horekundemix
horekundemix

Har vært horekunde i over 30 år:

– Gjør jentene en tjeneste når jeg kjøper sex av dem

Den høyt utdannede mannen forteller til TV 2 hvorfor han kjøper sex. Han mener at han gjør jentene en tjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Oslo har så langt i år tatt 19 personer for kjøp av sex. Samtidig er det nå 30 prosent flere prostituerte i hovedstaden enn på samme tid i fjor.

Pro Sentret har registrert 130 flere kvinner som selger sex i Oslo. Gjennom en rekke reportasjer den siste tiden har TV 2 dokumentert at verken de prostituerte eller sexkundene har latt seg skremme av sexkjøpsforbudet.

TV 2 har møtt en mann som i over 30 år har kjøpt sex. Han mener at han gjør jentene en tjeneste.

LES OGSÅ: Prostitusjonen har aldri vært mer omfattende enn nå

På et forum for sexkjøpere på internett kom TV 2 i kontakt med mannen som ønsker å fortelle sin historie. Han er i slutten av 50-årene, høyt utdannet og har siden 1982 kjøpt sex jevnlig. Også etter at sexkjøpsforbundet ble innført.

– Jeg er en beundrer av kvinner. Jeg nyter synet av dem, sier mannen som ønsker å være anonym.

Selger sex frivillig

Mannen hevder ovenfor TV 2 at de prostituerte han går til selger sex frivillig.

– Det er mange som har det økonomisk trangt. Det er mange som har gjeld, og kan minste hjemmet sitt hvis ikke de selger sex. Derfor kommer de til Oslo. De trenger penger.

– Men hvordan vet du at de gjør dette frivillig?

– Jeg har snakket med mange av dem og de sier til og med at de synes det er morsomt fordi de får reise rundt, sier mannen.

Mannen vet at han bryter loven, men ser likevel ikke på seg selv som kriminell.

– Når det gjelder å kjøre for fort så syns jeg det er helt galt. Men når det gjelder å kjøpe sex så er det et blandet motiv. Det er et sterkt behov jeg har for en opplevelse jeg syns er veldig fin, og de tjener penger. Jeg kan ikke se noe galt i det, sier horekunden til TV 2.

Se video og hør mannens historie øverst.

Kun 19 tatt for sexkjøp

Av det som trolig er tusenvis av sexkjøpere har politiet i Oslo så langt i år kun tatt 19 horekunder. Alle har blitt bøtelagt, og politiet håper det skal være til skrekk og advarsel.

– Vi ber folk om å passe på lommeboken sin, og huske at boten er på 25.000 dersom man skulle bli fristet til å kjøpe sex. At vi har tatt 19 så langt i år sier at dette er et stille lovbrudd. Det handler ikke om antall, men hvem vi tar, sier leder av STOP-gruppa, Harald Bøhler.

Statssekretær Astrid Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet (Foto: TV 2)
Statssekretær Astrid Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet (Foto: TV 2)

Horekunden TV 2 har snakket med har ikke blitt tatt og sier han kommer til å fortsette å kjøpe sex. Både for sin egen del og fordi han mener han hjelper kvinnene.

– Hvis man lar være, så står jo de bare dårligere, sier han.

LES OGSÅ: Vil fjerne sexkjøploven

Mener sex-kjøpsloven fungerer

Til tross for at sexsalget nå øker i Norge, mener Justisdepartementet at sexkjøpsloven fungerer som den skal.

– Bakgrunnen for loven var både for å ha et verktøy for å bekjempe menneskehandel, og for å prøve å få holdningsendringer i forhold til straffeloven. Vår erfaring er at det er blitt færre som kjøper seksuelle tjenester, sier statssekretær i Justisdepartementet, Astrid Aas Hansen, til TV 2.

Mye av kontakten mellom kunder og de prostituerte i Norge foregår på internett. Aas-Hansen vil nå stoppe annonsemarkedet slik at denne kontakten blir vanskeligere.

– Mange av de utenlandske prostituerte er offer for menneskehandel. Jentene er her noen dager og drar videre. Hvis de da ikke hadde hatt mulighet til å annonsere slik de har i dag ville virksomheten blitt avskaffet i mye større grad, sier Aas-Hansen.