde seg til. Hun kommer nok til å velge noe elegant og enkelt - med langt slep! Dét hører jo til, har Mona Grudt tidligere uttalt til Happy-day.no.

Eier av brudesalongen «Agape» i Oslo, og programleder for «3 bryllup» på TV3 Kathrine Sørland, håpet at Kate skulle være modig nok til vise litt hud.

LES OGSÅ: – Her er mine brudekjolefavoritter

– Jeg håper hun velger en kjole som viser litt armer, krageben og hals, og jeg tror hun kan være typen til å velge det også. Blir det ikke den typen kjole, tror jeg hun eventuelt går for en helt tilkneppet variant, i likhet med brudekjolen til Grace Kelly. Dét er utrolig lekkert. Uansett blir det nok en stilren og enkel kjole, og i hvert fall ikke noe maksimalisme. Jeg håper hun beholder en klassisk og ren stil, som er typisk for henne, og at hun er seg selv på bryllupsdagen, sier Kathrine til Happy-day.no.