– Det må satses på norsk mat

Flere hundre bønder og bygdefolk aksjonerte foran Stortinget tirsdag.

MÅ SATSE PÅ NORSK MAT: Bønder samlet seg tirsdag foran Stortinget med krav om at det skal satses på norsk mat. (Foto: Scanpix)
MÅ SATSE PÅ NORSK MAT: Bønder samlet seg tirsdag foran Stortinget med krav om at det skal satses på norsk mat. (Foto: Scanpix)

«Uten bønder, ingen mat» og «Sats på norsk matproduksjon, det skal ikke stå på oss», var parolene til bøndene som samlet seg ved Løvebakken.

Over 700 bønder og bygdefolk fra hele landet avsluttet sin budstikkestafett i Oslo med krav om at det skal satses på norsk mat.

– Matproduksjonen må økes kraftig

– Det er helt nødvendig å øke den norske matproduksjonen i årene framover. Befolkningen i Norge vokser med én million de neste 20 årene. I dag importerer vi halvparten av den maten vi spiser. Matproduksjonen må økes kraftig, slik at vi kan øke vår selvforsyningsgrad, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.

BØNDER I BYEN: Over 700 bønder og bygdefolk fra hele landet avsluttet sin budstikkestafett i Oslo med krav om at det skal satses på norsk mat.  (Foto: Ingvil Teige Stiegler/TV 2)
BØNDER I BYEN: Over 700 bønder og bygdefolk fra hele landet avsluttet sin budstikkestafett i Oslo med krav om at det skal satses på norsk mat. (Foto: Ingvil Teige Stiegler/TV 2)

I tillegg til Bjørke holdt også Oslo-ordfører Fabian Stang appell, mens Jørn Hoel sto for den musikalske underholdningen i den sure vinden foran Stortinget.

Reist rundt i Norge

De siste seks ukene har Bondelagets budstikker reist gjennom samtlige fylker og nesten alle landets kommuner.

På budstikkas rundtur har Bondelaget knyttet til seg alliansepartnere utenfor næringen. Bjørke sier han er fornøyd med responsen og at mange er glade for å bli spurt om å uttrykke sin støtte til norsk matproduksjon og landbruket.

– Vi må produsere mest mulig mat her i Norge. Noe annet er uetisk, sier president Maria Modal i Den norske veterinærforening.

Også reiselivsfolk, industriledere, bankfolk, politikere, miljøvernere, andre idrettsfolk og biskoper er blant dem som har signert budstikka.

– Limet og ryggraden i distriktene

Bjørke sier det er artig å se at så mange utenfor næringen setter pris på landbruket og ser den store betydningen den har for sysselsetting, bosetting, kulturlandskap og trivsel rundt om i landet.

– Landbruket er både limet og ryggraden i distriktene, og det ser vi at også sentrale politikere er opptatt av, sier Bjørke.

Han mener det trengs klare signal om at myndighetene vil satse på landbruket i en tid der behovet for økt matproduksjon er større en noen gang. Befolkningsvekst gir økt behov for mat, samtidig som klimaendringene truer matproduksjonen i mange deler av verden, avslutter bondelagslederen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2