Trine Skei Grande monatsje (Foto: TV 2)
Trine Skei Grande monatsje (Foto: TV 2)

Kriminelle kan enkelt unngå datalagring

Hovedargumentet for å innføre lagring av din og min datatrafikk, var at kriminelle bakmenn skal tas. Men de kan enkelt slippe unna.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en lang dragkamp sikret et samarbeid mellom Høyre og Arbeiderpartiet et flertall for innføring av det såkalte datalagringsdirektivet. Med 89 mot 80 stemmer vedtok Stortinget mandag kveld det omstridte tiltaket.

Både politi og politikere har fremhevet et hovedargument de mener var viktigere en vern av folks privatliv; nemlig muligheten til å spore kriminelle som kommuniserer på internett.

Enkelt å skjule seg

På internett florerer nå rene oppskrifter på hvordan man kan skjule sin identitet og hindre å bli sporet av politiet, selv etter at datalagringen blir satt i verk.

Det tok TV 2 Nyhetene et lite minutt å finne fram til steg-for-steg instruksjoner om hvordan man enkelt kan laste ned programmer for å få dette til. Også flere instruksjonsvideoer om hvordan dette gjøres, spres via sosiale medier på nett.

Motstanderne av datalagringen mener dette gjør at hovedargumentet til tilhengerne faller.

– Dette betyr at vanlige folks internettrafikk registreres og lagres, men de store fiskene, de kriminelle som ønsker å skjule identiteten sin går fri, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Bakgrunn: Dette betyr datalagringsdirektivet for deg

– Hovedargumentet svekket

Svein Willassen har en doktorgrad i databevis, og har erfaring med slikt arbeid både i Økokrim og i Interpol. Når han ser hva som ligger lett tilgjengelig på nett, bekrefter han at dette vil være effektive verktøy for kriminelle.

BRUKBARE OPPSKRIFTER: Svein Willassen bekrefter at oppskrifter som er tilgjengelig på nett, kan brukes til å skjule dataspor. (Foto: TV 2)

– Ja dette er effektive teknikker dersom man vil hindre å bli sporet på nett. Det finnes mange slike metoder, bekrefter han.

– Når man bruker slike verktøyer og sender e-post fra en falsk adresse, vil ikke IP-adressen kunne spores til deg som person. Da hjelper det ikke om internettleverandøren har lagret trafikken fra denne IP-adressen.

Willassen er i prinsippet tilhenger av datalagringen. Han tror flere kriminelle enn før vil kunne bli tatt. Samtidig innser han at tilhengernes hovedargument er svekket med dette.

– Det er klart at når hovedargumentet har vært å ta de kriminelle, så vil jo man med styrke kunne hevde at dette svekkes når de kan ta i bruk disse teknikkene.

Sosialistisk Ungdom: Vil lære deg «digitalt selvforsvar»

Kripos tause

Politiet har titt og ofte stilt opp i mediene og argumentert tungt for implementering av datalagringsdirektivet, nettopp med det argumentet at det da vil være mulig å spore og ta kriminelle på nett.

Men når de blir forelagt disse opplysningene, finner de det ikke passende å gi noen kommentar.

Når det nå ser ut som om kriminelle kan leve helt fint med den vedtatte datalagringen, gir dette nye argumenter for motstanderne.

– Dette slaget er ikke over, sier Venstre-leder Skei Grande.

– Datalagringsdirektivet skal vurderes på nytt i EU, og vi jobber nå iherdig med andre liberale partier i Europa for å få det stoppet.