HAR FÅTT ASYLSØKERE PÅ TRAPPEN: Domprost Olav Dag Hauge. (Foto: Jan Helge Rambjør)
HAR FÅTT ASYLSØKERE PÅ TRAPPEN: Domprost Olav Dag Hauge. (Foto: Jan Helge Rambjør)

Domprosten: – Leit at etiopierne er tilbake

Domprost Olav Dag Hauge mener etiopierne burde hatt mer is i magen.

I vinter satt etiopierne i kirkeasyl i Oslo domkirke. Natt til onsdagkom de tilbake.Denne gangen har de slått seg ned i et telt utenfor kirken.

– Jeg synes det er litt leit, for siden de var her sist, har vi jobbet ganske hardt for å få forståelse inn hos myndighetene om den vanskelige situasjonen de er i. Vi er fremdeles ikke ferdige med det arbeidet. Det tar tid, og jeg skulle ønske at de hadde tatt det litt mer med ro og hatt litt is i magen og sett om det hadde virket på en positiv måte for dem, sier domprost Olav Dag Hauge til TV 2.

Kan ikke returneres

Etiopierne har fått avslag på sine asylsøknader, men kan ikke returneres til hjemlandet.

TELTLIV: Utenfor Oslo domkirke onsdag formiddag. (Foto: Jan Helge Rambjør)
TELTLIV: Utenfor Oslo domkirke onsdag formiddag. (Foto: Jan Helge Rambjør)

Tirsdag ble de kastet ut av transittmottakene på Torshov og på Refstad i Oslo. De har fått tilbud om å bo på andre asylmottak på Østlandet, men det vil de ikke.

– Selv om vi er 63, har vi brukt én advokat som har vurdert sakene våre som en gruppe. Så det er veldig vanskelig for oss å dra til forskjellige steder, sa gruppens talsmann Adane Ferede til TV 2 natt til onsdag.

Les også: Etiopiere fjernet fra transittmottak i Oslo

Skjønner fortvilelsen

I samtale med domprost Olav Dag Hauge har etiopierne gitt uttrykk for den fortvilelsen de føler i situasjonen de står oppe i.

– Det skjønner jeg på mange måter, i og med at dette arbeidet tar tid. Og er man utålmodig og er man i en vanskelig situasjon, så føler man at ting ikke kan skje raskt nok. Det må jeg si at jeg skjønner. Likevel synes jeg at det er dumt, for jeg skulle ønske de våget å gi oss anledning til å bli ferdig med det arbeidet vi gjør, sier Hauge til TV 2.

Han sier det ikke er aktuelt å be etiopierne fjerne seg fra kirkens område.

Kan ikke riste dem av oss

– Er det aktuelt for dere å bidra på noen måte?

– Hvordan vi skal bidra, kan ikke jeg svare på nå. Men det er klart at så lenge de har klistret seg inntil oss, så kan vi ikke riste oss av dem, sier domprosten.

Se reportasje (reporter: Anja Tho Gunnersen)

513748