Nå er det fritt fram å legge om til piggdekk   uansett hvor i landet du bor. Samtidig viser statistikkene at svært mange fortsatt kjører på sommerdekk.
Nå er det fritt fram å legge om til piggdekk uansett hvor i landet du bor. Samtidig viser statistikkene at svært mange fortsatt kjører på sommerdekk.

Piggdekk uten pigger er ikke smart

Overhodet ikke noe du bør kjøre med på sommeren.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Hei jeg leser det dere skriver om å ikke bruke piggfrie vinterdekk lenger enn høyst nødvendig på våren. Har selv merket hvor mjuke disse blir når det blir varmt i været så skjønner godt at det ikke er noe lurt.

Hvordan er det da å bruke piggdekk uten pigger? Har noen piggdekk nå som har mye gummi igjen men hvor piggene har blitt veldig mange færre av i løpet av vinteren. Har kanskje kjørt litte granne hardt noen ganger. He he. Tenkte da på å dra ut resten av piggene. Det er jo mye hardere gummiblanding i piggdekkene så de burde vel da fungere godt også på sommer?

Benny svarer

Hei du. Jeg skjønner godt at du fristes av tanken med å spare penger ved å ”resirkulere” piggdekkene dine, men jeg synes ikke dette er noen god ide.

I og med at piggene har begynt å slippe taket, vil jeg anta at dekkene er noen år gamle (selv om du kanskje har grisekjørt litt også)

Det er jo slik at gummi er ”ferskvare”, og derfor etter noen år blir hard. Det er milds sagt ugunstig – både på sommeren og vinteren, Dekk bør derfor ideelt sett byttes ut etter fire til fem år, selv om det er mye mønster igjen.

Det andre er at piggdekk på lik linje med piggfire dekk er bygd opp på en helt annen måte enn sommerdekk. Det er helt andre egenskaper som prioriteres i utviklingen av et vinterdekk kontra et sommerdekk. Jeg tenker da spesielt på bremselengde, veigrep ved svingkjøring, hastighetsmerking etc.

Min helt klare anbefaling blir derfor at du bør kjøpe et sett med gode sommerdekk til bilen din også.

Del med facebook-vennene dine

Les også: Ekspressbuss for familien


Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!