kreftdirekt
kreftdirekt

Helsedirektøren reagerer kraftig på behandlingskø for kreftpasienter

Vi må få klare frister i Norge også, korte frister å forholde seg til og det bør kunne gjennomføres raskt, sier helsedirektøren.

Bentes historie står i sterk kontrast til situasjonen i Danmark som TV 2 fortalte om mandag.

Les også: Bente (64) måtte vente i tre måneder på kreftbehandling

For danske kreftpasienter er nemlig garantert diagnose innen 48 timer og de får en konkret behandlingsplan å forholde seg til.

Pasient Niels Steensen måtte altså ikke vente, han fikk diagnose etter 48 timer og i løpet av to uker var alle prøver tatt og behandling i gang.

– Det er et godt system som er bygget opp, mener Niels Steensen som følte seg godt ivaretatt da han ble sendt til sykehus med mistanke om kreft.

Men norske pasienter derimot, som sliter med ventetider slik TV 2 har fortalt om, får Helsetilsynets direktør til å reagere.

– Det er slik at den enkelte kjemper med det alene og det synes jeg ikke er rimelig at de skal gjøre, sier Lars E. Hanssen i Helsetilsynet.

Les mer: Anette ventet seks uker på kreftbehandling

Krever tidsfrister innen året

Derfor krever Hanssen at tidsfrister for behandling slik norske myndigheter er i gang med å utrede, må innføres allerede i løpet av året.

– Jeg blir veldig utålmodig. Vi må få klare frister i Norge også, korte frister å forholde seg til og det bør kunne gjennomføres raskt.

Om det skal være frist fra det er mistanke om kreft til diagnose eller kort frist fra mistanke og helt til behandling så skal det uansett kunne innføres i løpet av året, sier Hanssen til TV 2.

Helsetilsynet setter allerede nå tilsyn med de kommende tidsfristene for kreftbehandling som sin topp-prioritet neste år.

– Vi er klare i alle fylker til å se etter at fristene oppfylles, sier direktør Hanssen til TV 2.

Ventelister på nett

I tillegg mener han at myndighetene må vise frem hva som er av ventetider for kreftpasienter i Norge. Full åpenhet er helt nødvendig.

– Tanken kan ha vært at man ikke skal ha ventetid på dette og derfor ikke sett grunn til å registrere det. Men det argumentet holder ikke og det er mange norske pasienter sannhetsvitner på. Så la oss få ventetidene, de reelle og ikke de historiske på nettet umiddelbart. Det vil også føre til at behandlerne skjerper seg ytterligere og sørger for at folk ikke blir stående i kø, sier Hanssen.