President Bashar al Assad taler til folket 16. april der han lover å oppheve unntakslovene i landet. (Foto: REUTERS TV/Reuters)
President Bashar al Assad taler til folket 16. april der han lover å oppheve unntakslovene i landet. (Foto: REUTERS TV/Reuters)

Unntakslover oppheves i Syria

Unntakslovene fra 1963 er opphevet, men samtidig innførte landet totalforbud mot demonstrasjoner.

Syrias regjering går inn for å oppheve unntakslovene som har vært i kraft siden 1963, melder det statlige nyhetsbyrået Sana.

Innførte forbud mot demonstrasjoner

Syrias unntakslover ble innført da det regjerende Baath-partiet fikk makten for snart femti år siden. Lovene legger store begrensninger på folkelige bevegelser og sammenkomster og gir fullmakt til å arrestere alle som mistenkes å true landets sikkerhet.

Den syriske regjeringen vedtok tirsdag å oppheve unntakstilstanden i landet, men samtidig som unntakslovene ble opphevet, innførte syriske myndigheter imidlertid et totalforbud mot alle former for demonstrasjoner.

Flere titalls mennesker har mistet livet i voldsbølgen som har rammet Syria siden protestene brøt ut 15. mars.

Demonstrasjonene fortsetter

President Bashar al-Assad varslet i en tale lørdag at unntakstilstanden skulle heves i løpet av denne uka, men løftet har ikke stagget demonstrasjonene.

Presidenten må signere lovforslaget før det formelt trer i kraft, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les mer: Syria opphever snart 50 år gamle unntakslover

USAs utenriksminister Hillary Clinton har fordømt volden som er blitt brukt mot demonstranter i Syria, men hun fremholdt at det ikke er aktuelt å gå inn i Syria på samme måte som i Libya

(©NTB/TV 2)