grønnsaker (Foto: COLOURBOX)
grønnsaker (Foto: COLOURBOX)

Spis så mye du vil av dette

Det er bare noen få grønnsaker som gir store mengder kalorier. Sjekk hvilke!

– Stort sett sier vi at alle grønnsaker kan spises fritt. Det er nesten umulig å få for mye kalorier ved å spise grønnsaker som kål, blomkål, brokkoli, gulrot, kålrabi, grønne erter, tomat, agurk, løk og paprika, sier klinisk ernæringsfysiolog Mette Helvik Morken.

Hun jobber ved institutt for indremedisin på Universitetet i Bergen.

Mye fiber
– Grønnsaker inneholder så mye fiber at det hindrer at sukkeret i grønnsakene kan utnyttes. Selv om noen grønnsaker inneholder sukker, så kommer det ikke i blodet i nevneverdig grad, forklarer hun.

Dette gjelder de «vanlige» grønnsakene. Unntaket er avokado, som inneholder store mengder fett, mais som egentlig er en kornsort og rotfrukten potet.

– Stivelsen i poteter oppfører seg på en annen måte enn de andre grønnsakene når de blir kokt. Sukkeret blir mer tilgjengelig, så potet kan ikke spises helt fritt. Bønner og linser gir oss også så mye energi at det må begrenses, sier hun.

Mer sukker i frukt
Frukt inneholder mer sukker enn grønnsaker, men Helvik Morken er ikke bekymret for at folk flest får i seg for store mengder frukt.

– Man skal spise mye frukt for at det skal påvirke vekten. For den generelle befolkningen som ikke har diabetes som krever insulin, så er både frukt og grønt som fritt å regne, sier hun.

– De som spiser mye frukt og grønt har lettere for å gå ned i vekt da dette tar plassen for andre og mer energitette matvarer. I tillegg er det en bonus at frukt og grønt er gunstig i forhold til forebygging av livsstilssykdommene våre. Fettrike matvarer gir mest energi, og frukt og grønnsaker inneholder ikke fett, bortsett fra avokado.

Men hva med nøtter?

– Nøtter er sunt, men inneholder masse fett. Selv om det er sunt fett, så kan man spise seg overvektig på nøtter, advarer hun.

Her får du en oversikt over kaloriinnholdet i ulike frukter og grønnsaker. Næringsinnholdet er oppgitt i 100 gram spiselig matvare:

Frukter:
Banan: 83 kcal

Druer: 70 kcal

Mango: 65 kcal

Litchi: 65 kcal

Kiwi: 57 kcal

Moreller: 52 kcal

Epler: 47 kcal

Ananas: 47 kcal

Kumquat: 47 kcal

Nektarin: 47 kcal

Pasjonsfrukter: 44 kcal

Plommer: 44 kcal

Pærer: 44 kcal

Klementin: 43 kcal

Papaya: 42 kcal

Kirsebær: 41 kcal

Fersken: 40 kcal

Appelsin: 37 kcal

Vannmelon: 36 kcal

Aprikos: 36 kcal

Grapefrukt: 32 kcal

Honningmelon: 28 kcal

Cantaloupemelon: 22 kcal

Sitron: 19 kcal

Lime: 10 kcal

Grønnsaker:
Avocado: 196 kcal

Hvitløk: 105 kcal

Mais: 85 kcal

Rosenkål: 53 kcal

Rødbete: 49 kcal

Persillerot: 46 kcal

Sukkererter: 42 kcal

Gulrot: 36 kcal

Grønnkål: 36 kcal

Kålrabi (kålrot): 35 kcal

Hodekål, hvitkål: 32 kcal

Løk, gul: 32 kcal

Paprika: 28 kcal

Purre: 28 kcal

Brokkoli: 28 kcal

Bønner, grønne (rå): 27 kcal

Sellerirot (knollselleri): 27 kcal

Rødkål: 25 kcal

Aubergine: 23 kcal

Blomkål: 23 kcal

Knutekål: 23 kcal

Asparges: 22 kcal

Sopp, norsk (rå): 22 kcal

Gresskar: 20 kcal

Spisskål: 19 kcal

Tomater: 18 kcal

Reddik: 16 kcal

Stilkselleri/stangselleri: 16 kcal

Squash: 16 kcal

Kinakål: 15 kcal

Agurk (slangeagurk): 10 kcal

Kilde: Næringstabellen