Dagottojohan (Foto: Øyvind Løland)
Dagottojohan (Foto: Øyvind Løland)

En av Norges største idrettshelter

Dag Otto Lauritzen (54) skrev sitt navn inn i norsk sykkelhistorie da han som første nordmann vant en etappe i verdens hardeste ritt.

Dag Otto er for tiden aktuell som ny programleder for TV 2 Sporty.

Etappeseieren i Tour de France i 1987 var høydepunktet i karrerien. Men det er ingen selvfølge at Dag Otto ble toppidrettsutøver. Snarere tvert imot.
Idrettskarrieren hans kunne vært over for godt i ung alder.

Lauritzen_-_Luz-Ardiden_87
Lauritzen_-_Luz-Ardiden_87

Fallskjermulykke
Dag Otto tok utfordringen fra en kompis og deltok i sitt første sykkelløp 23 år gammel. Før det hadde han aldri syklet på en racersykkel. Dag Otto ble bitt av sykkelbasillen og trente for fullt hele vinteren.

Sykkelkarrieren kunne vært over før den egentlig begynte på grunn av en repøvelse som fallskjermjeger. I en fallskjermulykke på Finnmarksvidda skadet han høyrebeinet alvorlig.

– Legene mente jeg trolig ikke ville kunne gå skikkelig igjen, i hvert fall at jeg kom til å få redusert bevegelighet, forteller Dag Otto.

Han startet å trene sykkel som alternativ treningsform under rekonvalesensen i 1980. Dette var første gang Dag Otto satt på en racersykkel.

– Jeg hadde ikke lyst å sitte på hittegodskontoret resten av livet, og nektet å gi opp. Jeg er glad for at jeg kjempet meg igjennom det. Du kan godt si at ulykken var hell i uhell, men slikt vet man aldri, sier han beskjedent.

Dag Otto merket snart at han hadde talent for sporten. Som amatør tok han to NM-titler og vant nordisk mesterskap i 1983 og 1984.

Han var på den tiden medlem av Glåmdal SK. Hans prestasjoner ble lagt merke til. I 1984 fikk han kontrakt med det profesjonelle sykkellaget Peugeot. I 1987–90 syklet han for 7-Eleven, i 1990–91 for Motorola og fra 1993 til 1994 for TVM-Bison-Gazelle.

OL-bronse
Under OL i Los Angeles i 1984 tok Dag Otto bronsemedalje på fellesstarten. Han syklet i flere år profesjonelt, og deltok blant annet åtte ganger i Tour de France. Kronen på verket satte han ved å vinne en fjelletappe opp til Luz Ardiden den 14. juli 1987 – Dag Ottos største seier i karrieren. Etappen gikk over 166 kilometer, over fire fjelltopper i Pyreneene i tåke og regn. Målgang var i skimetropolen Luz-Ardiden i nesten 1700 meters høyde.

I løpet av bare fire år ble han norsk mester, to ganger nordisk mester og bronsevinner i OL i Los Angeles. Siden kom etappeseier i Tour de France og Spania Rundt og sammenlagtseier i Tour de Trump i USA.

Dag Ottos arvtaker
Thor Hushovd kommer fra samme by som Dag Otto, nemlig Grimstad. I 1994 mottok en ung og talentfull Thor Dag Ottos sykkelfond, som årlig går til å utvikle sykkeltalenter i Aust-Agder. Da Thor ble verdensmester i fjor fulgte han på mange måter i Dag Ottos VM-spor – og enda litt til. To ganger kunne Dag Otto tatt VM-medalje, men hadde stang ut. Under VM-fellesstarten i Japan 1990 veltet han fra medalje få kilometer før mål. Tre år senere var det VM på hjemmebane i Oslo. Fellesstarten gikk over 275 km i øsende regnvær og endte med 7. plass. Vinner: Lance Armstrong.

Nye prosjekter
Dag Otto har vært tilknyttet TV 2 siden 1996. I tillegg til å være Sporty-programleder er han sykkelkommentator for kanalen. Våren 2010 var Grimstad-karen aktuell med TV2-programmet På hjul med Dag Otto, hvor han og Kristian Ødegård syklet rundt i Europa sammen med utvalgte gjester.

I februar 2009 vant han første utgave av NRK-serien Mesternes Mester, der han slo Stian Grimseth i finalen.

– Det var en opplevelse, fordi man ble så godt kjent med personer man bare hadde sett på TV.

– Var seieren beviset på at syklister er de tøffeste utøverne?

– Alle deltakerne var tøffe motstandere. Men jeg vant kanskje fordi jeg har noen styrker, ikke minst vilje og stahet. I noen av øvelsene hadde jeg ikke gitt meg før jeg hadde svimt av.

Dag Otto er opptatt av å spre sin treningskunnskap til andre og har bidratt til utgivelsen av fire bøker: Kom i form med Mesternes Mester, Best på sykkel, Treningsdagbok sammen med Thor Hushovd, og nå siste uke: På tur med Dag Otto – sykkelturer i Europa og Norge.