Movistar rytter Vaslilij Kirijenka feirer etter at han vant andre etappe av Baskerland rundt. (Foto: TV 2/)
Movistar rytter Vaslilij Kirijenka feirer etter at han vant andre etappe av Baskerland rundt. (Foto: TV 2/)

Kirijenka angrep og vant i Baskerland

Vasil Kirijenka var smartest da andre etappe av Baskerland rundt ble avgjort. Lars Petter Nordhaug avanserte i sammendraget.

Se Baskerland rundt direkte på TV 2 SPORT og tv2sumo.no hver dag denne uken kl. 15.45

Den andre etappen i Baskerland rundt gikk over 163 km fra Zumarraga til Lekunberri og med sine sju kategoriserte stigninger var den mat for fjellgeitene i feltet.

Bruddkvartetten Amael Moinard (BMC), Maxim Iglinskij (Astana), Dario Cataldo (Quick Step) og Rafael Valls (Geox) var etablert med et forsprang på rundt tre minutter med 67 km igjen. Med fem mil igjen var forspranget redusert til to minutter.

Se video av avslutningen øverst i artikkelen.

Nordhaug: - Holder jeg denne plasseringen er det verdensklasse

Forrykende fart
Bruddet ble til slutt spist opp og da feltet hadde 25 km igjen var det hele Garmin-Cervélo som dro i teten og satt opp en forrykende fart. Inn mot siste stigning, førstekategorien Alto de Azpiros med 8,5 prosent stigning over 3,2 km, var feltet godt mørnet. Christian Vande Velde og Ryder Hesjedal er Garmins kapteiner for Baskerland rundt.

Fabio Duarte (Geox) angrep i bunnen av bakken og startet showet. Han fikk en liten luke, mens de store sammenlagtfavorittene samlet seg i tet av hovedfeltet. Movistar angrep ved Vasil Kirijenka, som fikk Fränk Schleck og Chris Horner med seg. Duarte ble kjørt inn og da gikk sammenlagtleder Joaquim Rodriguez til for å forsvare sin posisjon. Nummer to, Samuel Sanchez, la seg på hjul.

Seier til Kirijenka
Ingen klarte å få noen stor luke i bakken og det var en stor gruppe ryttere som kom samlet over toppen med tre kilometer til mål. Movistar viste styrke med å ha fire mann i teten.

1,3 km fra mål angrep Kirijenka, som tok andreplassen i Criterium International nylig, på nytt. Hviterusseren fikk en luke og klarte å holde konkurrentene bak seg helt til mål.

29-åringen har tidligere vunnet etapper i Giro d'Italia og var godt fornøyd med å vinne i et terreng han selv har trent i tidligere.

- Jeg er fornøyd med at laget hadde fire mann med på toppen etter siste bakke. Det gjør det lettere å vinne. Jeg føler meg i god form, sa Kirijenka etter målgang.

Her er full sammenlagtliste på arrangørens nettsider

Andreas Klöden og Andy Schleck fulgte på plassene bak. Klöden tok over sammenlagtledelsen fra Joaquim Rodriguez, men de har samme tid.

Sky-rytter Lars Petter Nordhaug ble nummer 28 på etappen, men kjørte seg opp til en 23. plass i sammendraget. Han er nå ett minutt og seks sekunder bak Klöden. Sky-kaptein Rigoberto Uran er på 19. plass, 42 sekunder bak.

Her taper Samuel Sanchez på målstreken - enda en gang

Nordhaug etter Baskerland-debuten: - Det er helt vilt

Full oversikt: Dette ser du av sykkel på TV 2 i år
Alt av sykkel: Nyheter | Video | Tour de France

Topp fem sammenlagt:
1. Andreas Klöden (Ger) Team RadioShack
2. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi
3. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team
4. Christopher Horner (USA) Team RadioShack 0:00:01
5. Ryder Hesjedal (Can) Team Garmin-Cervelo 0:00:06