sexhandel_PRO sentret (Foto: TV 2)
sexhandel_PRO sentret (Foto: TV 2)

– Sexkjøpsloven hjelper ikke de prostituerte

PRO-sentret mener at loven mot sexkjøp ikke har hjulpet prostituerte i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett av argumentene da sexkjøpsloven ble innført i 2010 var at den skulle hjelpe de prostituerte til alternativer som utdannelse eller annet arbeid. Det har ikke skjedd i følge PRO-sentret.

– Fører ikke til noen bedring

– Sexkjøpsloven ville ikke føre til noen bedring for kvinnen uansett. Det er jo ikke en lov som er innført for å gjøre livssituasjonen for menn og kvinner som selger sex bedre, sier lederen i PRO-sentret, Bjørg Norli.

Onsdag fortalte TV 2 Nyhetene om den høyt utdannede mannen som gjennom 30 år jevnlig har vært horekunde.

Han hevder å vite at hver gang han har vært hos prostituerte har det skjedd frivillig, uten tvang fra bakmenn. Han mener til og med at han hjelper de han kjøper sex av.

– Hvis jeg ikke gjør det, da står de i hvert fall uten penger, sier mannen som ønsker å være anonym.

Har vært horekunde i over 30 år: – Gjør jentene en tjeneste når jeg kjøper sex av dem

Flere prostituerte i Oslo

Til tross for at antall prostituerte nå er på sitt høyeste siden sexkjøpsloven ble innført, mener Justisdepartementet at loven fungerer.

– Den erfaringen vi har er at det er blitt færre som kjøper seksuelle tjenester. Men vi ser at vi har en utfordring særlig med innemarkedet, sier statssekretær i Justisdepartementet Astrid Aas Hansen (Ap) til TV 2.

LES OGSÅ: Prostitusjonen har aldri vært mer omfattende enn nå

Men samtidig kommer flere og flere prostituerte til Norge nettopp for å selge. Utstyrt med skjult kamera har TV 2 møtt flere utenlandske prostituerte tidligere denne uken. De bekreftet at situasjonen er vanskelig

– Dette er jo en lov som er ment nettopp for å uroe markedet, og for å kriminalisere handelen, sier lederen i PRO-sentret, Bjørg Norli til TV 2.

LES OGSÅ: Setter inn mer politi for å ta horekundene

Kun 19 horekunder tatt

Men få har latt seg skremme. Sexkunden TV 2 har møtt har hyppig brutt sexkjøpsloven siden den ble innført for drøye to år siden.

Senest for under en uke siden, også da uten å ha blitt tatt. Så langt i år har politiet i Oslo kun bøtelagt 19 horekunder.

Det tallet forteller at ikke prioriterer denne type kriminalitet, mener PRO-sentret.

– Det tallet sier mer om politiets innsats på det feltet, enn det sier om antall som faktisk har kjøpt seksuelle tjenester de tre første månedene i år, lederen i PRO-sentret, Bjørg Norli.

SE REPORTASJE: Slik foregår sexsalget innendørs i Oslo

512177