parkour (Foto: Nina Kausland)
parkour (Foto: Nina Kausland)

Tren som en stuntmann

Slik blir du god til å passere hindringer i bybildet.

Se TV 2 Sporty i kveld kl. 19.00.

Når vi vanlig dødelige støter på en vegg, går vi rundt den. Gutta som trener parkour klatrer over i ekte stuntmannstil.

– Parkour er å komme seg fra A til B på en mest mulig effektiv måte, forteller Sakan Aref.

18-åringen fra Oslo er en av medlemmene i Parkour Furuset.

– Det beste med parkour er at du er fri. Naturen og byen er din lekeplass, sier han.

Inspirert av brannmenn
Parkour ble startet av franskmannen David Belle (37). Belle er inspirert av bestefaren, som var brannmann. Han beundrer brannmennenes fysiske styrke og besluttsomhet, en egenskap som redder mange liv.

Parkour er ikke en konkurranse, og skal derfor ikke defineres som en sport. Aktiviteten handler om å konkurrere med seg selv og ingen andre.

Beinhard trening
Parkour krever beinhard trening innendørs i mer trygge omgivelser før en beveger seg ut. SATS lanserer i disse dager egne parkourtimer der du kan trene på å hoppe, sprette, rulle og krype over og under hindringer. På treningssenteret starter man på matter, og hindringene er myke – ikke asfalt og betong.

Vår 18-årige parkourekspert setter sikkerheten foran alt. På YouTube ligger det mengder av videoer av parkourutøvere som gjør halsbrekkende og dumdristige stunts. De uheldigste skader seg stygt, eller i verste fall setter livet til.

– Man skal begynne sakte og stigende. Man må kunne gå før man løper, sier Aref. Selv terper han og kameratene stuntene sine i gymsal før de tar turen utendørs. Som du kan se i videoinnslaget i kveldens program har Aref likevel opplevd uhell.

I de senere år har parkour blitt mer synlig via medier som spill, film, musikkvideoer og reklamer. Av nevneverdige eksempler kan nevnes musikkvideoen Jump av Madonna (freerunning), James Bond-filmen Casino Royale, spillet Mirror's Edge og reklamen for det norske Gullruten 2008.

TV 2 Sporty bestemte seg for å prøve ut den spesielle måten å mosjonere på, og ble med på en SATS-saltime der parkour sto på programmet. Se innslaget i program 3 i Sumo.

parkour (Foto: Nina Kausland)
parkour (Foto: Nina Kausland)

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok