SKJØNNE NYHETER: Finn din nye favorittduft blant vårens herlige parfymer, eller kos deg med gjengangere i parfymehyllen, som Daisy fra Marc Jacobs (50 ml EdT kr 540),  eller Marry me! fra
 Lanvin som byr på noter av bitter appelsin, sambac jasmin, magnolia og rose (50 ml EdP kr 550). Sommerduften fra Calvin Klein, Eternity for her Summer, byr på duft av fiolblader, lotusliljer og gardenia, sammen med kremet musk (100 ml EdP kr 449).  Resten av disse duftene leser du om lenger ned i denne artikkelen.
SKJØNNE NYHETER: Finn din nye favorittduft blant vårens herlige parfymer, eller kos deg med gjengangere i parfymehyllen, som Daisy fra Marc Jacobs (50 ml EdT kr 540), eller Marry me! fra Lanvin som byr på noter av bitter appelsin, sambac jasmin, magnolia og rose (50 ml EdP kr 550). Sommerduften fra Calvin Klein, Eternity for her Summer, byr på duft av fiolblader, lotusliljer og gardenia, sammen med kremet musk (100 ml EdP kr 449). Resten av disse duftene leser du om lenger ned i denne artikkelen.

Parfyme: Den store parfymeguiden

Finn duften som passer for deg. Alle sesongens fantastiske dufter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sporty og naturlig, elegant og klassisk, eklektisk og eventyrlysten, mystisk og sensuell, feminin og søt? Hvilken duft er du?

Vis meg din parfyme, og jeg skal si deg hvem du er

De tradisjonelle dufthusene har skapt parfymer i flere generasjoner, og det lanseres stadig nye dufter. En duft skal fremheve din personlighet, og fungere som din signatur. Vis meg din parfyme, og jeg skal si deg hvem du er.

Det kan imidlertid være utfordrende å lukte seg frem til en ny favorittparfyme. Kanskje står du i taxfreen med dårlig tid, og rasker med deg den første og beste parfymen du finner? Eller du lytter til venninners råd om en ny og fantastisk duft? Det er ikke sikkert at det er så lurt. For flakongen kan bli stående ensom og forlatt i skapet. Kanskje var den ikke så fantastisk til deg likevel.

LES OGSÅ: – Mange gjør denne feilen

Finn din duftpersonlighet

Parfymer lukter ulikt fra person til person. Det er duftstoffene som reagerer med den kjemiske sammensetningen i huden vår. En parfyme som lukter fantastisk på din venninne, kan altså bli helt feil til deg. En god idé er derfor å bruke tid på å finne en duft som passer deg, din livsstil og din personlighet. Finn ut hvilke duftnoter du liker, og tenk over om du vil ha en lett og frisk duft som holder seg noen timer før den forsvinner, eller en rikere parfyme som holder fra morgen til kveld og endrer karakter i løpet av dagen.

Sporty og naturlig?

Er du av den energiske og sporty typen? Elsker du nye aktiviteter, friluftsliv, sommer og sol? Da kan en frisk sitrusduft være noe for deg. Her finner vi friske noter preget av natur, sitrus og det maritime. Ingredienser kan være sitrus,bergamott og frukt og bær.

FRISK SITRUS: De friske duftene byr gjerne på sitrusnoter, frukt og bær. F.v. Classique X Collection er en myk og delikat duft med noter av mandarin, peon og vanilje (50 ml EdT kr 610, Jean Paul Gaultier). Dreams Unlimited er den nyeste duften fra The Body Shop. Den byr på solbær, appelsinolje og grønn chili, for å nevne noe ( 30 ml EdT, kr 239, The Body Shop). Jimmy Choos parfyme byr på edge (akkurat som skoene) med duft av appelsin, tofee og patchouli (EdP 40 ml kr 445). Escadas sommerdufter er ikoniske! Årets variant, Taj Sunset, dufter blant annet av Alponso Mango, blodappelsin, bringebær og kokosnøttkrem (EdT 50 ml, kr 475, Escada).

Elegant og klassisk?

Er du av den klassiske typen med sans for det elegante? Er kjendisparfymer altfor søte for deg? Da kan en chypre-duft være et stalltips. Disse duftene er sjelden veldig søte, men preges derimot av mose, skog og urter, med innslag av lær, blomster, blader og bark.

ELEGANT OG KLASSISK: Chloe Love er en floral duft med en vintage twist. Dufter av hyasint, iris og rispudder (EdP 30 ml kr 445/Chloé,Esthetique), Oscar er en blomsterbukett med myk brytning mot tretoner. Duften er inspirert av de frodige hagene i Santo Domingo (EdT 30 ml kr 295/Oscar de la Renta), Miss Dior er en elegant og klassisk duft med blant annet tyrkisk rose fra Damaskus, sandeltre og italiensk mandelessens (EdP 50 ml, kr 745, Dior).

LES OGSÅ: Lager duft av blod og sæd

Eklektisk og eventyrlysten?

Har du kamelontendenser, og kan føle deg dramatisk og mystisk den ene dagen, og feminin og romantisk den neste? Da kan en såkalt Fougère-duft være noe for deg. Slike dufter blander noter fra de andre duftkategoriene, og skaper komplekse, uvanlige og unike parfymer. Notene preges av blant annet lavendel, skog og mose med innslag av frisk natur, blomster og frukter.

EKLEKTISK OG EVENTYRLYSTEN: 34 boulevard Saint Germain byr på en uvanlig palett av rundt 49 råmaterialer, blant annet fikenblader, nellik, tyrkisk rose, sandeltre og tonkabønner (EdT 50 ml kr 695/Diptyque, Heaven Scent), M/Mink er en hypnotisk balanse mellom patchouli, honning, blekk og røkelse (EdP 100 ml kr 1220/Byredo).

Mystisk og sensuell?

Er du sensuell av type? Kanskje du tiltrekkes av det eksotiske, og liker å virke litt mystisk? Da vil en orientalsk duft være noe for deg. Slike parfymer er gjerne tunge og krydrede, med toner skog, vanilje, tunge blomster, sandeltre, patchouli, sedertre, musk, lær og tobakk. De er perfekte til fest og forføring!

MYSTISK OG SENSUELL: Essence Eau de Musc er en ren og intens duft med blant annet bergamott, iris og musk (35 mld EdP kr 465, Narciso Roderiguez), Parisienne à l extrême er en kraftigere og mer karakteristisk utgave av forgjengeren Parisienne. Notene er eksotiske, med innslag av røkelse og bjørnebær (EdT 50 ml, kr 795, Yves Saint Laurent), Fuel for Life Denim Her er en feminin, sensuell blomsterduft med innslag av bringebær, trenoter og rav. Flakongen er original, med fokus på vasket jeansstoff (EdT 50 ml kr 475, Diesel), Belle d¿Opium byr på noter av harpiks, sandeltre, fersken og mandarin. En rik og kompleks parfyme med orientalske duftsammensetninger (50 ml EdP kr 695, Yves Saint Laurent).

Feminin og søt?

Er du et blomsterbarn med sans for det romantiske og feminine? Da er du som skapt for en lett blomsterduft. De florale parfymene er en stor duftgruppe med mye variasjon. Her finner vi puddernoter, aldehyder, appelsinblomst, rose og lilje, for å nevne noe. Blomsterduftene er gjerne lette, og kommer ofte som Eau de Toilette.

BLOMSTERDUFTER: Sesongens nyheter byr på romantiske og feminine duftnoter. F.v. Daisy Eau so fresh er som navnet tilsier en frisk duft med noter av fiol, pære, plomme og epleblomst (EdT 50 ml, kr 540, Marc Jacobs). Flowerbomb kommer i vår i med en variant kalt La Vie En Rose Eau De Toilette. Den byr på roser, stirus, rosa pepperkorn og patchouli (50 ml EdT kr 580, Victor & Rolf). Sheer kommer i vår med ny flakong og emallasje av resirkulert papir. Dufter av økologisk rose (EdT 100 ml, kr 495, Stella McCartney). Beauty er en blomstersymfoni av en parfyme, med duft av sjasmin, lilje og sedertre (50 ml EdP kr 595, Calvin Klein).

Er du mann?

Herredufter finnes i like mange varianter som dameduftene, det være seg friske, rike, lette, distinkte, elegante og selvsagt maskuline! Herreparfymer har imidlertid lavere konsentrasjon av duftoljer enn kvinneparfymene. De vanligste typene er Eau de Toilette og Eau de Cologne.

Dufter for menn er naturlig nok mindre søte enn kvinneparfymene. Mange herreparfymer preges av skogsnoter som mose og trær, i tillegg til kryddernoter.

Er du kvinne, og liker androgyne dufter, kan mange av de lette herreparfymene også brukes av deg!

HERRE: Sesongens nyheter byr på sporty og friske noter. F.v. Eternity for men Summer byr på duft av sitrusmynte, stjerneanis og sedertre (100 ml EdT, kr 449, Calvin Klein). Burberry Sport er en lett og frisk duft med noter av ingefær, grapefrukt, bær og hvit musk ( 50 ml EdT, kr 460). Orange Man er en maskulin duft med noter av eple, vanilje, bubinga-tre og kvae (EdT 60 ml kr 485, Hugo Boss).

Synes du det blir dyrt?

Parfyme er ofte kostbart. Årsaken til dette er at duftene av typen Eau de Parfum har en relativt høy konsentrasjon av duftoljer. Dette gjør at parfymen holder seg godt gjennom hele dagen, og gir tid og rom til at de ulike duftnotene kan utfolde seg etter som timene går.

Ønsker du deg en enkel og lett duft, kan du imidlertid spare mange penger på å kjøpe en Eau de Toilette, eller en rimelig kjendisduft. De førstnevnte duftene har en lett konsentrasjon, og varer fra én til fire timer. Kjendisduftene kommer også ofte i lette konsentrasjoner som Eau de Toilette og Eau de Cologne, men man finner dem også i Eau de Parfum, uten at prisen blir avskrekkende av den grunn. Kjendisduftene er imidlertid ofte av den lette og friske sorten, og passer for deg som liker unge og relativt kommersielle dufter.

RIMELIG: Dufter trenger ikke vær dyrt. Ofte er de rimelige parfymene av typen Eau de Toilette, og derfor ganske lette, og med mindre innhold av duftoljer. De holder ikke så lenge, men passer fint til deg som ikke ønsker en tung duft. Sverger du til kjendisparfymer, finnes disse både som Eau de Toilette og Eau de Parfum. F.b. Love & Glamour dufter av blant annet italiensk mandarin, vanilje og orkide (Edp 50 ml kr 399, Jennifer Lopez). Wild Pearl er en floral og fruktig duft med vannmelon, epleblomst musk og sedertre for å nevne noe (EdT 30 ml kr 249, Naomi Campbell). Bruno Banani Made for Women dufter av grønn te, bær og vårblomster (EdT 40 ml, kr 255, Bruno Banani). Urban Lovers kommer med duft både for kvinner og menn. Kvinneduften har noter av asiatisk pære, grønn te og sandeltre (50 ml EdT kr 249, Oriflame). Glow er en annen duft fra J Lo. Denne byr på blant annet kiresbær og plimme, peon og musk (EdT 30 ml kr 299,Jennifer Lopez).

Kilder: Wikipedia, Esthetique og produsentene

Denne artikkelen ble første gang publisert 12.4.2011