Grete Waitz døde på Ullevål universitetssykehus natt til tirsdag etter seks års kamp mot kreftsykdommen.  (Foto: SCANPIX)
Grete Waitz døde på Ullevål universitetssykehus natt til tirsdag etter seks års kamp mot kreftsykdommen. (Foto: SCANPIX)

Grete Waitz er død

Løperdronningen tapte kampen mot kreftsykdommen.

Grete Waitz (57) døde tirsdag morgen etter flere års kamp mot kreftsykdommen.

Det opplyser Helle Aanesen i Aktiv mot kreft til NTB. Aanesen og Waitz var stiftere av kreftorganisasjonen.

Hun døde på Ullevål universitetssykehus natt til tirsdag etter seks års kamp mot kreftsykdommen.

– Hun vil stå igjen som en av de aller største i idretten gjennom tidene, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til TV 2 Sporten.

– Det er en trist dag for alle. Mest for familien, men også for friidretten.

– Det var Grete alle ville snakke med
Når Waitz begynte å løpe på 70-tallet måtte hun konkurrere på mellomdistanse fordi de tøffeste løpene var forbeholdt menn. Men Waitz viste at også kvinner kunne løpe langt.

– Det vil være utenkelig å ha mesterskap der det ikke er de samme distansene for kvinner som for menn, og der tror jeg at Grete har betydd veldig mye, sier Svein Arne Hansen.

Han forteller at det var en voldsom medieinteresse for Waitz uansett hvor de dro – spesielt under glansdagene på 80-tallet.

– Det var Grete alle avisene ville snakke med, og det var ikke bare på sportssidene. Jeg tror ikke friidretten hadde stått så sterkt som i dag uten Grete Waitz.

– Hun var en personlighet på alle måter – og alle likte Grete.

Tidenes mestvinnende norske løper
Den verdenskjente løperen tok VM-gull i maraton i Helsingfors i 1983 og OL-sølv i Los Angeles 1984. I tillegg vant hun New York Marathon hele ni ganger.

Waitz mottok den internasjonale olympiske komité (IOK) sin kvinnepris i 2010 – blant annet for sin innsats for kvinne- og jentedeltakelse i idrett.

Les også: Idrettslegenden Grete Waitz

– Hun gjorde utrolig mye som pionér. Ikke bare i Norge, men også på verdensbasis, sier TV 2 Sportens Fin Gnatt.

I 2008 ble Waitz slått til ridder av 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden.

Grete Waitz (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Grete Waitz (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Aktiv mot kreft
Etter at hun fikk diagnosen i 2005 brukte hun mye tid på gjøre en innsats for andre kreftsyke.

Sammen med Helle Aanesen stiftet Waitz «Aktiv mot kreft» i 2007. Stiftelsen har som mål å skaffe inntekter til kreftforebyggende tiltak samtidig som den oppfordrer til mer fysisk aktivitet.

For litt over to måneder var Waitz med på å overrekke en kreftskanner til Ullevål universitetssykehus på vegne av stiftelsen.

– Hun ga oss et bilde på at det går an å stå på selv om man får en så alvorlig sykdom, forteller Svein Arne Hansen.

Waitz var lenge ukomfortabel med all interessen fra media, men etter at hun fikk kreft valgte hun å bruke medieinteressen til noe positivt.

– Når hun fikk kreftdiagnosen for seks år siden var det en ny Grete som viste seg frem, mener Hansen.

Armstrong: – En god venn og en fantastisk atlet
Noe av motivasjonen til å kjempe fant Waitz hos sykkelkongen Lance Armstrong. Syklisten som har vunnet Tour De France hele sju ganger slo også tilbake mot kreft og arbeider mot sykdommen gjennom organisasjonen LIVESTRONG.

Armstrong ble lei seg da han fikk nyheten om at Waitz er død.

– Jeg fikk akkurat beskjeden om at Grete Waitz har gått bort. Fryktelig trist å høre. Hun var en god venn og en fantastisk atlet, skriver Lance Armstrong på sin Twitter-konto.

Familien ønsker ro
Ifølge pressemelding fra Helle Aanesen har Jack Waitz bedt henne formidle at familien ønsker ro og ber om forståelse for at familien ikke ønsker å gi intervjuer til mediene.

Bisettelsen vil trolig finne sted neste uke. Grete Waitz ønsket at kun hennes aller nærmeste skal være til stede under bisettelsen. (©NTB/TV 2 Sporten)