BRUNOST 2 (Foto: Elisabet Høye)
BRUNOST 2 (Foto: Elisabet Høye)

Mange tror brunost fremdeles er tilsatt jern - selv Nugatti inneholder mer

Derfor spiser de den med god samvittighet. Dette visste du ikke om brunost.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søtt på skiva er en slager. Årlig produseres det 12.000 tonn brunost og 4118 tonn Nugatti . Det blir 2,5 kilo brunost per nordmann i året og over 164 millioner skiver med Nugatti.

Brunost er sturent å ha i norske matpakker. Sjokoladepålegg i matboksen er derimot uglesett.

Ifølge ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat.no spiller det ikke noen særlig rolle om du velger Nugatti eller brunost på skiva.

– I forhold til sunnhet kommer disse påleggene ganske likt ut - ernæringsmessig uavgjort. Både brunost og sjokoladepålegg passer best til helgekosen. Dette er ikke matpakkepålegg, sier von Krogh.

Les også: Det er ikke skinke på Grandiosa slik mange tror

Ett fett

Nugatti og brunost inneholder like mye fett, men Krogh mener Nugatti har en bedre fettsyresammensetning. Dette til tross for at Nugatti inneholder palmeolje.

– Nugatti inneholder 7 % mettet fett, mens brunost inneholder 17 % mettet fett. Nugatti inneholder også dobbelt så mye av det sunne umettede fettet, som bl.a. kommer fra nøtter, sier von Krogh.

Les også: Gikk ned 6 kilo på seks uker ved å endre livsstil

Jernet fjernet

– Mange tror brunost fremdeles er tilsatt jern, og de spiser derfor brunost med god samvittighet. Slik er det ikke i dag, sier von Krogh.

Fram til i 2001 var brunost jernberiket for å øke jernstatusen i befolkningen. Da besluttet Statens næringsmiddeltilsyn at jernberikingen ikke lenger var nødvendig.

– Hvis du tenker at du skal spise brunost fordi du mangler jern må du velge barnebrunost, eller spise leverpostei i stedet, sier von Krogh.

Les også: Skader relatert til frossenmat

Mer jern i Nugatti

I dag inneholder faktisk Nugatti mer jern en brunost.

– Nugatti inneholder fem ganger mer jern enn brunost, sier Krogh, etter å ha sammenlignet Nugatti med gjennomsnittstallene for brunost i den norske matvaretabellen.no.

Både brunost og Nugatti har et høyt innhold av energi og karbohydrater. Når det kommer til vitaminer, inneholder Nugatti mest E-vitamin og folat, mens brunost er en kilde til vitamin A, riboflavin og niacin, forteller Krogh. En bonus med brunost er at den i motsetning til Nugatti inneholder mer proteiner, mens nugatti på sin side inneholder fiber.

– Jeg vil si at ernæringsmessig er det uavgjort mellom brunost og Nugatti, sier Von Krogh.

Ikke enig

Leder i ernæring hos Tine, ernæringsfysiolog Anne Sofie Biong, er ikke enig i konklusjonen om at brunost og Nugatti totalt sett kommer ganske likt ut.

– Brunost bidrar med mange viktige næringsstoffer til kostholdet. Spesielt jod finnes det få gode kilder til i norsk kosthold, og for dem som drikker lite melk kan brunost gi et viktig bidrag, sier Biong.

Hun trekker også fram forskjellen i sukkerinnhold. Brunosten inneholder melkesukker som følges av andre næringsstoffer fra melken, mens Nugatti først og fremst inneholder tilsatt sukker

– Melkesukker tas opp saktere i blodet og er ikke skadelig for tennene i samme grad som tilsatt sukker, sier Biong.

Bedre enn Litago

Dr. Fedon A. Lindberg, spesialist i indremedisin, vil ikke anbefale Nugatti framfor brunost.

– Det er ingen stor forskjell, men brunost er nok hakket bedre, sier Lindberg.

Sammenligner man imidlertid Nugatti Max og Litago brunost mener Dr. Lindberg at sjokoladepålegget kommer best ut.

– Nugatti Max er vesentlig bedre enn Litago brunost, sier Dr. Lindberg.

Han forklarer dette med at Nugatti Max inneholder samme mengde energi (kalorier) og så å si identisk mengde karbohydrat og fett som brunosten. Bonusen med Nugatti Max er at den inneholder 19,5% fiber, mens brunost ikke inneholder fiber i det hele tatt.

– I tillegg har Nugatti mer antioksidanter på grunn av nøttene og sjokoladen, sier Dr. LIndberg.

Les også: Mark i maisen

Jern i Litago

– Her er det ikke er tatt hensyn til at Litago brunost er jernberiket, og inneholder over seks ganger mer jern enn Nugatti Max. Flere studier har vist at norske barn har lavt inntak av jern, og ernæringseksperter anbefaler å bruke jernrike pålegg som leverpostei og jernberiket brunost, sier leder for ernæring i Tine, Anne Sofie Biong.

Hun påpeker også at Litago brunost inneholder tre ganger så mye kalsium som Nugatti.

– I dette tilfellet er fiber og antioksidanter vurdert høyere enn jern og kalsium i et barns kosthold. Denne rangeringen vil det nok være uenighet om blant ernæringseksperter, sier Boing

Ren sjokolade

Skal man først ha noe søtt på skiva anbefaler Dr. Lindberg ren melkesjokolade framfor både Nugatti og brunost.

– Dette skyldes blant annet innholdet av fiber og antioksidanter, sier Dr. Lindberg, og påpeker at du helst bør velge mørk sjokolade med 70% kakao eller mer.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter