DIAGONALE LØFT: Senterleder Monica Aarre Nilsen viser en øvelse som er god styrketrening for gravide. (Foto: Birgitte Vaksdal/TV 2)
DIAGONALE LØFT: Senterleder Monica Aarre Nilsen viser en øvelse som er god styrketrening for gravide. (Foto: Birgitte Vaksdal/TV 2)

Styrketrening for gravide

Ti øvelser du kan gjøre hjemme.

Klikk på linkene nede i saken for å se alle øvelsene.

– Vi opplever at folk melder seg ut av senteret når de er gravide. De tror at de bør slutte å trene, men det er jo da de virkelig trenger det. Jeg anbefaler to treningsøkter i uken, en kondisjonsøkt og en styrketrening, sier senterleder Monica Aarre-Nilsen ved SATS Sandviken.

Trente én dag før fødselen
Hun er tobarnsmor og holdt seg i form under begge svangerskapene.

– Da jeg var høygravid med mitt første barn var jeg på trening dagen før fødselen. Med nummer to var jeg aerobicinstruktør inntil to uker før jeg fødte, forteller hun til TV 2 Sporty.

Hun forteller at folk som har trent mye før de ble gravide, kan fortsette med det de er vant til å trene. Unntaket er kontaktidrett, der man må ta spesielle hensyn.

– Jo sterkere man er i kroppen, jo bedre rustet er man for en fødsel, sier Aarre-Nilsen.

Aare-Nilsen er utdannet fysioterapeut. Hun har laget et program med ti styrkeøvelser man kan gjennomføre med voksende mage. Øvelsene kan man gjøre både hjemme og på treningsstudio.

Viktig med mage og rygg
Å være gravid er en belastning for kroppen. Man endrer tyngdepunktet når man får stor mage, og mange får smerter i rygg og sete.

– Jeg har lagt vekt på øvelser som er funksjonelle. Det er for eksempel vanskelig å ta situps med stor mage. Da er det bedre å ta plankeøvelser. Jeg vil si at mage- og ryggøvelser er de aller viktigste styrkeøvelsene for gravide, sier hun.

Aarre-Nilsen anbefaler at man gjør et utvalg av de ti øvelsene, og varierer fra gang til gang hvilke muskler man trener.

– Trening trenger ikke å være vanskelig å få til selv om man har kul på magen.

Prøv disse øvelsene:

1. Trene dype ryggmuskler

2. Planken

3. Skrå bukmuskler

4. Farmers walk

5. Knebøy

6. Sumo squat

7. Rotasjonsøvelse

8. Armhevinger

9. Stående roing

10. Diagonale løft