lena andreassen (Foto: TV 2)
lena andreassen (Foto: TV 2)

Lena forbereder seg på sammenstøt i Oslo sentrum

Lørdag demonstrerer hun mot islam i Oslo sentrum. Over 1000 motdemonstranter vil stoppe hennes anti-islamistiske organisasjon.

Politiet i Oslo forbereder seg på opptøyer når anti-islamistier lørdag skal demonstrere mot det de hevder er muslimsk okkupasjon av Norge. Over 1000 motdemonstranter vil stoppe markeringen.

Håper på politihjelp

Lena Andreassen var fredag på befaring ved Akershus festning. Lørdag skal hun demonstrere mot islamisering i Norge. Hun frykter hun må bli reddet av politiet.

– Politiet må få oss vekk fortest mulig hvis det smeller, sier Andreassen til TV 2 Nyhetene.

Andreassen har i løpet av vinteren kapret ledervervet i den ferske organisasjonen Norwegian Defence Leage (NDL). Lørdag, på den symboltunge dagen 9. april hvor Norge ble okkupert av nazister, skal NDL markere sin misnøye med muslimene.

– Nå føler mange at Norge er i ferd med å bli okkupert igjen. Av militant og radikal islam, sier Andreassen.

Tror det blir bråk

Andreassen og NDL henter inspirasjon fra England. Søsterorganisasjonen English defence Leage (EDL) har blitt en maktfaktor blant muslimhatere på den ytterste høyre fløy.

Les også: Anti-islamister bygger et verdensomspennende nettverk

Engelske EDL er ifølge TV 2s kilder allerede på plass i Oslo for å støtte sine norske meningsfeller. Oslopolitiet tar høyde for bråk.

– Det kan skapes konflikter av en eller annen karakter som gjør at vi må ta høyde for dette også når vi skal ta ut mannskapene, sier visepolitimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt.

Mobiliserer

På hjemmesiden til Blitz går det frem at NDL skal stoppes. For en måned siden gikk Blitz til angrep på det de mente var russiske nynazister i Oslo.

– Disse to har såpass forskjellig budskap at vi ser gjerne at de er et stykke fra hverandre, tilføyer Sponheim.

En Facebook-side opprettet for de som ønsker å delta i morgendagens motdemonstrasjon har over 1200 medlemmer. SOS Rasisme er en av dem som mobilserer.

– Vår strategi har alltid vært å demonstrere med fredlige midler. Det har ingenting for seg å bruke sivil ulydighet i denne sammenhengen, sier Jan Erik Skretteberg i SOS Rasisme.