kristin (Foto: Johs Bøe)
kristin (Foto: Johs Bøe)

– Utenlandske voldtektsmenn bør sendes hjem

– Vi skal ikke godta at de voldtar kvinnene våre, mener Kristin Spitznogle.

Natt til søndag ble fire kvinner fire kvinner overfalt og voldtatt i Oslo sentrum.

Ifølge TV 2 Nyhetene snakket begge de to antatte gjerningsmennene «gebrokkent engelsk».

– Blir forbannet og fortvilet

Kjendispsykolog Kristin Spitznogle reagerer nå kraftig på helgas hendelser. På sin Facebook-profil går hun hardt ut mot hendelsene i helga, og har fått massive positive tilbakemeldinger på utspillet.

– Fire overfallsvoldtekter på fem timer i Oslo i helga er en tragedie. Mine tanker går først og fremst til de stakkars ofrene, men jeg blir både forbannet og fortvilet også på vegne av alle oss andre som skal leve og fungere i byen vår. Da tenker jeg både på menn og kvinner, samt Oslo-borgere av både norsk og utenlandsk opprinnelse. Vi taper alle på dette, utdyper Spitznogle til «God kveld Norge».

– Kan føre til frykt for mørkhudede

Kjendispsykologen peker også på statistikk fra 2006-2008, som tidligere er omtalt av blant annet VG Nett.

– Igjen peker nemlig signalementene i retning av overgripere med utenlandsk bakgrunn, og det er umulig å ignorere at de er overrepresenterte på denne uhyggelige statistikken. Tall fra Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon viste blant annet at samtlige 41 anmeldte overfallsvoldtekter i årene 2006-2008 involverte en ikke-vestlig gjerningsmann, og denne tendensen ser vi fortsatt, fastholder Spitznogle.

Hun mener at kvinner kan oppleve større frykt for mørkhudede menn som følge av voldtektene, og mener det kan føre til uheldig stigmatisering av andre av utenlandsk opprinnelse.

– Disse voldsmennene ødelegger for menn generelt, og ikke minst for andre utenlandske menn som ønsker å leve her i et fredelig fellesskap. Kvinners frykt for å bli voldtatte blir assosiert med mørkhudete menn, og det er himla urettferdig for de som urettmessig blir stigmatiserte, fastholder psykologen.

– Gjerningsmennene får bedre oppfølging enn ofrene

Gjennom sitt arbeid har hun selv vært i kontakt med mange ofre for voldtekter. Hun er rasende på strafferammene for voldtekter i Norge, og mener også at gjerningsmennene blir ivaretatt bedre enn ofrene.

– Min største sympati ligger uansett hos kvinnene som blir ofre for disse brutale gjerningsmennene. Jeg har som psykolog fulgt opp flere voldtektsofre, og vet akkurat hvilket sant helvete de er påført. Disse kvinnene soner på livstid. Det er mer enn man kan si om deres gjerningsmenn, og jeg føler meg helt avmektig i forhold til de lave strafferammene vi har på slike alvorlige forbrytelser her i landet. Av og til har jeg dessuten inntrykk av at gjerningsmennene får mer tilbud om oppfølging enn hva ofrene deres gjør, mener Spitznogle, som mener man nå må ta sterkere lut i bruk for å få bukt med dette problemet.

– Jeg skjønner at slike saker er sammensatte og kompliserte. Dog synes jeg norsk politikk tidvis er tannløs og preges av en type naiv snillisme som kun bidrar til å øke nordmenns fremmedfrykt, og på ingen måte fremmer integrering. Vi føler oss ikke trygge og mister tillit til at vi har nødvendig vern av vår egen rettsstat. Hadde jeg vært politiker ville jeg kjempet for at voldtektsforbrytere av utenlandsk opprinnelse skulle miste retten til å oppholde seg i Norge. Vi skal hjelpe mennesker i nød, men ikke godta at de voldtar kvinnene våre. Om slikt skjer bør beskyttelsen opphøre. Vi bør kunne stille krav til våre nye landsmenn, uttaler psykologen.

– Farlig kvinnesyn

Hun mener en del av dem som står bak disse voldtektene har et kvinnesyn som er farlig, og selv om hun i kraft av sin profesjon forstår forklaringene, mener hun at ikke alt kan forsvares.

– Gjerningsmennene er ofte unge menn og asylsøkere som kommer fra land preget av krigskonflikter, vold og en annerledes kultur. De er aggressive, grenseløse, mangler impulskontroll og har et kvinnesyn som blir svært farlig i en slik sammenheng. Som psykolog kan jeg forstå, men jeg mener at selv om mye kan forklares, kan ikke alt forsvares. Vi må verne et flertall mot disse få som skaper så mye frykt og ufrihet blant oss alle, uttaler Kristin Spitznogle.

– Får en slik utvikling fortsette blir norske kvinner fanger i sine egne hjem, litt likt land vi ikke liker å sammenlikne oss med, legger hun til.

Vil ikke sende dem ut

Leder for Antirasistisk senter Kari Helene Partapuoli har forståelse for at kvinner blir redde for å gå i gatene på natterstid, men ønsker ikke at mennene som står bak overfallsvoldtektene, sendes ut av landet.

– Ja, gatene våre blir utrygge, dette er en alvorlig sak, men å sende dem hjem løser absolutt ikke problemet. Vi har faktisk et behandlingstilbud for disse mennene i Norge, Institutt for klinisk sexologi og terapi, som absolutt ikke får nok støtte, sier Partapuoli til «God kveld Norge».

Hun er også samstemt med Spitznogle i at mennene som står bak sliter med problemer, men er ikke enig i løsningen med å sende dem hjem.

– Overfallsvoldtekter handler ikke om den seksuelle tilfredsstillelsen men mer om dominans og fornedring av ofre. Disse voldtektsmennene er folk med problemer. Mange av dem har vært barnesoldater, eller de har blitt misbrukt. De sliter med tilpassningsproblemer og da spiller det ingen rolle om de er utenlandske eller norske, de sliter med de samme problemene uansett hvor de er fra. Dette er ikke å forsvare dem, men en forklaring, sier hun.

sy1ad71d (Foto: Scanpix)
sy1ad71d (Foto: Scanpix)

Partapuoli mener imidlertid den norske stat må ta ansvar for voldtektsmennene, og behandle dem her.

– Vi kan ikke bare flytte problemene våre, vi må ta tak i dem og gjøre noe med det. Disse mennene må igjennom asylintervjuer og i disse intervjuene kommer historiene frem. Alt fra at de har vært barnesoldater til at de sliter psykisk, det er her i Norge vi må ta tak i disse sakene og tilby disse menneskene en behandling, slik at vi unngår at slike ting som dette her skjer, fastholder hun.

– Med all respekt, dette er en problemstilling med flere vanskelige spørsmål, enn gode svar, men jeg ønsker å unngå en felle hvor man ansvarliggjør offeret og uskyldiggjør og sympatiserer med gjerningsmannen. Jeg velger derfor å tale kvinnenes sak, sier Spitznogle til kommentaren fra Partapuoli.