BEVOKTET: Guantanamofanger bevoktes i dette arkivbildet fra januar 2002. (Foto: Reuters)
BEVOKTET: Guantanamofanger bevoktes i dette arkivbildet fra januar 2002. (Foto: Reuters)

Senil afghaner (89) ble sendt til Guantanamo

Led av prostatakreft, senil demens, alvorlige depresjoner og degenerativ leddgikt.

Nettstedet Wikileaks har offentliggjort dokumenter som viser at barn og senile havnet på USAs beryktede Guantanamo-fangeleir på Cuba, skriver The Guardian.

I 2002 tok koalisjonsstyrkene i Afghanistan en 89 år gammel afghaner til fange, etter at det ble funnet en satelittelefon tilhørende naboen hans og en liste med telefonnumre i boligkomplekset der han oppholdt seg.

Var pleietrengende

I dokumentene beskrives Mohammed Sadiq (89) som en pleietrengende som måtte få behandling for prostatakreft, i tillegg til at han også led av senil demens, alvorlige depresjoner og degenerativ leddgikt.

Han var fire måneder i fangenskap i Afghanistan før han ble fløyet til Guantanamobasen i mai 2002.

Men ifølge vurderingen av ham som ble skrevet i slutten av september var det ingenting som tydet på at han hadde noe med al-Qaida eller Taliban å gjøre.

Var ingen trussel

– Fangen har ikke etterretningsverdi for USA (...) Fangen har ikke uttrykt voldelige ideer, og rettet trusler mot USA eller allierte i avhør, skriver offiseren som anbefalte at 89-åringen måtte slippes fri.

Dokumentene som er sluppet av Wikileaks inneholder detaljer fra avhør med flere enn 700 fanger fra Guantanamoleiren, skriver The Telegraph.

Rundt 220 av de som ble tatt til fange regnes ifølge den britiske avisen for å være farlige internasjonale terrorister. 380 andre blir vurdert som fotsoldater eller Taliban-medlemmer.

89-åringen tilhører gruppen av om lag 150 pakistanere og afghanere som etter alt å dømme var uskyldige.