følge ernæringsterapaut Siv Hauge er lavkarbomat den eneste måten man kan slanke barn på. (Foto: Illustrasjonsfoto)
følge ernæringsterapaut Siv Hauge er lavkarbomat den eneste måten man kan slanke barn på. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Kan vi tenke «lavkarbo» for barn?

Ernæringsterapeut Siv Hauge svarte på nettprat om lavkarbo-dietter. Les svarene her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hei, jeg synes dette med lavkarbo høres veldig spennende interessant ut ut. Jeg selv har ikke noe problem med vekt, men jeg har en sønn på 13 år som, som er kraftig overvektig. Mitt spørsmål er da: Kan vi tenke "lavkarbo" for barn i den alderen?

Hei!

JA, absolutt! Den eneste måten man kan slanke barn på er med lavkarbomat. Da går de ned i vekt uten å være sultene, og de får alle de livssviktige byggestenene en kropp i vekst trenger. Send meg gjerne en mail siv@sunthjem for info om kostveiledning og kurs.

alt godt,

Siv

Kan man spise egg og bacon uten brød? hvordan smør kan man spise?

Hei!

Klart du kan spise egg og bacon uten brød! Jeg anbefaler økologiske egg og bacon fra økologiske griser. Bedre kvalitet for deg, og bedre liv for dyra.

Alt godt,

Siv

Hvor mange karbohydrater kan man spise daglig?

Hei!

Dette spørsmålet får jeg ofte, og det er ikke lett å svare generelt på. Vi er alle forskjellige. Nå har vi måttet telle kalorier i altfor mange år, og jeg vil at vi skal bort fra denne tellingen og veiingen. Vi skal begynne å kjenne etter! Kom på kurs eller få en kostveileder fra Sunthjem til å hjelpe deg å bli kjent med kroppens signaler og vite hva slags mat DIN kropp trenger. kontakt meg gjerne på siv@sunthjem.no

Alt godt,

Siv

Hei

Kan jeg spise apelsiner og epler?

Er også glad i Biola, er dette ok?

Hei!

Det kommer jo an på helsen og vekten din det. Er du sunn, frisk og slank kan du spise mer frukt enn om du er overvektig eller har andre kroppslige plager. Kom på kurs og lær mer! sunthjem.wordpress.com

Alt godt,

Siv

Veldig interessant å se dette i dag! Har tidligere hatt god erfaring med både Lindberg og Ketolyse, både for vektreduksjon samt velvære. Nå som man er blitt flere lurer jeg på om det er noen tips i forhold til barnefamilier: Skulle gjerne lagt om for oss alle, men de små er nå veldig glade i sine pasta, ris og potet.... Er også usikker på hvordan det er med lavkarbokosthold for barn i vekst (de er absolutt ikke overvektige)

Noen tips, oppskrifter (kokebøker) å anbefale for hele familien?

Hei!

Jeg jobber mye med barnefamilier, og jeg brenner veldig for barn og ernæring. Her har vi en viktig jobb og gjøre, da overvekt og diabetes har skutt i været. Det finnes masse god mat som barn kan bytte ut pasta, ris og poteter med, og ikke minst brødskivene og lettmelken. Jeg har god erfaring med å få med barna på dette gjennom mine familiebesøk, foredrag i barnehager og besøk i skoleklasser. Kontakt meg gjerne på siv@sunthjem.no

Alt godt,

Siv

Hei. Jeg går på tyroxin, og min mann er og jeg er litt runde, er det noe du anbefaler til meg som har stoffskiftesykdom, som jeg og min

mann kan spise for å slanke oss,...

Hei!

Jeg anbefaler dere hel, ren og naturlig lavkarbomat. Følg opp med blodprøver hos legen din.

Se sunthjem.wordpress.com for inforasjon om kurs og foredrag.

Lykke til!

Alt godt,

Siv

Hei Siv! =)

Jeg har endret mitt liv og livsstil siden jeg pga matallergi og matintollerans, begynte med lavkarbo i november 2010.

Har to spørsmål:

-Lavkarbodiett inneholder jo mye fett, hvor lenge kan man gå på en slik diett uten at det går ut over kolesterol o.l?

-Jeg har gått ned ca.14 kg, men nå virker det som at vektreduksjonen har stagnert. Hvordan "få igang" dette igjen?

På forhånd tusen takk for svar! =)

Hei Ulla!

Så flott at du har fått en bedre helse med dette kostholdet. Slike tilbakemeldingher får jeg daglig, og jeg blir like glad hver gang :-)

Du skal spise så mye naturlig fett du har lyst på, dette er jo ingen diett som du skal slutte med. La kroppen din bestemme hva du trenger. Når man spiser lite karbohydrater, moderat med proteiner og mye naturlig fett kommer du i kontakt med den naturlige metthets- og sultfølelsen. Har vekten stoppet opp kan det være flere årsaker. Du spiser for mye karbohydrater, for mye proteiner eller for lite fett. Eller du har en stresset kropp. Sterss påvirker blodsukker og insulinutskikkelse og blokkerer for fettforbrennesen. Ha fokus på stressredusksjon, fysisk akltivitet og lavkarbomat.

Hei. Jeg er en type 1 diabetiker som ønsker å starte på lavkarbo mat, synes middag og lunsj fungerer bra men så er det frokost og kveldsmat jeg sliter med, har hørt at brød ikke er bra for lavkarbo. Finnes det andre gode alternativ?

Hei!

Se på God Morgen Norge i morgen kl. 09.00, da skal vi lage lavkarbobrød. :-)

Eller kom på et av mine kurs i Oslo, Ålesund eller Bergen. Eller lavkarbo-helgekurset vi skal ha på Opaker Gård 1. mai helgen. Der vil du lære alt du trenger av teori og praksis til å legge om til et sunt lavkarbokosthold.

Alt godt,

Siv

Hei :)

Jeg har egentlig ikke noe spørsmål til deg. Jeg har egentlig bare lyst å si at jeg synes det er helt SUPERT at du får lavkarbo ut til folk. Håper noen av skeptikerne kanskje etterhvert ser at fett ikke er så farlig som man tror..

Selv la jeg om til lavkarbokosthold for 3 måneder siden, og har aldri hatt det bedre! I tillegg har jeg også gått ned 15 kg :)

Stå på videre!!

Hei!

Tusen takk! :-) Jeg brenner lidenskapelig for å få dette ut til ALLE. Jeg har jobbet med dette i mange år, og vet med sikkerhet at de aller fleste får en mye bedre livkvalitet på denne maten.

Lykke til videre!

Alt godt,

Siv

Hei!

Jeg har en 6 måneder gammel gutt som jeg ammer. Kan jeg starte opp med lavkarbo-diett nå eller bør jeg vente til jeg er ferdig med ammingen slik at jeg ikke står i fare for å miste melken?

Hei!

Jeg kan trygt anbefale deg å spise hel, ren og naturlig lavkarbomat selv om du ammer. Gunstig for deg, gunstig for barnet. Jeg anbefaler dette til alle, uansett alder. Men det er selvfølgelig ofte individuelle henyn man må ta. Er du usikker anbefaler jeg deg å få kostveledning av oss i Sunthjem, eller noen andre som har innsikt i lavkarbo.

Alt godt,

Siv

Hei

Har så lyst til å hjelpe mannen min å gå ned i vekt. Vi er flinke til å trene ,men får ikke det til med maten. Er det mulig å få "besøk" av deg hjem, evt. matkurs ?

Hei!

Vi i Sunt hjem kommer hjem til enkeltpersoner og familer og hjelper dere med alt som har med kostholdet å gjøre. Det finnes Sunthjem-kostveiledere i Oslo og omegn, og i Bergen. Lavkarbokurs holder vi i Oslo, Ålesund og Bergen foreløbig. 29.april - 1. mai holder vi et helgekurs på Opaker Gård i Solør sammen med Charlotte Mohn. Gå inn på sunthjem.wordpress.com for mer informasjon.

Alt godt,

Siv

skønner jeg deg riltig, at rødt kjøtt og helmelk er helt greit? Havregryn går under hvitt mel?

Hei!

Kjøtt og melk av god kvalitet er bra mat for oss. En grunnregel er at dyr som har levd så naturtro som mulig er den beste maten. Det er stor forskjell på dyr som er foret på kraftfor og på dyr som får gå ute og spise det de naturlig er tilpasset. Derfor anbefaler jeg viltkjøtt og lam. De har en mye gunstigere fettsyre sammensetning enn kraftfordyra. Havregryn er mye bedre en hvitt mel fordi havre inneholder både proteiner og fett (dog ikke store mengder). Jeg kan anbefale å bruke litt havre i kosten for de som ikke har diabetes eller er insulinressistente. Les bøker som Frisk med lavkarbo eller Bedre uten brød. Eller enda bedre, få en sunthejm-kostvelileder hjem til deg eller kom på kurs! :-)

Alt godt,

Siv

Er det slik med lavkarbo at en kan spise ubegrenset med mengder bare det er lavkarbo?

Må en være i kestose for å gå ned i vekt?

Hei!

Man kan selvfølgelig ikke spise ubegrenset mengde med noen ting. Skal man ned i vekt er det et samsvar mellom det man putter inn og det man forbrenner ut. All erfaring og ny forskning viser at ved å spise matvarer rikt på naturlig fett gir en bedre og raskere metthetsfølelse og du reduserer dermed kaloriinntaket ditt automatisk. Ketose er en meget effektiv fettforbrenningstilstand, men man må absolutt ikke være i ketose for å gå ned i vekt. En så strikt diett anbefaler jeg kun meget overvektige eller syke, eller de som må raskt ned i vekt.

Alt godt,

Siv

Frokost med havregryn / ALL BRANN eller tilsvarende / Rosiner / tørket frukt og

skummet melk,er dette en god start på dagen ?

Hei!

NEI! En god start på dagen kan være:

-Egg og avocado

-Fet naturell yoghurt med hakkede nøtter og bær.

-Lavkarbobrød/knekkebrød med godt smør, økologosk skinke fra Nordgården og grønnsaker.

Alt godt,

Siv

Hei. Hva mener du om å spise f.eks 100%fullkorns knekke brød av rug og havregryns grøt. Er det mye karbohydrater i dette? Jeg spiser aldri kjappe karbohydrater som ris og hvit pasta, eller hvete. Men jeg spiser endel knekkebrød. Og havregrynsgrøt hver dag.

Hei!

Dette er et viktig spørsmål, for dette kan virke forvirrende på mange.

Enkelt forklart er ALLE karbohydrater korte ekller lange kjeder av glukosemolekyler, altså sukker. De øker blodsukkeret, kroppen skiller ut insulin (et hormon som legger blodsukker på lager i cellene som fett).De raffinerte karbohydratene (hvitt mel, sukker) gir kontant blodsukkerstigning da de tas opp i blodet allerede i munnhulen. De grove karbohydratene(fullkorn, havregryn etc.) tas noe saktere opp i kroppen, da de tar noe legere tid å bryte ned i fordøyeksen, men det gir fortsatt en kraftig blodsukkerstigning og alle de negative konsekvensene dette har. Så er vi jo igjen forskjellige og tåler ulik mengde med karbohydaretr før det blir skadelig for kroppen. For flere spørsmål gå inn på sunthjem-kostveiledning i ditt eget kjøkken sin facebookside, eller sunthjem.wordpress.com

Alt godt,

Siv

Hva skal vi bake brød og kaker med, når vi ikke kan bruke hvitt mel?

Hei!

Jeg anbefaler deg boken "Bakeglede uten sukker", en bok med all verdens av deilige kaker som alle er lager uten både sukker og mel. Eller kom på kurs!

Lykke til!

Alt godt,

Siv

Jeg må gå ned i vekt, men jeg har fått satt opp et kosthold som jeg følger, men virker ikke som det virker på meg. Livvidden den har bare gått oppover ikke nedover, å ernæringsterapauten skjønner ingen ting det gjør jeg heller ikke.

Det kostholdet hun har satt opp er på 1200kalorier,for jeg er ikke så aktiv som jeg var før, å så går jeg på medesiner. har å prøvd egg og bacon + alt de har sakt jeg skal spise.. Hva gjør jeg galt.. Må ned 10 kg

Hei!

Det finnes mange fallgruver hvis man ikke kan lavkarboprinsippene godt nok. Jeg anbefaler deg å komme på kurs for å få en grundig teoretisk og praktisk innføring i hvordan du legger om. sunthjem.wordpress.com

Alt godt,

Siv

Du sier at det ikke finnes studier som viser at mye fett i kostholdet gir hjerte-karsykdommer, og jeg ser jo at det er anbefalt en del mettet fett i et lavkarbokosthold. Vi har vel alle lært at mye mettet fett øker kolesterolet, som igjen gir økt fare for hjerte-karsykdommer. Stemmer ikke det lenger?

Hei!

Nei, dette stemmer ikke. Det er sukker og andre raffinerte karbohydrater og det skadelige raffinerte plantefettet som er en av hoveårsakene til hjrte- og karsykdommer. Jeg anbefaler deg å lese på espenrostrup.no sin blogg. En lege ved hjerteavdelinegn på Haukelend med egen lavkarboblogg! En matrevolusjon er på gang!

Alt godt,

Siv

Har fått beskjed at jeg er eksponert for diabetes 2. Toro supper bruker jeg, rett i koppen, hva er sunt ?

Hei!

Jeg anbefaler deg å kutte ut alle former for suppeposer og ferdigmat. Disse inneholder ofe mye karbohydrater i form av sukker og stivelse, og lite proteiner og naturlig fett. Jeg anbefaler deg spise et kosthold basert på naturlige råvarer med lite karbohydrater. Også anbefaler jeg deg også å få hjelp til å finne ut hva DIN kropp trenger. Kom på et av våre kurs!

sunthjem.wordpress.com

Alt godt,

Siv

Hei. Du sa på tv nettopp at vi kan spise nøtter fra Nøttefabrikken.Jeg har sett på de , men de er det jo masse karbo i. Hva er den beste sukker erstatningen? Er det så at vi ikke skal ha smør som det står margarin på?Mange spørsmål, men håper på svar.Hilsen Wenche

Hei!

Nøtter uten olje og salt er supertmat og en god kilde til godt fett og proteiner, men du har rett i at de også inneholder mye karbohydrater. Det de ikke fikk frem i innlegget var at jeg sa at nøtter kan man spise ca. en neve om dagen med. Og det er forskjell på en person som er syk eller vil ned i vekt, og en som bare vil leve sunnere og få mer energi. Vi ,å passe oss så vi ikke blir helt karbofanatsike. Nå har vi vært fetthysteriske i 40 år, det holder med hysteri nå. Paranøtter er de nøttene med minst karbohydrater. Ekte meierismør er det eneste du trenger, alt annet er bare dårlige erstatninger som ikke er bra for kroppen.

Alt godt,

Siv

Hei

Jeg har kuttet ur en del karbohydrater i kosten . begynte med det i slutten av januar, men går så sakte ned...statt stille en mnd nå...Hva skal jeg gjøre?

Hei!

Jeg anbefaler deg å komme på et av våre 3 ukers kurs eller et intensiv helgekurs på Opaker Gård for å lære grunnleggende teori og praksis. Da vil du forså hvordan alt dette henger sammen og det blir enklere å ta de riktige matvalegen i hverdagen.

Gå inn på sunthjem.wordpress.com http://sunthjem.wordpress.com/?ref=spelling skriv mail til siv@sunthejm.no eller ring på 41477727

vi har også en facebookside http://www.facebook.com/home.php#!/pages/SUNT-HJEM-kostveiledning-i-ditt-eget-kj%C3%B8kken/106201019441869

Da avslutter jeg og ønsker dere alle en fin fin mandag!

Beste hilsen fra siv

Heia. Trenger så sårt hjelp til å komme i gang med lavkarbo diett. Det hadde vært en drøm om du kunne kommet opp til Lakslev i Finnmark og holdt matkurs...

Hei!

Jeg skulle gjerne kommet til Finnmark og holdt kurs :-) Vi må ha minimum 16 påmeldte for å reise så langt. Meld din interesse på siv@sunthejem så kommer kanskje jeg eller noen av de andre Sunthjem-kostveilederne til Finnmark.

Alt godt,

Siv

Hei! Lurer på hva jeg skal gi 1-åringen min i stedet for brød? Har selv kuttet ut brød, ris, poteter og pasta med bra resultat, har blitt kvitt mye magefett. Har du noen tips om lavkarbo for barn? Takk :-)

Hei!

Jeg har masse tips om lavkarbo for barn! Alle barn bør spise hel, ren og naturlig mat som lavkarbokostholdet skal bestå av. Jeg går så langt som å si at lettmat, posemat med dårlig fett og lite næring og mat stappet med kunstige stoffer er omsogssvikt av barn. Barn med overvekt, diabetes og kroniske lidelser har skutt i været og vi må ta grep, NÅ!

Se min hjemmeside sunthjem.wordpress.com for mer informasjon om kurs, foredrag og kostveiledning.

Alt godt,

Siv

Hva med yoghurt? ofte mye sukker, vansklig å velge...Pepsi max? superfy? har blitt helt avhengig...

Hei!

Den eneste yoghurten jeg anbefaler er fet naturell, feks. tyrkisk yoghurt. Styr unna alle de sukkerholdige, dette er å beregne som dessert eller godteri. Alle bruk inkl. lettbrus er FY! Dette er som du skriver avhengihetsskapende. Jeg har hjulpet mange å kutte ut denne destruktive og usunne vanen ved hjelp av riktig mat, tilskudd av viktige vitaminer, mineraler og fettstoffer. Ta kontakt på siv@sunthjem.no for mer informasjon

Alt godt,

Siv

Hvor mange måltider bør man ha pr. dag, og hvor ofte bør man spise for å holde blodsukkeret jevnt?

Hei!

Dette er individuellt. Men som et generelt råd vil jeg si frokost, lunch og middag. Spiser du lavkarbo-høyfett trenger du ikke mellommåltider fordi blodsukkeret ditt holder seg stablit lenge. På et høykarbohydrat-lavfett kosthold vil blodsukkeret ditt svinge kraftig og du vil derfor føle sult selv om kroppen din ikke trenger mat. De fleste har et lager å ta av (fett) som kroppen ikke kommer til pga. for høyt insulinnivå i blodet. Kom på et våre kurs og lær mer om sammenhengene mellom mat, blodsukker, vekt og helse!

sunthjem.wordpress.com

Alt god,

Siv

Hei Siv

Har du et godt frokostforslag? Frokosten vil nok være en utfordring for meg. Jeg er veldig glad i brød og er usikker på hva jeg erstatter brødet med. Kjøper alltid lette meieriprodukter. Bør jeg slutte med det?

Hei!

Lavkarbobrød baker vi i God Morgen Norge i morgen. Følg med! Bruk kun de fete melkeproduktene, melkefett er gunstig for vekt og helse.

Alt godt, Siv

Meld deg på lavkarbo-helgekurset på Opaker Gård ca. 2 timer fra Oslo 1. mai helgen. Se opaker.no

Alt godt,

Siv

Legen mener jeg bør kutte ut animalsk fett fordi jeg har for høyt kolesterol (5,8 og tar medisiner) Ellers har jeg gått ned snart 11 kg. i vinter og skal ned 11 til. Dette funker !!!

Hei!

Det er ingen holdepunkter for å si at animalsk fett git et ugunstig kolesterol. Forskning viser at melkefett øker HDL, som er det "gode" kolesterolet. Vi ser at mennesker på lavkarbo-høyfett kostholdt får en bedre balanse mellom LDL, HDL og triglyserider i blodet. Jeg oppfordrer til å sette seg inn i prinippene bak lavkarbokostholdet, ikke å stole blindt på leger eller andre som fortsetter å si det samme som de har gjort de siste 40 årene. Se sunthjem.wordpress.com for informasjon om kurs og foredrag.

Alt godt,

Siv