PÅ FRIMERKE: Wenche Foss ble hedret med Postens frimerke i forbindelse med Nathionalteatrets 100 årsjubileum.
PÅ FRIMERKE: Wenche Foss ble hedret med Postens frimerke i forbindelse med Nathionalteatrets 100 årsjubileum.

Wenche Foss synger i sin egen begravelse

– Opptaket er gjennomtrengende sterkt og vil overraske mange.

I 1999 ble Weche Foss-biografien «Ettertid» gitt ut. Allerede før divaens bortgang ble det kjent at hun arbeidet med en ny utgave av boken sammen med forfatter og venn Sturle Scholz Nærø.

Helt frem til divaens død jobbet de tett med en revidert utgave av boken, og til TV 2 Nyhetskanalen forteller forfatteren at begravelsen var et viktig tema for teaterdivaen.

At divaens selv synger i et klipp i sin egen bisettelse, mener han vil overraske mange.

Følg bisettelsen live på våre nettsider her nå

Synger i sin egen begravelse

– Hun var i mange år veldig opptatt av sine egen bortgang og hun vil ha det enkelt og verdig. Hun ville ikke ha salmer, og det som hun selv skjønte at noen ville se på som litt negativt eller spesielt er at hun kommer altså til å synge i sin egen begravelse, sier Scholz Nærø til TV 2.

Han beskriver klippet av en syngende Wenche Foss som sterkt.

– Jeg har hørt det opptaket og det er gjennomtrengende sterkt, og jeg tror det kan komme som en ganske kraftig overraskelse på mange. Ikke bare fordi hun synger selv, men fordi det en helt spesiell innspilling som er fabelaktig, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Stolzz (Foto: Fjeldstad, Knut, © LOCH)
Stolzz (Foto: Fjeldstad, Knut, © LOCH)

Ikke redd for å dø

– Det var et hovedbudskap for henne i den teksten som vi arbeidet med. «Hvordan kan du se døden så rolig i øynene Wenche». Det er en slags inngangshistorie til deler av den nye teksten, sier han.

For Wenche Foss var opptatt av å snakke om døden som noe ufarlig.

– «Alle skal vi dø, hvorfor skal vi ikke snakke om det», sa hun. Hun var opptatt av å gjøre nytte hele tiden, og etter sin død. «Hvis denne boken kan leve videre etter meg og jeg kan hjelpe andre mennesker til å forsone seg med døden, så er jeg uendelig takknemlig». Det var hennes motivasjone til å prøve å få dette til, sier Scholz Nærø.

Se Wenche Foss siste TV-intervju

Vanskelig å akseptere

Forfatteren forteller at Foss ville skrive denne nye utgaven av boken for å hjelpe sine nære til å forså hvorfor hun ikke var redd for å dø.

– Hun var så fortrolig med døden at det var vanskelig for deler av mennesker rundt henne å akseptere at hun var åpen om det. Hun ville gjerne formidle sine tanker om døden, om hvordan man kan akseptere den. Hun ville også siste erfaringer i livet som var ganske sterke.

– Norge har definitivt blitt fattigere

I morgentimene før bisettelsen mandag er det stille i Oslos gater.

TV-team rigger til direktesendingen av Wenches bisettelse fra kirken, og flaggene vaier på halv stang utenfor.

Folk minnes hele Norges Wenche, og sier vi aldri vil få igjen en personlighet som henne.

– Norge har definitivt blitt fattigere. Alle visste hvem hun var, og hun fikk frem åpenhet rundt blant annet det å være homofil eller det å ha kreft. Det er ting alle vet,. og hun hadde en stor insats der. Scenemennesket og kunstneren Wenche Foss er borte, og det kommer ingen ny, sier en kvinne på Karl Johan til «God kveld Norge».