VÅPENHJELP: Opprørerne i Libya i forhandlinger om våpenhjelp utenfra. (Foto: AMR ABDALLAH DALSH/Reuters)
VÅPENHJELP: Opprørerne i Libya i forhandlinger om våpenhjelp utenfra. (Foto: AMR ABDALLAH DALSH/Reuters)

Libya: – Britiske rådgivere vil forverre krigen

Libyas utenriksminister mener britene vil forverre borgerkrigen hvis de gjennomfører planen om å sende et militærteam som skal bistå libyske opprørere i Benghazi.

Storbritannias utenriksminister William Hague opplyser at et team fra det britiske forsvaret står klart for å gi opprørerne opplæring i etterretning og logistikk i Benghazi.

– Et steg tilbake

Men et militært britisk nærvær i den libyske opprørsbastionen vil bare forlenge krigen, tror Abdul Ati al-Obeidi, Muammar Gaddafis nylig utnevnte utenriksminister.

LES OGSÅ:USA vil ut av Libya

– Vi tror at ethvert militært nærvær er et steg tilbake. Vi er sikre på at hvis denne bombingen stanser og det kommer til en ekte våpenhvile, så kan vi få i stand en dialog mellom alle libyere om hva de ønsker seg - demokrati, politisk reform, grunnlov, valg. Dette kan ikke gjøres sånn situasjonen er nå, sier Obeidi til BBC.

Ifølge BBC vil omkring ti britiske og omtrent like mange franske offiserer delta i den britiskledede operasjonen, som Hague mener føyer seg etter FN-resolusjonen om å beskytte sivile i Libya. Resolusjonen forbyr samtidig utenlandske okkupasjonsstyrker i landet.

LES OGSÅ:– 1000 drepte på seks uker i Misrata

Våpenhvile

Utenriksminister Obeidis fredsplan innebærer ifølge ham selv en våpenhvile etterfulgt av en overgangsperiode på anslagsvis seks måneder hvor det vil bli gjort forberedelser til valg som skal overvåkes av FN. Denne planen ligner på veikartet Den afrikanske union la fram tidligere denne måneden. (©NTB)