FIN DIN FAVORITT: Foundations kommer i alle former, fra flytende og mousse til pudder og mineral.
FIN DIN FAVORITT: Foundations kommer i alle former, fra flytende og mousse til pudder og mineral.

Foundation: Den store foundationguiden

Foundation er hemmeligheten bak en jevn og vakker hudtone. Finn ut hvilken foundation som passer for deg!

Er du usikker på hvilken foundation du skal velge? Vi guider deg gjennom foundationjungelen, og hjelper deg å finne det perfekte produktet for din hud.

Hemmeligheten bak vakker hud

Hemmligheten bak vakker hud er en jevn hudtone. Foundation er et produkt som jevner ut nyanserforskjeller i huden. En foundation skal altså ikke dekke huden, men legge grunnlaget for makeupen din. Å velge riktig foundation kan være en utfordring fordi både konsistens, farge og ingredienser skal passe til din hud.

LES OGSÅ: Test: Dådyrvipper uten maskara

Finn hudtypen din

Riktige produkter er avgjørende for vakker hud, og første skritt i riktig retning er å finne ut hva slags hudtype du har.

* Normal hud: Normal hud kjennetegnes ved at den har riktig balanse av fuktighet og olje, og kjennes verken tørr eller overfølsom. Normal hud har en fin glød, og er sjeldent utsatt for urenheter og utbrudd. Porene er små og fine.

* Tørr hud: Tørr hud mangler olje, og utskiller ikke nok talg og fukt. Tørr hud mangler elastisitet, og kan være sensitiv for sol, vind og kulde.

LES OGSÅ: Dette har du nok ventet på

* Fet hud: Fet hud kjennetegnes ved at den er glinsende. Fet hud er ofte utsatt for urenheter. Porene er store, og ofte synlige. Fet hud forblir fyldig lenger enn de andre hudtypene, og viser derfor sent aldringstegn.

* Kombinasjonshud: Det er vanlig å ha en kombinasjon av flere hudtyper fordi man har flere talgkjertler i t-sonen (området over pannen, omkring nesen og på haken) som gir fet hud i dette området. Man kan ha normal eller tørr hud i resten av ansiktet.

* Sensitiv hud: Sensitiv hud kan være fet, tørr eller en kombinasjon av flere hudtyper. Sensitiv hud er ofte overfølsom for makeup og hudpleieprodukter, og har lett for å klø og rødme, samt være utsatt for utslett, skjolder og sprengte blodkar.

Finn hudfargen din

Finn hudfargen din ved å se om undertonen i huden går mot det kalde eller det varme. Det kan du enkelt gjøre ved å se på blodårene på armen din. De aller fleste nordmenn har grønnskjær i blodårene sine, selv om blodårene kan være mer blålilla ned mot hånden. Da har man en kald hudtype med mye gult i hudfargen, og bør velge en farge som nøytraliserer det gule. Har man lilla eller blå blodårer, befinner man seg på den varme enden av skalaen, og bør velge kalde farger for å nøytralisere. Bruk fargehjulet for å finne de optimale fargekombinasjonene til din hudfarge.

LES OGSÅ: Leppestift: Slik velger du riktig farge

FINN DIN HUDTONE: Finn hudfargen din ved å se om undertonen
 i huden går mot det kalde eller det varme. Det kan du enkelt gjøre ved
 å se på blodårene på armen din.
FINN DIN HUDTONE: Finn hudfargen din ved å se om undertonen i huden går mot det kalde eller det varme. Det kan du enkelt gjøre ved å se på blodårene på armen din.

Fargehjulet

Et klassisk fargehjul er en jentes beste venn. Fargehjulet er nemlig ett av de viktigste verktøyene når det gjelder både makeup hårfarge og hvilke farger du bør velge i garderoben din. Fargehjulet er delt inn i varme og kalde farger, der de lyse sjatteringene er ytterst og de mørke innerst. For å fremheve og nøytralisere egne farger, skal du velge farger fra den motsatte siden av skalaen.

LES OGSÅ: 10 ting du alltid bør ha i vesken

MEMORER: Ta utgangspunkt i fargehjulet når du skal finne makeup
 som passer for deg.
MEMORER: Ta utgangspunkt i fargehjulet når du skal finne makeup som passer for deg.

Flytende foundation

Flytende foundation er den tradisjonelle formen for foundation, og kommer i mange varianter med ulik dekkevne fra lett til heldekkende. Denne typen foundation er best egnet til tørr, normal og kombinert hud fordi resultatet lett kan bli skinnende. Har du moden hud bør du være forsiktig med foundation i flytende form fordi det lett kan legge seg i fine linjer og rynker. Har du sensitiv hud, bør du være oppmerksom på at flytende foundation ofte inneholder mineraloljer som kan tette porene og føre til utbrudd og urenheter. Vær nøye med å sjekke innholdsfortegnelsen, og velg en foundation med planteoljer fremfor billige mineraloljer.

– Flytende foundation inneholder vann eller andre flytende ingredienser. For å få fargestoffene i denne flytende formen for å feste seg til huden, tilsettes ofte fettstoffer. Det kan være planteoljer eller mineraloljer. Det kan også brukes rene syntetiske baser som silikonbaser eller akrylbaser, forteller Line Alm, produktsjef i Dermanor.

LES OGSÅ: Slik fjerner du mørke ringer under øynene

Slik påfører du flytende foundation: Flytende foundation påføres enten med svamp eller med fingrene. Mange foretrekker å bruke fingerene for å få foundationen til å smelte bedre inn i huden. Påfør i hele ansiktet eller på områder du ønsker å jevne ut. Start fra innsiden av ansiktet, og jobb deg utover.

FLYTENDE FOUNDATION: F.v. Fluid Finish er en foundation men
 vanninnhold på 55 prosent, noe som skal gi fukt og fornye huden. Huden
 skal også få en silkemyk glans (30 ml kr 335, Sensai). Teint Radiance
 er en ny foundation fra YSL. Den skal gi glød og fremheve konturene i
 ansiktet. Den skal smelte i ett med hudtonen og reflektere lys og skygge
 (30 ml kr 385, Yves Saint Laurent). Double Wear Stay-In-Place Makeup
 har SPF 10 og skal holde i opptil 12 timer. Den skal la huden puste,
 samtidig som fargen holdes på plass. Innkapslede pigmenter skal forhindre
 at fuktighet og fett skal nå inn og la pigmentene skifte farge (30 ml
 kr 375, Estée Lauder). Infallible Brush skal holde opptil 16 timer. Den
 skal skjule ujevnheter, tretthetstegn, rynker, mørke ringer og forhindre
 blank hud. Kan påføres med svamp, tilhørende penseleller med fingrene
 (kr 179, L'Oréal). Teint Miracle er en foundation som skal jobbe
 med hvert aspekt av naturlig lys på huden, både det som absorberes og
 det som reflekteres. Resultatet skal være at pigmentene reproudserer
 hudens indre lys, og skaper jevn og naturlig hud (kr 375, Lancôme). Skin
 Illusion er en foundation med SPF 10, som skal gi et naturlig resultet
 og perfekt glød. Den ineholder mineraler og planteelementer som rosa
 opalpulver og algeekstrakter, som skal virke fuktighetsgivende og energigivende.
 Produktet skal beskytte mot forurensning og andre ytre påvirkninger (kr
 345, Clarins).
FLYTENDE FOUNDATION: F.v. Fluid Finish er en foundation men vanninnhold på 55 prosent, noe som skal gi fukt og fornye huden. Huden skal også få en silkemyk glans (30 ml kr 335, Sensai). Teint Radiance er en ny foundation fra YSL. Den skal gi glød og fremheve konturene i ansiktet. Den skal smelte i ett med hudtonen og reflektere lys og skygge (30 ml kr 385, Yves Saint Laurent). Double Wear Stay-In-Place Makeup har SPF 10 og skal holde i opptil 12 timer. Den skal la huden puste, samtidig som fargen holdes på plass. Innkapslede pigmenter skal forhindre at fuktighet og fett skal nå inn og la pigmentene skifte farge (30 ml kr 375, Estée Lauder). Infallible Brush skal holde opptil 16 timer. Den skal skjule ujevnheter, tretthetstegn, rynker, mørke ringer og forhindre blank hud. Kan påføres med svamp, tilhørende penseleller med fingrene (kr 179, L'Oréal). Teint Miracle er en foundation som skal jobbe med hvert aspekt av naturlig lys på huden, både det som absorberes og det som reflekteres. Resultatet skal være at pigmentene reproudserer hudens indre lys, og skaper jevn og naturlig hud (kr 375, Lancôme). Skin Illusion er en foundation med SPF 10, som skal gi et naturlig resultet og perfekt glød. Den ineholder mineraler og planteelementer som rosa opalpulver og algeekstrakter, som skal virke fuktighetsgivende og energigivende. Produktet skal beskytte mot forurensning og andre ytre påvirkninger (kr 345, Clarins).

Foundation i fast form

Kompakte foundations er fleksible produkter med en fast konsistens. De har nemlig fordeler fra både tørre og flytende foundations. Utvalget er imidlertid ikke veldig stort.

Slik påfører du kompakte foundations: Produkter i fast form kan både påføres med fuktig og tørr svamp. Jo tørrere svamp, dess bedre dekkevne.

LES OGSÅ: Slik legger du hverdagsmakeup

FAST FORM: Roll'on True Match er en kremet foundation
 i fast form som skal gi jevn hud uten at sminken synes. Påføres med rulleapplikator
 (kr 177, L'Oréal) . Toleriane Teint er en korrigerende komaptfoundation
 som skal gi et jevnt, matt og lett pudderaktig resultat. Passer til sensitiv
 hud (kr 199, La Roche-Posay).
FAST FORM: Roll'on True Match er en kremet foundation i fast form som skal gi jevn hud uten at sminken synes. Påføres med rulleapplikator (kr 177, L'Oréal) . Toleriane Teint er en korrigerende komaptfoundation som skal gi et jevnt, matt og lett pudderaktig resultat. Passer til sensitiv hud (kr 199, La Roche-Posay).

Moussefoundation

Moussefoundation er flytende makeup med innpisket luft for en lett og kremaktig konsistens, og kommer i mange varianter med ulik dekkevne. Moussefoundation er ideel for tørr og normal hud, og kan brukes på moden hud fordi den, i motsetning til flytende foundation, ikke legger seg i fine linjer eller rynker.

Slik påfører du moussefoundation: Moussefoundation påføres enten med pensel eller med fingrene. Påfør i hele ansiktet eller på områder du ønsker å jevne ut. Start fra innsiden av ansiktet, og jobb deg utover.

LES OGSÅ: Slik får du sommergløden med solpudder

MOUSSE-FOUNDATIONS: Matte Morphose har en suffléaktig konsistens.
 Den skal fungere som base, foundation og pudder i et, i tillegg til at
 den glatter ut huden og gjør den fløyelsmyk (kr 179, L'Oréal).
 Dream Matte Mousse er en lett foundation som skal blande seg godt med
 hudtonen (kr 145, Maybelline).
MOUSSE-FOUNDATIONS: Matte Morphose har en suffléaktig konsistens. Den skal fungere som base, foundation og pudder i et, i tillegg til at den glatter ut huden og gjør den fløyelsmyk (kr 179, L'Oréal). Dream Matte Mousse er en lett foundation som skal blande seg godt med hudtonen (kr 145, Maybelline).

Pudderfoundation

Pudderfoundation gir et matt resultat, og har medium til heldekkende dekkevne. Pudderfoundation er ideelt for fet og kombinert hud, og kommer både i løs og kompakt form.

Slik påfører du pudderfoundation: Løst pudder påføres med kost. Start ved hårfestet, og påfør produktet innover mot øynene og nesa med sirkelbevegelser. Bruk nedadgående sirkelbevegelser for å påføre produktet på den nedre delen av ansiktet for å forhindre at de små, fine ansiktshårene legger seg i ulike retninger. Kompaktpudder kan påføres med svamp eller kost.

LES OGSÅ: Selvbruningskrem: Juks deg til sommergløden

PUDDERFOUNDATION: Superbalanced Powder Makeup skal opprett holde
 hudens fuktbalanse og kontrollere overflødig talg i løpet av dagen. Inneholder
 SPF 15 og mineraler som magnesium, kalk, kalium og sink (kr 325, Clinique).
 All in One Face Bace er en underlagskrem og pudder i ett. Bruker man
 det tørt, gir det et transparent, naturlig og jevnt utseende. Er et mer
 dekkende resultat ønskelig, påføres produktet med fuktet svamp (kr 209,
 The Body Shop).
PUDDERFOUNDATION: Superbalanced Powder Makeup skal opprett holde hudens fuktbalanse og kontrollere overflødig talg i løpet av dagen. Inneholder SPF 15 og mineraler som magnesium, kalk, kalium og sink (kr 325, Clinique). All in One Face Bace er en underlagskrem og pudder i ett. Bruker man det tørt, gir det et transparent, naturlig og jevnt utseende. Er et mer dekkende resultat ønskelig, påføres produktet med fuktet svamp (kr 209, The Body Shop).

Mineralfoundation - tørr

Mineralfoundation er et godt alternavtiv til tradisjonell foundation, og kan bygges opp lagvis etter ønsket dekkevne. Mineralfoundation passer for alle hudtyper, og er ideel for sensitiv, uren og fet hud.

– Ekte mineralmakeup kommer i pulverform. Med en ren mineralmakeup tilsetter man kun knuste mineraler som fargestoffer til huden. Disse små partiklene i pulverform fester seg til fettet som allerede ligger på huden og smelter inn i dette uten å gi den tette følelesen. Det finnes mange ulike typer mineralmakup, men ikke alle er 100% rene. Flere har tilsatt fettstoffer eller andre fyllstoffer. Noen inneholder også uttørrende stoffer som talkum og kaolin (leire, red.anm.). Ren mineralmakeup skal kun inneholde knuste mineraler, forklarer produktansvarlig for bareMinerals Line Alm ved Dermanor

LES OGSÅ: Fargehjulet: Finn fargen som kler deg

Slik påfører du mineralfoundation: Bruk en spesialtilpasset makeupkost for å legge mineralfoundation i pudderform. Start ved hårfestet og påfør produktet innover mot øynene og nesa med sirkelbevegelser. Bruk nedadgående sirkelbevegelser for å påføre produktet på den nedre delen av ansiktet for å forhindre at de små, fine ansiktshårene legger seg i ulike retninger.

TØRRE MINERALFOUNDATIONS: True Match Minerals fra L'Oréal
 er et pudderfoundation som skal passe til sensitiv hud (kr 189, L'Oréal).
 Bare Minerals mineralfoundation er ikonisk. Den er basert på 100 prosent
 rene mineraler, og inneholder verken konserveringsmidler, parfyme eller
 mineraloljer (kr 259, Bare Minerals). The Body Shops mineralmakeup har
 SPF 25 og inneholder ikke konserveringsmidler og parfyme (kr 269, The
 Body Shop). Jane Iredals Pure Pressed Base har SPF 20 og inneholder ikke
 olje, konserveringsmidler eller parfyme (kr 585, Jane Iredale).
TØRRE MINERALFOUNDATIONS: True Match Minerals fra L'Oréal er et pudderfoundation som skal passe til sensitiv hud (kr 189, L'Oréal). Bare Minerals mineralfoundation er ikonisk. Den er basert på 100 prosent rene mineraler, og inneholder verken konserveringsmidler, parfyme eller mineraloljer (kr 259, Bare Minerals). The Body Shops mineralmakeup har SPF 25 og inneholder ikke konserveringsmidler og parfyme (kr 269, The Body Shop). Jane Iredals Pure Pressed Base har SPF 20 og inneholder ikke olje, konserveringsmidler eller parfyme (kr 585, Jane Iredale).

Mineralfoundation - flytende

En flytende mineralfoundation er egentlig ikke en mineralfoundation i ordets rette forstand. Dette nettopp fordi den er flytende, og derfor ikke inneholder kun rene mineraler. Slike produkter vil imidlertid inneholde pleiende ingredienser generelt, og mineraler spesielt.

Du påfører en flytende mineralfoundation på samme måte som en vanlig, flytende foundation.

LES OGSÅ: Få hud som stråler

FLYTENDE MINERALFOUNDATION: Liquid Minerals inneholder hudpleiende
 ingredienser og minimerer fine linjer, rynker og porer (kr 615, Jane
 Iredale), Pure Liquid Mineral blander seg med din naturlige hudtone,
 og gir en jevn hud (kr 165/Maybelline), Mineral Liquid Powder Foundation
 med SPF 15 som gir en myk og matt tekstur (kr 249, Makeup Mekka), flytende
 foundation med mye fukt (kr 385, Cosmobeauty).
FLYTENDE MINERALFOUNDATION: Liquid Minerals inneholder hudpleiende ingredienser og minimerer fine linjer, rynker og porer (kr 615, Jane Iredale), Pure Liquid Mineral blander seg med din naturlige hudtone, og gir en jevn hud (kr 165/Maybelline), Mineral Liquid Powder Foundation med SPF 15 som gir en myk og matt tekstur (kr 249, Makeup Mekka), flytende foundation med mye fukt (kr 385, Cosmobeauty).

Farget dagkrem

Farget dagkrem er, som navnet tilsier, en fuktighetskrem med farge. Farget dagkrem er et to-i-ett-produkt som både tilfører fuktighet og jevner ut hudtonen, og er perfekt for deg som ikke har behov for en heldekkende foundation. Farget dagkrem er ideel både for nybegynnere på makeupfronten og for deg som liker enkle løsninger med et naturlig resultat.

Slik påfører du farget dagkrem: Farget dagkrem inneholder fuktighetskrem, og det er derfor ikke nødvendig å legge fuktighetskrem før du påfører produktet. Bruk en svamp eller fingrene til å påføre farget dagkrem i hele ansiktet.

LES OGSÅ: Festsminke: Vakker hud når det gjelder

FARGET DAGKREM: F.v. Dream Tint fra Jane Iredal gir et kremaktig
 dekke man nesten ikke skal kunne se eller føle. Påføres på samme måte
 som fuktighetskrem og har SPF 15 (kr 465, Jane Iredale). Moist Foundation
 er en lett underlagskrem som gir fuktighet til normal og tørr hud. Den
 inneholder E-vitamin og har SPF 15 (kr 198, The Body Shop). Origins Vita-Zing
 har også SPF 154. Den tilpasser seg hudens farge, utjevner hudens overflate
 og skal gi øyeblikkelig glød (Veil. kr 325, Origins).
FARGET DAGKREM: F.v. Dream Tint fra Jane Iredal gir et kremaktig dekke man nesten ikke skal kunne se eller føle. Påføres på samme måte som fuktighetskrem og har SPF 15 (kr 465, Jane Iredale). Moist Foundation er en lett underlagskrem som gir fuktighet til normal og tørr hud. Den inneholder E-vitamin og har SPF 15 (kr 198, The Body Shop). Origins Vita-Zing har også SPF 154. Den tilpasser seg hudens farge, utjevner hudens overflate og skal gi øyeblikkelig glød (Veil. kr 325, Origins).

Dekkevne

Foundation skal jevne ut nyanseforskjeller i huden, og gi et jevnt resultat. Det finnes tre hovedkategorier av dekkevne:

* Lett: En foundation med lett dekkevne gir minimal dekkende effekt på huden. Denne typen dekkevne er ideel for et naturlig resultat.

* Middels: En foundation med middels dekkevne gir en lett til medium dekkende effekt for en naturlig, jevn hudtone. Brukes alene for et naturlig resultat eller sammen med andre produkter for en mer heldekkende effekt.

* Høy: En foundation med høy dekkevne vil dekke så godt som alle ujevnheter i huden.

LES OGSÅ: Nå får du Kiehl's i Norge

KOSTER OG SVAMPER: Handi Brush er spesielt tilpasset pressede
 puddere, og er laget av geitehår (kr 430/Jane Iredale), Flawless Radiance
 Brush med tynn bust og avklippet tupp (kr 329/bareMinerals), Nature's
 Minerals foundationkost er spesielt tilpasset Nature's Minerals
 Foundation (kr 219/Body Shop), Kabuki-kost (kr 149/Sheer Cover), Beautyblender
 brukes til å legge flytende foundation, og er blant favorittene til mange
 stylister (kr 199/Lulus.no).
KOSTER OG SVAMPER: Handi Brush er spesielt tilpasset pressede puddere, og er laget av geitehår (kr 430/Jane Iredale), Flawless Radiance Brush med tynn bust og avklippet tupp (kr 329/bareMinerals), Nature's Minerals foundationkost er spesielt tilpasset Nature's Minerals Foundation (kr 219/Body Shop), Kabuki-kost (kr 149/Sheer Cover), Beautyblender brukes til å legge flytende foundation, og er blant favorittene til mange stylister (kr 199/Lulus.no).

DET LILLE EKSTRA: Her er produktene som får det lille ekstra
 ut av foundationen din. Illuminating Face Base gir ansiktet varme og
 glød ved hjelp av blant annet aprikospigmenter og lysreflekterende partikler
 (kr 209/Body Shop), D20 Hydration Spray brukes for å fiksere mineralene
 i mineralfoundation (kr 235/Jane Iredale), Eclet Miracle er en base som
 reproduserer hudens indre lys. Den forhindrer skygger på huden og kan
 brukes som highlighter (kr 315/Lancôme/Esthetique), Studio Secrets Primer
 gir bedre resultat og holdbarhet for foundation (kr 189/L'oreal).
DET LILLE EKSTRA: Her er produktene som får det lille ekstra ut av foundationen din. Illuminating Face Base gir ansiktet varme og glød ved hjelp av blant annet aprikospigmenter og lysreflekterende partikler (kr 209/Body Shop), D20 Hydration Spray brukes for å fiksere mineralene i mineralfoundation (kr 235/Jane Iredale), Eclet Miracle er en base som reproduserer hudens indre lys. Den forhindrer skygger på huden og kan brukes som highlighter (kr 315/Lancôme/Esthetique), Studio Secrets Primer gir bedre resultat og holdbarhet for foundation (kr 189/L'oreal).

Denne artikkelen ble første gang publisert 13.04.2011.