samlerhuset1 (Foto: TV 2 hjelper deg)
samlerhuset1 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Gert trodde han kjøpte verdifulle mynter og medaljer

Sønnen og datteren fikk sjokk da samlingen fra Samlerhuset ble vurdert av mynthandlere.

Gert Veiteberg investerte 400.000 kr i det han trodde var verdifulle mynter og medaljer.

Da Gert døde i 2005 hadde han kjøpt rundt 1000 samlerobjekter som skulle sikre barnebarnas fremtid. Men fem år etter hans bortgang kom sjokket.

– Vi kontaktet mynthandlere i Oslo og fikk hakeslepp, for de fortalte at samlingen ikke var verdt noe særlig, forteller Gerts sønn Pål Veiteberg.

Disse samlerobjektene hadde Gert kjøpt av Samlerhuset. De selger minnemynter og medaljer for mer enn 300 millioner kroner i året, og er Norges største aktør innen moderne samleobjekter.

samlerhuset8 (Foto: TV 2 hjelper deg)
samlerhuset8 (Foto: TV 2 hjelper deg)Se også: Betalte 70.000 for kamera og VHS-spiller

Mynthandler sa nei takk

Pål og Kari Anne ble svært overrasket da de leste svaret i en e-post fra mynthandler Bård Birkenes hos Numisma Mynthandel i Oslo: «Vi finner dessverre ikke at vi kan by noe på denne samlingen. Dette skyldes i hovedsak et nærmest totalt fraværende annenhåndsmarked for store deler av innholdet, og at inngangsverdien er uforholdsmessig høy.»

– Det er synd at man kan få oppegående, eldre mennesker til å gå på noe sånt, sier Pål.

samlerhuset13 (Foto: TV 2 hjelper deg)
samlerhuset13 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Kunne kjøpt samlingen for 80.-90.000

Mynthandler Henning Roschberg anslår at han kunne kjøpt Gert Veitebergs samling for 80-90.000 kr, noe som tilsvarer 20 prosent av kjøpesummen (denne prisvurderingen kan variere litt etter gull- og sølvprisen i markedet, journ.anm.).

– Vi får jo solgt alt mulig rart, men problemet er at ingen kommer og spør etter slike ting. Så hvis vi skal videreselge moderne, billige greier, så må det være fordi vi selger det billig, forteller Roschberg.

I fjor vår kontaktet Pål og Kari Anne Samlerhuset og ba dem kjøpe tilbake hele samlingen, ettersom de mente at faren var blitt lurt. De fikk avslag, men ba Samlerhuset revurdere saken. Da hørte de ikke noe mer.

samlerhuset7 (Foto: TV 2 hjelper deg)
samlerhuset7 (Foto: TV 2 hjelper deg)


Se også: Skolen krevde 25.000 kroner for ubrukt studieplass

– Aggressiv markedsføring

– Faren min fikk veldig mye reklame fra Samlerhuset. Markedsføringen var veldig aggressiv og de påpekte hele tiden at det var begrenset opplag, noe han trodde ville gi samlerverdi, forteller Pål.

– Vi har sett det Gert Veiteberg har erfart, at når vi har brukt ord som begrenset opplag, ettertraktet, attraktivt, etterspurt, sjeldent og unikt, så er det noen som har tatt dette for å være verdistigning i alle henseende, sier Ole Bjørn Fausa, grunnlegger av Samlerhuset.

– Roschberg har kommet med et skambud overfor familien Veiteberg. Hvis man kun ser på verdien av metallet, råvarene, og myntene i samlingen til Veiteberg er den verdt 200.027 NOK på tidspunktet Roschberg foretok sin vurdering og ga tilbudet. En slik slakteverdi som baserer seg på råvarepriser er selvsagt ikke representativt for samleverdien, sier Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset.

TV 2 hjelper deg var hos mynthandler Henning Roschberg for flere måneder siden for vurdering av samlingen. Vi spør ham på nytt i dag om hva han mener Veitebergs samling kan være verdt.

– I etterkant av vurderingen av Veitebergs samling har sølvprisen steget mye. Samlingen kan ha økt verdien med 20.000 kroner eller mer, og gullverdien har også steget. Jeg mener det er feil at Veitebergs samling er verdt 200.000 kroner. Vi kunne nok heller solgt den for om lag 160.000 kroner i dag, med tanke på stigningen av gull- og sølvverdien. Disse tingene endrer seg hele tiden, sier Roschberg.

Les også: Kristin samlet 2200 bruskorker – nå har hun endelig solgt dem

Samlerhuset gir etter

Pål og Kari Anne ventet i et halvt år uten høre noe mer fra Samlerhuset. Da sendte de et nytt brev der de fortalte at de ville kontakte TV 2 hjelper deg.

Plutselig ville Samlerhuset likevel kjøpe tilbake hele samlingen for samme pris som Gert Veiteberg hadde gitt.

Pål og Kari Anne er rimelig fornøyde med løsningen, men mener at faren ville følt seg snytt.

– Hans intensjon var jo at samlingen skulle stige i verdi. Det har den ikke gjort i det hele tatt, heller omvendt. Men takket være TV 2 hjelper deg ble denne prosessen satt i gang. Jeg tør påstå at det var derfor Samlerhuset ga etter, sier Pål.

Les også: Aftenposten bryter stadig loven – har fått hundrevis av klager

Samlerhuset vil hjelpe arvinger

Samlerhusets grunnlegger og medeier, Ole Bjørn Fausa, benekter at TV 2 hjelper deg spilte noen rolle i deres avgjørelse, og sier det er flaut at Pål og Kari Anne ikke fikk svar på et halvt år.

– Vi har lært litt av Veiteberg-saken. Vi har brukt den til å gå inn i oss selv. Vi må erkjenne at når arvinger vil bli av med en samling så må vi være mer behjelpelige og bruke mer tid og ressurser på det, sier Fausa.

Når vi ber Samlerhuset presisere hva dette innebærer, svarer de at arvinger skal ringes opp etter maks fem dager og at de skal få en prisvurdering på hele samlingen innen fire uker. Prisen fastsettes imidlertid av Samlerhuset som ikke kan love at man får tilbake kjøpesummen.

Se saken om Samlerhuset på TV 2 kl. 20 onsdag.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter