el ID (Foto: Colourbox/skjermdump (illustrasjon))
el ID (Foto: Colourbox/skjermdump (illustrasjon))
FRISTEN NÆRMER SEG: De som vil inn på høyere utdannelse, må søke innen 15. april. Illustrasjonsfoto (Foto: Colourbox (illustrasjonsbilde))
FRISTEN NÆRMER SEG: De som vil inn på høyere utdannelse, må søke innen 15. april. Illustrasjonsfoto (Foto: Colourbox (illustrasjonsbilde))

Studiene kan ryke hvis du ikke har elektronisk ID

Fristen for å søke studier under Samordna Opptak nærmer seg med stormskritt.

Samordna Opptak oppfordrer alle som har tenkt å søke studieplass om å bestille elektronisk ID før det er for sent.

Kan ta tid å få koder

Siste frist for å sende inn studieønsker er fredag 15. april – men allerede nå lønner det seg å ha den nødvendige innloggingsinformasjonen klar.

– Hvis man ikke har bestilt elektronisk ID nå, bør man gjøre det så fort man kan. Det kan ta litt tid å få kodene i posten, så hvis man ikke gjør det nå kan man sitte med skjegget i postkassa på fredag, sier informasjonsrådgiver i Samordna Opptak Pål Kalvsjøhagen til TV 2.

Kaos i fjor

Han var vitne til stort kaos i fjor, da elektronisk ID før først gang var påkrevd for å registrere nettsøknaden. Nå har Samordna Opptak lagt ut en video som viser hvordan man søker, for å unngå misforståelser så langt som mulig.

– Hvis man ikke har kodene får man i utgangspunktet ikke sendt søknaden, sier han.

Alternativt kan alle med Buypass Smartkort, som blant annet brukes som spillekort fra Norsk Tipping, oppgradere kortet på internett for så å bruke det i Samordna opptak. Man må da ha smarkortleser.

Færre henvendelser

Kalvsjøhagen både håper og tror på et mindre kaotisk studieopptak i fjor, men henvendelsene har ikke latt vente på seg.

– Søkere ringer og har spørsmål om alt fra hvilken dokumentasjon de trenger til poengberegning, men slik har det alltid vært. Vi merker heldigvis at det er færre henvendelser om elektronisk ID i år enn i fjor, så vi tolker det som at de fleste har kontroll, sier han.

Fristen viktigst

Bortsett fra å glemme å bestille pinkoder er den vanligste feilen ifølge Kalvsjøhagen at søkere glemmer fristen for hovedopptaket.

– Da er det lite vi kan gjøre. Så jeg oppfordrer alle som vil studere til høsten å gjøre to ting – sørge for at du har pinkodene i orden, og søke før fredag. Da er det viktigste unnagjort, slår han fast.