UFO EKSPERT: Britiske Nick Pope regnes som Storbritannias fremste UFO ekspert, og jobbet tidligere for det britiske forsvarsdepartementet som UFO etterforsker. (Foto: Montasje)
UFO EKSPERT: Britiske Nick Pope regnes som Storbritannias fremste UFO ekspert, og jobbet tidligere for det britiske forsvarsdepartementet som UFO etterforsker. (Foto: Montasje)

Britisk UFO-ekspert mener FBI-rapporter er som virkelighetens X-Files

Nick Pope gransket UFO-hendelser for det britiske forsvarsdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen ble det kjent at FBI har offentliggjort dokumenter som angivelig beviser at flere «flygende tallerkener» med romvesen kræsjlandet i New Mexico i 1947.

MOTTOK UFO-RAPPORTER: John Edgar Hoover var FBIs mektige sjef
  fra 1935 til sin død i 1972. (Foto: Ap)
MOTTOK UFO-RAPPORTER: John Edgar Hoover var FBIs mektige sjef fra 1935 til sin død i 1972. (Foto: Ap)
I et notat spesialagent Guy Hottel sendte til FBI-sjefen John Edgar Hoover i mars 1950 heter det at etterforskere ved det amerikanske luftforsvaret hadde funnet tre flygende tallerkener i New Mexico, og at de nå var i besittelse av disse.

Ifølge FBI-notatet skal det ha blitt funnet tre kropper i hvert av fartøyene, og at disse lignet mennesker.

Les FBI-dokumentet her

Sammenligner med X-Files

Den britiske UFO-eksperten Nick Pope som ledet det britiske forsvarsdepartementets UFO-prosjekt i tre år, sa søndag til tabloidavisen The Sun at dette dokumentet kan være «den rykende pistolen» som beviser at UFOer er en realitet, og at denne historien er som hentet ut fra tv-serien X-Files.

– Kanskje er X-Files nærmere sannheten enn det folk tror, utdyper Pope overfor tv2nyhetene.no i en epost.

Pope var ansatt i det britiske forsvarsdepartementet i en årrekke, og hans jobb med å utrede og analysere uforklarlige fenomener på oppdrag for myndighetene førte til at han litt på fleip har omtalt seg selv som «den virkelige Fox Mulder».

Les mer på Popes egne nettsider (ekstern lenke)

Medier både i USA og Storbritannia har omtalt dokumentene som denne måneden ble lagt ut i FBIs søkbare nettarkiv.

Britiske The Guardian skriver at FBI på 1940-tallet mottok så mange UFO-meldinger at tusenvis av dem ble destruert.

– Arkivene vil vokse raskt dersom vi skal lagre alle disse meldingene, heter det i et notat en FBI-agent i San Antonio skrev 16. august 1949 til sjefen Hoover.

Hevder UFO styrtet i Utah i 1949

Avisene The Herald Journal, The Salt Lake Tribune og Daily Telegraph omtaler dessuten en annen UFO-hendelse fra Salt Lake i 1949, der to politimenn og en militærvakt så et sølvfarget objekt eksplodere ved Sardine Canyon.

Denne hastemeldingen til FBI-sjefen John Edgar Hoover viser
  at to politimenn og en militærvakt så noe de trodde var et UFO-havari
  i Utah i 1949. (Foto: Faksimile )
Denne hastemeldingen til FBI-sjefen John Edgar Hoover viser at to politimenn og en militærvakt så noe de trodde var et UFO-havari i Utah i 1949. (Foto: Faksimile )

Les mer i FBIs arkiver (ekstern lenke)

I tv-serien X-Files jaktet FBI-agentene Dana Scully (spilt av
  Gillian Anderson) og Fox Mulder (spilt av David Duchovny) på paranormale
  fenomener.
I tv-serien X-Files jaktet FBI-agentene Dana Scully (spilt av Gillian Anderson) og Fox Mulder (spilt av David Duchovny) på paranormale fenomener.
Pope mener at de offentliggjorte dokumentene legger et visst press på amerikanske myndigheter, som nå bør uttale seg om hva de vet om UFOer.

– Kan bli vanskelig å komme til bunns i dette

– Disse dokumentene er veldig interessante, men det blir nok vanskelig å komme til bunns i sannheten etter så mange år. De reiser mange spørsmål rettet mot FBI og det amerikanske flyvåpenet, men problemet er at ingen av de som jobber der i dag, var ansatte da disse hendelsene inntraff, sier den britiske UFO-eksperten til tv2nyhetene.no.

Han er i likhet med karakteren Fox Mulder i tv-serien X-Files sikker på at «sannheten finnes der ute».

– Selv om mysteriet ikke blir løst, viser disse FBI-dokumentene og andre dokumenter om UFOer og uforklarlige hendelser at myndighetene har interesse for paranormale fenomener, fastslår Nick Pope.

Ifølge tv-kanalen CNN ble disse dukkene brukt i forbindelse
  med fallskjermforsøk i New Mexico i 1947. (Foto: Ap)
Ifølge tv-kanalen CNN ble disse dukkene brukt i forbindelse med fallskjermforsøk i New Mexico i 1947. (Foto: Ap)
Det amerikanske flyvåpenet har hittil ikke uttalt seg om FBIs offentliggjøring av UFO-dokumentene, men offentliggjorde i 1997 en rapport som konkluderte med at det ikke ble funnet romvesener i Roswell i 1947, men naturtro dukker som ble brukt i forbindelse med forsøk på fallskjermslipp fra stor høyde.

– Var ikke fra et romfartøy

Bildene av disse dukkene ble vist på tv-kanalen CNN i januar 1997, og noen måneder senere – på 50-årsdagen for Roswell-hendelsen – offentliggjorde US Air Force en over 200 siders rapport.

– Det som ble funnet av vrakrester, var ikke fra et romfartøy, men stammet fra et av luftforsvarets ballongprosjekter, heter det i rapporten fra US Air Force.

I 1947 vakte det stor oppmerksomhet da det amerikanske flyvåpenet sendte ut en pressemelding hvor de bekreftet at en flygende objekt hadde blitt funnet i ørkenen.

Etter 24 timer ble imidlertid historien endret til at det man trodde var en flygende tallerken egentlig var en værballong – og denne historien har US Air Force siden holdt fast ved er sannheten om verdens mest omtalte UFO-hendelse.

Les hele Roswell-rapporten her (ekstern lenke)

– Gammelt nytt

Nettstedet International Business Times hevder på sin side at mediene igjen har gått på limpinnen, og at man ikke må feste for stor lit til det omtalte FBI-notatet fra spesialagent Guy Hottel. Ifølge nettstedet skal FBI i denne saken ha blitt rundlurt av noen lokale svindlere.

En talsmann for FBI sier til CBS at alle medieoppslagene som lenket til FBIs elektroniske arkiv har ført til en voldsom nett-trafikk den siste tiden, men at de ikke har noe å skjule.

Charles Cooper i CBS gir de britiske tabloidavisene skylden for at det såkalte Hottel-notatet, som har vært offentlig tilgjengelig i flere år, nå får så mye oppmerksomhet.

FBI har aldri bekreftet opplysningene fra spesialagent Hottel, skriver Cooper.