burkatatt
burkatatt

Her pågripes burka-aktivisten av fransk politi

Demonstrerte mot innføringen av burkaforbudet.

Fransk politi har pågrepet to kvinner som deltok i en protest mot forbudet utenfor Notre Dame-katedralen i Paris.

Et tyvetall mennesker deltok i demonstrasjonen, som tiltrakk seg en stor mengde forbipasserende, turister, politifolk og journalister.

Ifølge nyhetsbyrået AP var tre av deltakerne i demonstrasjonen kvinner som gikk med niqab.

I videoen du kan se øverst i artikkelen ser man at en kvinne blir ført bort av politiet gjennom et kobbel av journalister. Kvinnen blir fraktet inn i en buss som kjører fra stedet.

– Tatt for ulovlig demonstrasjon

En politimann sier til AP at kvinnen ble arrestert fordi hun deltok i en ulovlig demonstrasjon, og at hun ikke fjernet seg fra stedet på politiets oppfordring.

Politiet bekrefter at en annen kvinne også er arrestert for å he deltatt i demonstrasjonen, men det er uklart om kvinnene har bitt bøtelagt for brudd på den nye burkaloven.

DEMONSTRERTE: En kvinne kledt i niqab holder en apell utenfor Notre-Dame-katedralen i Paris mandag. To kvinner som deltok i demonstrasjonen ble pågrepet av politiet. (Foto: BERTRAND GUAY/Afp)
DEMONSTRERTE: En kvinne kledt i niqab holder en apell utenfor Notre-Dame-katedralen i Paris mandag. To kvinner som deltok i demonstrasjonen ble pågrepet av politiet. (Foto: BERTRAND GUAY/Afp)

Også flere andre demonstranter skal ha blitt pågrepet.

Lørdag ble 59 personer, inkludert 19 kvinner i heldekkende slør, arrestert for å ha deltatt i liknende demonstrasjoner i den franske hovedstaden.

Frankrike iverksatte mandag loven som forbyr personer å gå med heldekkende slør som burka og nikab på offentlige steder.

Vekker sinne

Fransk politi fikk i forrige uke instruks om hvordan de skal håndheve forbudet. I instruksen heter det at ansiktsdekkende plagg ikke skal fjernes med makt.

Landet er det første i Europa som har innført et slik forbud. Selv om de færreste av landets fem millioner muslimer bruker plagg som dekker ansiktet, har forbudet vakt motstand og sinne.

Boten for å bryte forbudet er på 150 euro, tilsvarende nærmere 1.200 norske kroner.

Oppfordrer til burkabruk

Den muslimske forretningsmannen Rachid Nekkaz sier ifølge NTB at han nå vil opprette et fond for å betale boten for muslimske kvinner som velger å bryte forbudet.

– Jeg oppfordrer alle frie kvinner som ønsker det, til å gå med sløret i gatene og utøve sivil ulydighet, sier han.