UFO BEVIS: To dokumenter beviser angivelig hendelsene i Roswell, New Mexico på 1940 tallet. (Foto: FBI)
UFO BEVIS: To dokumenter beviser angivelig hendelsene i Roswell, New Mexico på 1940 tallet. (Foto: FBI)

Hemmelig FBI-dokument «beviser» tidenes mest kjente UFO-sak

FBI har offentliggjort dokumenter som angivelig beviser at Roswell-saken var reell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FBI har offentliggjort flere hemmelige dokumenter som angivelig beviser at flere «flygende tallerkener» med romvesen kræsjlandet i New Mexico i 1947.

Roswell-saken er en av de mest sagnomsuste UFO-sakene i verden, og mange mistenker amerikanske myndigheter for å ha lagt lokk over saken.

Dokumentene dukket opp i forbindelse med at FBI nylig offentliggjorde flere tusen dokumenter i en database de kaller «The Vault» (hvelvet).

Les hele dokumentet her (pdf-fil)

Tre flygende tallerkener

I et notat sendt til FBI-direktøren, forteller spesialagent Guy Hottel at etterforskere ved det amerikanske luftforsvaret hadde funnet tre flygende tallerkener i New Mexico, og at de nå var i besittelse av disse.

Guy Hottel var ansvarlig for FBIs Washington-kontor i 1950, og i notatet kommer det frem at en annen spesialagent fikk informasjonen av en etterforsker fra luftforsvaret. Navnene deres er sladdet i notatet.

En meter høye romvesen

UFOene ble beskrevet som sirkelformet, med en diameter på rundt 15 meter. Videre står det at det ble funnet tre kropper i hver av fartøyene, og at disse lignet mennesker. Men de var imidlertid kun én meter høye.

Besøkende ved UFO-museet i Roswell kan se på denne romvesen-modellen.
  (Foto: SUSAN STERNER/AP)
Besøkende ved UFO-museet i Roswell kan se på denne romvesen-modellen. (Foto: SUSAN STERNER/AP)

Ifølge etterforskeren fra luftforsvaret hadde UFOene trolig styrtet på grunn av et radarsystem i området som kan ha forstyrret kontrollmekanismene i UFOene.

Notatet avsluttes med at saken ikke blir etterforsket videre av den ikke navngitte FBI-agenten.

Sagnomsust historie

Byen Roswell i New Mexico ble for alvor verdenskjent etter rapporter om at UFOer hadde krasjet i ørkenen nær en militærbase rundt 2. juli 1947.

Romvesenene ble angivelig tatt med til militærbasen og obdusert, og konspirasjonsteoretikere hevder amerikanske myndigheter i alle år ha forsøkt å holde saken skjult.

Det amerikanske forsvaret sendte den gang ut en pressemelding hvor de bekreftet at en flygende objekt hadde blitt funnet i ørkenen:

«De mange ryktene om en flygende tallerken ble en realitet i går da en etterretningsagent ved 509 th Bomb Group ved Eight Air Force, Roswell Army Air Field, var heldig nok til å komme i besittelse av en flygende tallerken», sto det i den første pressemeldingen.

Trakk tilbake historien

Dette medførte flere presseoppslag, men bare 24 timer senere ble historien endret.

Da ble det hevdet at det de opprinnelig trodde var en flygende tallerken egentlig var en værballong.

Denne historien ble tatt for god fisk av pressen og folket, men konspirasjonsteoretikere har siden den gang mistenkt myndighetene for å legge lokk på saken.

De angivelige flygende tallerkenene i Roswell ble også omtalt i et FBI-notat i 1947.

I dette notatet står det at den flygende tallerkenen var sekskantet og minnet om en værballong. Men det skal også ha kommet frem i en telefonsamtale at luftforsvaret ikke trodde det var en værballong.

Les det første dokumentet som omtalte Roswell-saken her (pdf-fil)