REINNLEGGES: Mange pasienter opplever at de må legges inn igjen på sykehus etter endt behandling. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Colourbox)
REINNLEGGES: Mange pasienter opplever at de må legges inn igjen på sykehus etter endt behandling. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Colourbox)

Økte helseutgifter kan utløse ny finanskrise

Hvis ikke kostnadsøkningen blir stanset, kan den utløse en ny og gigantisk finanskrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Galopperende helsekostnader truer økonomiene i verdens industriland, advarer det internasjonale pengefondet IMF.

Må redusere kraftig

Også land som både forsøker å kutte kostnadene til helsestell og å styrke folkehelsen for å dempe presset på helsevesenet, er truet av utviklingen. Hvis de ikke får til en betydelig reduksjon i utgiftene, kan de bli rammet av krisen, het det i en IMF-rapport tirsdag.

– Økende utgifter til helsestell utgjør den alvorligste trusselen mot finanspolitisk stabilitet. Disse utgiftene kan bidra til oppbygging av enorm gjeld, og dermed få følger som stiller den forrige finanskrisen helt i skyggen, het det i rapporten.

Lever over evne

I rapporten hevder pengefondets økonomer at mange økonomisk høyt utviklede land i dag lever langt over evne. Den gjennomsnittlige gjelden i G20-gruppen av rike industriland ligger på 103 prosent av det samlede BNP, verdien av varer og tjenester produsert i G20.

For en større gruppe på 29 industriland er gjeldsgraden 97 prosent. IMF mener at hvis det skal være mulig å få tallet ned på 60 prosent av BNP innen år 2020, må mange land raskest mulig kute utgiftene drastisk - selv om eldrebølgen øker presset i helsesektoren. (©NTB)