Mandag er det én måned siden jordskjelvet og tsunamien i Japan. Klokken 10.16 norsk tid, 17.16 lokal tid, rammet et nytt kraftig jordskjelv, ifølge amerikanske jordskjelvmyndigheter, USGS.

USGS meldte først at skjelvet målte 7,1 på Richters skala, men ble nedjustert til 6,6 noe senere.

Det ble sendt ut tsunamivarsel i Ibaraki-fylket, men én time senere ble denne meldingen trukket tilbake.

Skjelvet var 10 kilometer dypt, noe som er vesentlig grunnere enn etterskjelvet som kom torsdag og rammet sjøbunnen utenfor kysten av Miyagi-provinsen, og som gikk 25 kilometer under bakkenivå.

Høyhus svaiet

Episenteret for skjelvet er i den tiende største byen i Japan, Iwaki, i Fukushima-regionen, 16 mil fra Tokyo. Skjelvet fikk høyhusene i Tokyo til å svaie. Episenteret for skjelvet ligger i fylket Fukushima, der et atomkraftverk har fått store problemer som følge av det forrige skjelvet.

– Det ristet kjempemye. Ikke slik at bøkene ramlet ned, og ikke som under det store jordskjelvet 11. mars, men det var skikkelig, sier Nagame Hayami, presse- og informasjonsassistent ved den svenske ambassaden i Tokyo, til TT.

Episenteret i Fukushima

Episenteret for skjelvet ligger i fylket Fukushima, der et atomkraftverk har fått store problemer som følge av det forrige skjelvet, som skjedde for nøyaktig en måned siden. Arbeidere ved atomkraftverket er evakuert som følge av det siste skjelvet, opplyser kraftverkets eier.

Ifølge selskapet som driver verket, har det siste skjelvet ingen innvirkning på anlegget.

Utvider evakuering

Skjelvet 11. mars tok livet av minst 13.000 mennesker, og tidligere mandag ble ofrene minnet over hele landet med en stille markering.

Japanske myndigheter varslet tidligere mandag at de vil utvide evakueringssonen rundt atomkraftverket fra 20 til 30 kilometer på grunn av faren for stråling.

Det pågår fortsatt arbeid for å tette lekkasjene ved atomkraftverket i Fukushima.