Skal du på tur med barn, er det lurt å forberede både deg selv og barna godt. (Foto: Trond N. Haave)
Skal du på tur med barn, er det lurt å forberede både deg selv og barna godt. (Foto: Trond N. Haave)

Tips til en vellykket tur med barn

– Ingen vil gjenta en skitur de bare opplevde som et slit på bakglatte ski, sier Kristin Oftedal Vinje i DNT.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skal du ut på tur med barna, er det noen enkle tips du bør ta med deg.

Kristin Oftedal Vinje, er fagsjef i Barnas Turlag, Den Norske Turistforeningen. Hun mener nøkkelen ligger i forberedelsene.

– Det er viktig å forberede seg selv godt og forberede barna når du skal på tur med dem. Forklar dem hvor langt dere skal gå, når dere skal leke og forklar dem hva som skal skje, sier Oftedal Vinje.

Tips til en vellykket tur

1. Sørg for en god start! (Gjør klar termos, sekk, mat osv. før du begynner å mase på barn. Ha klær på et lett tilgjengelig sted) Dvs. god planlegging

2. Ikke gi barna for mange valg ift. hvor turen skal gå – vær litt sjef – barn liker forutsigbarhet. Forbered barna på turen kvelden før eller ved frokostbordet.

God tur! (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)

3. Selg inn turideen din til barna – vær entusiastisk og tro mot ideen din. Bestem gjerne rammene for turen, men la barna være med å bestemme / planlegge litt også.

4. Ha med sunn og næringsrik mat og drikke. Brødmat, frukt, nøtter, vann, varm drikke osv. Barn som kun får søtsaker og brus på tur blir raskt slappe.

5. Bestem deg for om målet med turen er å være ute/leke osv. eller å komme fram til et spesielt tursted/topp e.l. Snakk med barna om dette. Barn liker forutsigbarhet.

6. Vær med på leken når dere er ute. Tull med barna og tørr å være litt barnslig. Prat også med barna mens dere går om smått og stort. De fleste foresatte kan med fordel snakke mer med barna sine. Ta gjerne en ” tomanns tur” innimellom – det er en fin måte å bli kjent med sine egne barn på.

7. Sett ord på de positive turopplevelsene, det dere ser og opplever, både på turen og i etterkant. Hører barna at de er flinke får de lyst til å bli enda flinkere

8. Ha på gode uteklær. Vindtette – vanntette klær, ull innerst, bedre med flere tynne lag enn et tykt. Ingen har det gøy hvis de fryser.

9. Husk å kle av barna hvis de blir for varme. Ta på en ekstra genser når man stopper for å ha pause.

10. Kle deg selv godt og praktisk – varmt. Voksne som fryser og som ikke kan bli møkkete er dårlig turselskap for barn.

11. Ta gjerne med litt aktivitetsutstyr; f.eks. en søppelsekk til å ake på, litt ved til et bål, litt pinnebrøddeig, skiløper til å dytte med skien i skisporet osv.

– Sørg for at barna lykkes på turen! Mestring er alltid viktig! Det vi mestrer/får til får vi lyst til å gjenta. Ingen vil gjenta en skitur de bare opplevde som et slit på bakglatte ski, avslutter Kristin Oftedal Vinje.

Turistforeningen tilbyr «barnepass» i fjellet

God tur og god påske!