FORTVILET: Beboer i de gamle sykehusboligene i Oslo, Inger Ann Korsmo er en av dem som opplever å bli presset av Fredensborg.  (Foto: TV 2)
FORTVILET: Beboer i de gamle sykehusboligene i Oslo, Inger Ann Korsmo er en av dem som opplever å bli presset av Fredensborg. (Foto: TV 2)

Omstridt eiendomsselskap vil at beboerne skal si fra seg eiendomsretten

Beboerne tilbys en kontantutbetaling for å si ifra seg forkjøpsretten.

Eiendomsselskapet Fredensborg blir etterforsket for korrupsjon. Samtidig prøver de å få beboerne i Sinsenveien og de andre tidligere sykehusboligene til å si ifra seg forkjøpsretten til sine leiligheter.

– Jeg bor på toppen der, i femte etasje, sier Inger Ann Korsmo da hun viser TV 2 rundt i borettslaget på Bjørlsen, hvor hun har bodd siden 1981.

Korsmo jobbet som hjelpepleier på Ullevål sykehus i 40 år, og borettslaget her på Bjølsen var blant sykehusboligene som Oslo kommune solgte til meglerhuset Sundal Collier og eiendomsselskapet Fredensborg i 2001.

– Forsøplingen tiltar

TV 2 har den siste uken fortalt om forfallet og opphoping av sosialklienter i de gamle sykehusboligene i Sinsenveien.

LES OGSÅ: – Forsøpling i Sinsenveien er innvandrernes skyld

Men forfallet gjelder også de andre sykehusboligene, som her på Bjølsen.

– Miljøet forandret seg veldig etter at Fredensborg tok over. Forsøplingen tiltar mer og mer, sier Korsmo.

Fredensborgs oppkjøp har vært omstridt siden starten. Selskapet nektet i flere år for at beboerne hadde forkjøpsrett til leilighetene, men Fredensborg tapte i Høyesterett i 2007.

Tilbys kontantutbetaling

Nå står striden om prisen på boligene. Og bare et halvt år før en pris en ventet fra lagmannsretten, har Fredensborg nå sendt ut et forslag om forlik.

Beboerne tilbys en kontantutbetaling for å si ifra seg forkjøpsretten.

Men beboerne og deres advokater, Bjørn Stordrange og Ola Fæhn, mener at prisen trolig er lavere enn det retten vil fastsette, at tilbudet presses på med hastverk, og ikke følger loven.

– Kan bli en fallgruve

– Det er så mange juridiske uklarheter i dette tilbudet. Dette kan bli en fallgruve, sier beboer og lege Hallstein Netland til TV 2 Nyhetene.

Netland møtte tirsdag kveld opp beboermøte om forlikssaken. Flere mener de opplever direkte press fra Fredensborg om å godta tilbudet:

– Jeg opplevde å bli oppringt av Kai Sjøvold, administrerende direktør i Fredenborg. Han ville høre hva jeg mente om tilbudet, og om jeg ville si ja, sier Netland.

Fredensborg vil ikke gi noe intervju til TV 2, men skriver i en epost at de ringer rundt for å forsikre at folk har fått tilbudet, som de mener er godt nok.

Sist uke fortalte TV 2 at Fredensborg, og eieren av selskapet, milliardæren Ivar Tollefsen, nå er under politietterforskning for dokumentfalsk og korrupsjon i forbindelse med kjøpet av sykehusboligene.

Hallstein Netland kommer ikke til å godta tilbudet fra Fredensborg.

– Denne kontrakten er ikke verd trykksverten den er skrevet med, sier han og river tilbudet i stykker.