demo_montasje (Foto: TV 2 )
demo_montasje (Foto: TV 2 )

Politiet i overtall under anti-islamsk demonstrasjon

Lederen for Norwegian Defence League holdt appell for rundt ti stykker på Kontraskjæret i Oslo.

Politiet i Oslo har mobilisert kraftig i forbindelse med demonstrasjonen til Norwegian Defence League (NDL) på Kontraskjæret i Oslo sentrum lørdag.

NDL demonstrerte mot det de mener er en muslimsk okkupasjon av Norge, og har bevisst valgt den symboltunge dagen 9. april, den samme dagen da Norge ble okkupert av Nazi-Tyskland i 1940.

– Nå føler mange at Norge er i ferd med å bli okkupert igjen. Av militant og radikal islam, sa leder for NDL, Lena Andreassen, til TV 2 Nyhetene fredag.

Andreassen håpet at minst hundre stykker skulle møte opp i forbindelse med demonstrasjonen. Men det endte med at politiet og journalister ble i overtall i forhold til de om lag ti demonstrantene som stilte opp.

– Andreassen holdt sin appell. Deretter var det en representant fra English Defence League som også sa noen ord. Og deretter ble seansen her avsluttet, forteller TV 2-reporter Kadafi Zaman som er på Kontraskjæret i Oslo.

– Vil lære mer om islam

Tidligere lørdag fortalte Lena Andreassen at hun ville snakke om norske krigshelter, ytringsfrihet og radikal islam under appellen.

– Hovedbudskapet vårt vil vel bli litte grann om radikal islam og sånne ting. Men ikke den vanlige muslim. Det går på radikalisme, fundamentalisme, radikale grupper. Vi vet jo at vi folk tror vi er helt mot muslimer, og det er helt feil. For vi har faktisk muslimer i gruppen vår, sier hun.

Andreassen fortalte at NDL har planer om å møte imamer i Oslo for å lære mer om islam.

– Hva kan du om islam?

– Jeg har vel lest mest om de radikale. Sharialoven blant annet. Mest om det, det er derfor vi trenger å lære mer, sier hun.

Ifølge Andreassen er English Denfence League (EDL) også på plass i Oslo, og også de holdt en appell på Kontraskjæret.

Politiet mobiliserte

Politiet mobiliserte kraftig i forbindelse med dagens demonstrasjon, og endte opp med å bli i overtall på Kontraskjæret. De fryktet at det ville bli sammenstøt mellom SOS Rasisme, Blitz og Norwegian Defence League.

– Så lenge vi greier å holde dem adskilt, går dette greit. Vi håper å ha kontroll, men det er selvfølgelig opp til dem som demonstrerer, sa visepolitimester Sveinung Sponheim i Oslo til NTB.

Stor motdemonstrasjon

Betraktelig mange flere mennesker stilte opp på motdemonstrasjonen, arrangert av SOS Rasisme, Blitz og andre organisasjoner. De fikk ikke tillatelse av politiet å komme til Kontraskjæret.

Motdemonstrasjonen gikk fra Jernbanetorget til Universitetsplassen.

Da TV 2 møtte SOS Rasisme tidligere lørdag formiddag gikk de fra hotell til hotell i Oslo for å finne medlemmer fra English Defence League og Norwegian Defence League.