expert (Foto: TV 2 hjelper deg)
expert (Foto: TV 2 hjelper deg)

Sjekk Experts salgs-bløff

Kun tre av 86 varer i denne salgsavisen er satt ned 60 prosent.

I forrige uke kunne Expert lokke med «ryddesalg» på «opp til 60 %». Det de imidlertid ikke fortalte, var at over halvparten av varene i kundeavisa ikke var på salg i det hele tatt. Og etter gjentatte henvendelser til Expert fikk vi til slutt vite hvor mange varer som faktisk var satt ned med 60 prosent eller mer: Det gjaldt kun tre av 86 varer.

– Dette er jo ren bløff, uttaler forbrukere vi møter utenfor Expert på Grünerløkka i Oslo.

– Dette er villedende markedsføring, men jeg er på ingen måte overrasket, er en annen reaksjon vi får.

Hele den aktuelle kundeavisen kan du se her. Varene som ikke er merket med «ryddepris» er ikke satt ned i pris.

expert
  (Foto: Faksimile Expert)
expert (Foto: Faksimile Expert)

Bryter markedsføringsloven

Forbrukerombudet skal nå ta opp saken til vurdering, og vil derfor foreløpig kun uttale seg på generelt grunnlag.

– Det kan være et problem at ordinært prisede varer blir markedsført sammen med salgsvarer. Da er det lett å misforstå og bli villedet. Kravet er veldig klart, de må skille vekk de varene som er til ordinær pris fra salgsvarer, sier Jo Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet.

Expert bryter også markedsføringsloven på et annet område. I kundeavisa oppgir de førpris på kun fem av varene. Ifølge loven har de plikt til å oppgi førpris på alle varer som er på salg.

– Hvis man markedsfører til salg og ikke angir førpris, så er det et brudd på markedsføringsloven, sier Gjedrem til TV 2 hjelper deg.

Les også: Expert har ikke TV-en de reklamerer for

expert (Foto: Faksimile Expert)
expert (Foto: Faksimile Expert)

– Skuffende

Det er ikke slik at Expert er uvitende om reglene i markedsføringsloven. Alle aktørene i blant annet elektrobransjen har blitt informert grundig om hvilke regler som gjelder av Forbrukerombudet.

– Det er overraskende og ganske skuffende dersom de bryter disse prinsippene, sier Jo Gjedrem i Forbrukerombudet til TV 2 hjelper deg.

Les også: Klagestorm mot uønsket Elprice-reklame

Skylder på høyt arbeidspress

Expert sier selv at de ikke har vært gode nok i denne kampanjen siden de ikke har fulgt regelverket.

– Når vi bruker «ryddepris» i en salgskampanje skal vi også følge reglene, nemlig ved å ha førpris og nåpris. Ved en feil så har vi ikke gjort det i akkurat denne avisen, sier Philip Straumsheim, kommunikasjonsdirektør i Expert.

– Hvorfor har dere ikke gjort det?

– Vi produserer 52 eller 54 av disse kundeavisene per år, det er et høyt arbeidspress, og akkurat den uka denne avisa kom ut var vi ikke gode nok, sier Straumsheim.

– Man kan jo få en mistanke om at dere ikke vil opplyse om førprisen fordi det er så lite rabatt på varene?

– Ja, den mistanken kan jeg følge deg til en viss grad. Men i løpet av denne kampanjen var en av fire av alle varene vi solgte til 60 % eller mer. Så kundene har nok fått betydelig avslag når de har gått på denne kampanjen, sier Straumsheim til TV 2 hjelper deg.

Les også: Expert brøt sin egen regel

Straumsheim (Foto: Expert)
Straumsheim (Foto: Expert)

– Vi skal ikke lure kundene

Expert liker ikke at forbrukere mener at salgsavisen er en bløff.

– Det kan vi ikke leve med. Vi skal ikke lure kundene, og vi gjør alt vi kan for å ikke gjøre det. Hvis noen føler seg lurt skal vi selvfølgelig ikke være tilfreds med det, ingen kunder skal bli lurt når de handler hos Expert, sier Straumsheim.

Lover å skjerpe seg

Expert lover nå at de i neste salgsavis skal opplyse om hvilke varer som ikke er på salg, og å oppgi førpris på de varene som er på salg.

– Det lover jeg. Vi skal følge regelverket slik som er gitt av Forbrukerombudet, det skulle jammen bare mangle.

– Er det sånn at dere prøver dere og drar strikken så langt dere klarer, og så blir dere stoppa når dere blir stoppa?

– Nei, vi prøver oss ikke. Vi synes det er bra at både Forbrukerombudet og dere i media følger med oss. Det gjør oss bedre, og vi er som sagt ikke tjent med å lure kundene, sier Straumsheim til TV 2 hjelper deg.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter